Προσπαθώ με δυσκολία να θυμηθώ πότε ήταν η τελευταία περίοδος που δεν μας απασχολούσε μια δολοφονία γυναίκας από τον άντρα της, ένας βιασμός, μια κατά συρροήν σεξουαλική κακοποίηση και όλα αυτά τα «μπουμπούκια», και δεν βρίσκω τίποτα. Ειδικά από την Καρολάιν και μετά, δεν πρέπει να έχει υπάρξει εβδομάδα που να μην υπάρχει κάτι στην επικαιρότητα. Κι αν επιλέγεις να πάψεις να βλέπεις ειδήσεις, κάποια στιγμή τα νέα θα σε βρουν όσο κι αν τα αποφεύγεις. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε δύο γυναικοκτονίες και δύο συλλήψεις για παιδεραστία και παιδική πορνογραφία από πρόσωπα που πληρώνονται από το κράτος και είναι στα σώματα ασφαλείας.

  • Ένας άντρας σκοτώνει τη γυναίκα του στο Ρέθυμνο και μετά ενημερώνει τον γιο τους πως την δολοφόνησε και πάει να παραδοθεί γιατί προφανώς έμαθε καλά την καθοδήγηση του κ. Μπαλάσκα πριν κάμποσους μήνες που εξηγούσε πως η παραδόση και η ομολογία εξασφαλίζουν μικρότερη ποινή και είναι δείγμα καλής διαγωγής.
  • Ένας άλλος άντρας σκοτώνει τη γυναίκα στη Ζάκυνθο και εξαφανίζεται, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει βρεθεί και συλληφθεί.
  • Ένας αστυνομικός διατηρούσε κρυφό προφίλ στο Facebook για να προσεγγίζει ανήλικα άτομα και να ασκεί τις άρρωστες ορέξεις του.
  • Ένας υποπυραγός, υποδιοικητής του πυροσβεστικού σταθμού στο αεροδρόμιο της Σκιάθου, συλλαμβάνεται για κατοχή και διακίνηση παιδικής πορνογραφίας.

Αυτές οι 4 περιπτώσεις, είναι μάλλον η κορυφή του παγόβουνου, τα λίγα χνούδια που βγήκαν από το φύσημα του αέρα από το χαλάκι όπου η ελληνική κοινωνία, και δη η επαρχιακή και νησιώτικη, κρύβει όλη της τη σαπίλα.

Ρέθυμνο, Ζάκυνθος, Λέσβος, Σκιάθος, παλιότερα και σε πολλές περιπτώσεις η Ρόδος, πάλι η Κρήτη…

Ο καθένας μπορεί να σταθεί εκεί που θέλει. Άλλος να αναρωτιέται πώς γίνεται να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, άλλος να το πιάσει από κοινωνιολογική σκοπιά, άλλος απλώς να αδιαφορήσει γιατί δε μπορεί ψυχικά να το διαχειριστεί.

Οφείλουμε όμως να κοιτάξουμε την αλήθεια. Κι αυτή είναι πως η ελληνική κοινωνία, ειδικά στην επαρχία, μας έχει φλομώσει με την εμμονή της στο παραδοσιακό και με την επιλογή της να σιωπά. Και δεν σιωπά μόνο σε επίπεδο πολιτών, αλλά και θεσμικό. Γιατί η σαπίλα απλώνεται παντού και ξεκινά από το θεσμικό πάντοτε.

Παράδοση θεωρείται από κάποιους η γυναίκα να υπακούει τον άντρα, να μη σηκώνει κεφάλι, να κάθεται στο σπίτι και να τον περιμένει για να τον φροντίσει. Κι όταν αυτή η γυναίκα, που τόσα χρόνια την είχαν μάθει σε μια παραμυθένια μπούρδα, βλέπει ότι υπάρχει και μια άλλη ζωή, βλέπει πως μπορεί να κυνηγήσει έναν εαυτό της που παράτησε για χάρη του άντρα-σατράπη, ο άντρας δε μπορεί να το δεχτεί και τη σκοτώνει.

«Σιγά μη την αφήσω να γίνει αυτόνομη…Άσε που μπορεί να καταφέρει περισσότερα στη ζωή της από μένα που είμαι ένας αποτυχημένος και ξεφτίλας». Το πρώτο μισό της φράσης είναι αυτό που λέει συνειδητά ο δολοφόνος. Το δεύτερο είναι αυτό που λέει υποσυνείδητα, αυτό που φοβάται να αντικρύσει. Και για να μην κοιτάξει τα σκατά μέσα του, προτιμάει να σκοτώσει έναν άνθρωπο. 

Παράδοση θεωρείται από πολλούς να σεβόμαστε τα σώματα ασφαλείας, να κοιτάμε το σπίτι μας, να μην μπλεκόμαστε όπου δε μας αφορά. Μόνο που επιμένουμε να μην καταλαβαίνουμε πως ελάχιστα είναι αυτά που δε μας αφορούν. Και είναι μόνο τα καλά. Που, για να τα λέμε όλα, στην περίπτωση της Ζακύνθου, δεν υπήρξε σιωπή. Ενημέρωσαν γείτονες την αστυνομία. Αυτή είναι όμως που δεν έκανε καλά τη δουλειά της ή την έκανε και ο νόμος αποτέλεσε το εμπόδιο για να προστατευτεί αυτή η γυναίκα.

Στην ελληνική κοινωνία έχουμε μια κωλοπιλάλα να πούμε την αποψάρα μας για το αν πρέπει να παντρεύονται οι γκέι, αλλά όταν ένας αστυνομικός παρενοχλεί σεξουαλικά ανήλικα ή ένας υποπυραγός διακινεί παιδική πορνογραφία, δεν ανοίγουμε το στόμα μας. Αυτά τα παιδιά μωρέ υπηρετούν την πατρίδα και την κοινωνία, έχουν σεβαστές δουλειές κι είναι περιζήτητοι γαμπροί.

Φάτε λοιπόν όλη σας την παράδοση στα μουτράκια και όταν θα έρθει κι η δική σας η σειρά – γιατί θα έρθει – ψάξτε να βρείτε άνθρωπο να σας προστατεύσει ή να μιλήσει για εσάς πριν σας σκοτώσει κάποιος κομπλεξικός σύζυγος…

Και μην ξεχάσετε να σχολιάσετε στο Instagram κάτω από τη φωτογραφία μιας διάσημης «α την παλιοβρώμα, δε ντρέπεται να δείχνει τον πωπό της η ξετσίπωτη…Είναι και παντρεμένη γυναίκα. Ο σύζυγός της πρέπει να την μαζέψει»!

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Το βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. για τις δυσκολίες των ΑμΕΑ θα έπρεπε να το δουν πρώτα οι ίδιοι οι αστυνομικοί

Ο Gordon Ramsay σου έδειξε την αλήθεια κατάματα κι εσύ ενοχλήθηκες; Για κοίτα το πιάτο σου

Κι όμως η πανδημία δεν οδήγησε σε διαζύγια, ούτε στην έξαρση περιστατικών βίας: 2 ψυχολόγοι καταρρίπτουν όσα πιστεύατε