“Υπάρχει μόνο μια επιλογή για να τελειώσει αυτή η τρέλα… και είναι πράγματι η τρέλα”! Είναι 5 Νοεμβρίου 2022, τρία 24ώρα πριν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ. O Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται υπό τους ηχούς του Real American του Rick Derringer και σφυροκοπά επί δίωρο το φολκλόρ κοινό που συγκεντρώθηκε στο περιφερειακό αεροδρόμιο του Λάτρομπ, στην Πενσυλβάνια. Ο Τραμπ έδειχνε να είναι ο εαυτός του: Πομπώδης και αλαζόνας, κάλεσε τους ψηφοφόρους να δημιουργήσουν ένα “γιγαντιαίο κόκκινο κύμα” που θα σαρώσει στις εκλογές.

Αυτό το “γιγαντιαίο κόκκινο κύμα” που ζήτησε ο τέως πρόεδρος, την ημέρα των εκλογών, τρεις ημέρες μετά, έμοιαζε τελικά με ένα ξεψυχισμένο χάδι της θάλασσας στο ακρογυάλι. Τα πουλέν του Τραμπ αποδείχθηκαν… “Αστραχάν” και οι επιδόσεις των αντιπάλων υποψηφίων εξέπληξαν ακόμη και το Δημοκρατικό κόμμα.

Στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών απλώθηκε ένας διάχυτος δισταγμός ως προς τον μόνο πρόεδρο των ΗΠΑ που κατά τη θητεία του είχε δύο προτάσεις μομφής. Κάποια χρόνια πριν, οι ομόσταυλοί του στριμώχνονταν για μια φωτογραφία μαζί του, μόνο που τώρα, υπάρχει ένας νέος σταρ στο κόμμα: Ο Ron DeSantis σαρώνει στη Φλόριντα, σε τέτοιο βαθμό, που πλέον δεν θεωρείται “swing state” (Πολιτεία που δεν ψηφίζει παραδοσιακά ένα συγκεκριμένο κόμμα).

Ο 44χρονος καταφέρνει να πείσει ακόμη και τους Λατίνους ψηφοφόρους να ψηφίσουν Ρεπουμπλικάνους, κάτι πρωτοφανές στα χρονικά. Αναπόφευκτα, στο μυαλό των μεγαλοστελεχών του κόμματος φαντάζει ως το Next Big Thing. Είναι όμως;

Donald Trump
(Φωτογραφία: Drew Angerer/Getty Images)

Ο Επίμονος Υποψήφιος

Ο πρόεδρος που δεν αναγνώρισε την εκλογική διαδικασία του 2020 και με την ανοχή του πραγματοποιήθηκε η αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, δεν αντιμετωπίζει μοιρολατρικά το φαινόμενο DeSantis. Μια περίπου εβδομάδα μετά το “ναυάγιο” στις ενδιάμεσες εκλογές, ο Trump ανακοινώνει την υποψηφιότητά του, σε μια νοσταλγική για τα επιτεύγματα της θητεία του, ομιλία.

Με την αυγή του 2023 ξεκινάει μια στοχευμένη περιοδεία σε Νιου Χάμσαϊρ και Νότια Καρολίνα, παρουσιάζοντας ένα ψευδο-μετριοπαθές πρόσωπο. Αλλά για το προφίλ του 76χρονου, ακόμη και αυτό το επιτηδευμένα “μετριοπαθές” παραμένει ακραίο για τους απλούς ψηφοφόρους. Η αίσθηση πως η υποψηφιότητά του δεν έχει τη βαρύτητα της προηγούμενης είναι διάχυτη -κυρίως λόγω της περιορισμένης κάλυψης από τα media.

Οι Δημοσκοπήσεις της Ανατροπής

Κανένας δημοσκοπικός δείκτης δεν φανέρωνε πως ο πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου είναι ικανός να επανακάμψει μέχρι και τις ενδιάμεσες εκλογές. Ξαφνικά, όχι μία, αλλά τέσσερις δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν τον αμφιλεγόμενο πολιτικό και επιχειρηματία ως το πρώτο φαβορί για να κερδίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών -αντιστρέφοντας το κλίμα που παρουσίαζε τον Ron DeSantis, ως τον επικρατέστερο υποψήφιο.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Emerson δίνει στον Τραμπ προβάδισμα 30 μονάδων έναντι του Κυβερνήτη της Φλόριντα Ron DeSantis. Ενδεικτικό της διείσδυσής του το συντριπτικό 72% ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρων που η μόρφωσή τους φτάνει στο απολυτήριο Λυκείου.

Τα στοιχεία της συγκεκριμένης δημοσκόπησης είναι ανησυχητικά ιδιαίτερα για τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, αφού σε ενδεχόμενη κούρσα μεταξύ των δύο, ο Τραμπ προηγείται (46%-42%). Το ίδιο συμβαίνει, όμως, και με τον έταιρο διεκδικητή του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, DeSantis, έναντι του Biden (44%-40%).

Η δημοσκόπηση της Emerson εδραιώνει μια τάση που εκδηλώθηκε μέσα σε ένα τρίμηνο, περίπου. Το προβάδισμα του πρώην προέδρου είχε διαφανεί σε ακόμη τρεις δημοσκοπήσεις:

-Σε αυτή της Yahoo News/YouGov Poll, όπου ο Trump προηγείται του DeSantis με οκτώ μονάδες (47% – 39%), κάνοντας μια μεγάλη ανατροπή, αν σκεφτεί κανείς πως στην προηγούμενη δημοσκόπηση το προβάδισμα είχε ο Κυβερνήτης της Φλόριντα (47% DeSantis – 39% Trump).

-Στη δημοσκόπηση της Echelon Insights η οποία φέρνει τον Trump να προηγείται του DeSantis με 15 μονάδες διαφορά (46%-31%). Στην προηγούμενη δημοσκόπηση ο Trump διατηρούσε βραχεία κεφαλή (36%-34%).

-Στη δημοσκόπηση του Fox News ο Trump προηγείται του DeSantis με 15 μονάδες διαφορά (43%-28%).

Τα ευρήματα δείχνουν πως ο Trump διατηρεί μια σταθερή βάση ανάμεσα στους ψηφοφόρους των Ρεπουμπλικανών που εκτιμάται περίπου στο 25%. Κι ενώ ο Trump έχει ήδη ξεκινήσει την καμπάνια του, έχει ήδη επιτεθεί στον DeSantis, ο τελευταίος δεν θέλησε να απαντήσει -δεν έχει καν, ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Ούτε όμως και η Nikki Haley, η οποία έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για το χρίσμα έχει καταφερθεί εναντιόν του -έχει αναφέρει το όνομα του Trump μόλις μια φορά. Την ίδια τακτική ακολουθούσαν και οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών για το 2016 -εκεί όπου ο Trump ξεκίνησε από το 10% περίπου, με την κατάληξη να είναι γνωστή. Εν ολίγοις, η τακτική αγνόησης του τέως προέδρου δεν μοιάζει πολύ αποτελεσματική.

Λευκός Οίκος ή Φυλακή;

Και αν η εξασφάλιση του χρίσματος από τους Ρεπουμπλικάνους μπορεί να μοιάζει με “άλλη μια ημέρα στο γραφείο” για τον Τραμπ, υπάρχουν “φλέγοντα μέτωπα”, αυτά με τη δικαιοσύνη, καθώς ήδη ο στενός κύκλος του προέδρου βρίσκεται υπό δικαστική διερεύηση. Παρόλο που και ο ίδιος κινδυνεύει να παραπεμφθεί σε δίκη για 4 αδικήματα που αφορούν την εισβολή στο Καπιτώλιο, ο 76χρονος δείχνει προσκολλημένος στην ατζέντα του. Ίσως να αποτελεί και στρατηγική του να εμφανιστεί ως πολιτικό θύμα ενώπιον των δικαστηρίων… Τίποτε δεν πρόκειται να εκπλήξει τον κόσμο άλλωστε, αφού ο ίδιος διαφημίζει τον κυνισμό του!