Μπορεί να βρισκόμαστε αισίως στο 2023, αλλά ο μισογυνισμός και οι επιθέσεις εναντίον των γυναικών κλιμακώνονται. Από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη, αμφισβητείται μέχρι και το κατακτημένο δικαίωμα στην έκτρωση, ενώ σε πολλές περιοχές του κόσμου παραμένει παράνομη.

Ο συντηρητισμός των θεσμών και η πολλαπλώς εκφραζόμενη αντιδραστικότητα της κοινωνίας αμφισβητούν ή απειλούν ευθέως καταξιωμένα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, σ’ ένα περιβάλλον συστηματικής έκθεσης και εθισμού στην πολλαπλή βία.

Στο φως ήρθε μάλιστα μια νέα έκθεση του ΟΗΕ, η οποία αποκαλύπτει ότι 9 στους 10 ανθρώπους όλων των φύλων έχουν προκατάληψη κατά των γυναικών, όπως διαπίστωσε ο Δείκτης Κοινωνικών Κανόνων Φύλου. Το ποσοστό αυτό δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν πριν από μία δεκαετία.

Ο δείκτης δημοσιεύθηκε από το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΟΗΕ τη Δευτέρα και διαπίστωσε ότι οι μισοί άνθρωποι σε 80 χώρες πιστεύουν ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι πολιτικοί ηγέτες, το 40% θεωρεί ότι οι άνδρες είναι ικανότερα στελέχη επιχειρήσεων και το 1/4 πιστεύει ότι είναι δικαιολογημένο οι άνδρες να χτυπούν τις γυναίκες τους.

Τα στοιχεία, που προέκυψαν από δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 2017-2022, παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητα σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση GSNI, που δημοσιεύθηκε το 2020 και αφορούσε δεδομένα από το 2005 έως το 2014.

«Η προσδοκία μου ήταν ότι θα βλέπαμε κάποια πρόοδο, δηλαδή πώς μπορεί να γίνει χειρότερα;», δήλωσε ο Pedro Conceição, επικεφαλής του γραφείου του UNDP. «Και ήταν επίσης μια περίοδος κατά την οποία είδαμε, για παράδειγμα, το κίνημα #MeToo και μεγάλη προβολή των πολύ συγκλονιστικών τρόπων με τους οποίους αυτές οι νόρμες προκατάληψης επηρεάζουν τις γυναίκες».

«Δυστυχώς, η διεξαγωγή αυτής της έρευνας ήταν μια εμπειρία-σοκ. Την πρώτη φορά που τη δημοσιεύσαμε, σοκαρίστηκα με το μέγεθος των προκαταλήψεων και αυτή τη φορά σοκαρίστηκα με την έλλειψη προόδου».

Το μισθολογικό χάσμα αγγίζει το 39%

Οι προκαταλήψεις δημιουργούν εμπόδια στις γυναίκες στην πολιτική, τις επιχειρήσεις και την εργασία, στερούν τα δικαιώματά τους και συντελούν στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσαν οι ερευνητές.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο μορφωμένες και εξειδικευμένες από ποτέ, υπάρχει μισθολογικό χάσμα 39% με τους άνδρες, πρόσθεσαν.

«Αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό και εξηγεί γιατί ο κόσμος βρίσκεται εντελώς εκτός τροχιάς όσον αφορά την επίτευξη της ισότητας των φύλων μέχρι το 2030» δήλωσε η Anam Parvez, επικεφαλής έρευνας στην Oxfam GB. «Το 2021, μία στις πέντε γυναίκες παντρεύεται πριν κλείσει τα 18 της χρόνια, 1,7 δισεκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα».

«Με τον σημερινό ρυθμό προόδου θα χρειαστούν 186 χρόνια για να καλυφθούν τα κενά στη νομική προστασία. Εξηγεί επίσης γιατί, ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στη θέσπιση νόμων που προωθούν τα δικαιώματα των γυναικών, οι κοινωνικές νόρμες εξακολουθούν να είναι βαθιά ριζωμένες».

Ακόμα και στη Δύση επικρατεί ο αντιφεμινισμός

Η Heidi Stöckl, καθηγήτρια με ειδίκευση στη βία λόγω φύλου στο Ludwig-Maximilians-University του Μονάχου, δήλωσε ότι «χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια και ισχυρή δέσμευση από όλα τα επίπεδα της κοινωνίας» για να ξεπεραστούν οι παγιωμένες προκαταλήψεις.

Υπάρχουν όμως σημάδια προόδου, είπε, με την αύξηση των ποσοστών εκπαίδευσης σε μέρη όπως το Μπαγκλαντές και την υψηλότερη εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και την οικονομία.

«Έχουμε βιώσει μια σοβαρή αντίδραση και ανατροπή των δικαιωμάτων των γυναικών, κυρίως στο Αφγανιστάν, αλλά και στον δυτικό κόσμο με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ή στη Νότια Κορέα, όπου πρόσφατα εξελέγη ένας αντιφεμινιστής πρόεδρος», δήλωσε.

«Αυτό που με κάνει να αισιοδοξώ είναι ότι, στην πλειονότητά του, το νεότερο τμήμα του πληθυσμού σαφώς δυσανασχετεί με αυτή την οπισθοδρόμηση και αγωνίζεται για μια κοινωνία ισότητας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από τον Guardian