Ο Πρόεδρος Xi Jinping θέλει να προβάλει την Κίνα ως έναν ισχυρό εμπορικό εταίρο – ή επικίνδυνο αντίπαλο – σε σχεδόν οποιαδήποτε χώρα που ελπίζει να είναι επιτυχημένη τον 21ο αιώνα. «Η άνοδος της Ανατολής και η παρακμή της Δύσης» είναι το σύνθημά του. Καθώς η κινεζική ανάπτυξη εκτοξεύτηκε και οι πολιτικοί της Δύσης ανησυχούσαν για το πώς να ανταποκριθούν αυτή η φράση έγινε το σύνθημά του.

Αλλά μεταξύ του κινεζικού λαού – και όλο και περισσότερο στις καγκελαρία και τις αίθουσες συνεδριάσεων της Ευρώπης – αρχίζει να ακούγεται μια διαφορετική ιστορία: η πορεία του Πεκίνου προς την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία μπορεί να μην είναι τελικά ανίκητη.

Όπως αναφέρει το Politico, η Κίνα κατάφερε μόνο την αδύναμη ανάπτυξη του ΑΕΠ αφού καθυστερημένα απελευθερώθηκε από τους περιορισμούς της πανδημίας. Η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε κρίση και η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα, με μια εκτίμηση να την ανεβάζει στο 50%. Οι ιδιώτες επιχειρηματίες ζουν όλο και περισσότερο με τον φόβο του τι θα κάνει το κράτος στις επιχειρήσεις τους και οι καταναλωτές έχουν σταματήσει να ξοδεύουν με τον τρόπο που έκαναν στις καλές εποχές πριν από τον COVID.

Τα σενάρια των κινδύνων

Στη Σαγκάη, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, κινεζικές και ξένες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τώρα ένα νέο σενάριο: Τι θα συμβεί αν η επιβράδυνση ήρθε για να μείνει;

«Οι κίνδυνοι μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Κίνα, ή ίσως πιο πιθανός μιας επικείμενης στασιμότητας στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, […] αυξάνονται», δήλωσε στο POLITICO ο Jacob Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics.

Αυτό που συμβαίνει στην οικονομία της Κίνας έχει τεράστια σημασία για τον κόσμο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με αδύναμο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με το ΑΕΠ μόλις 0,8% να αυξάνεται τον Απρίλιο-Ιούνιο από το προηγούμενο τρίμηνο, σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,3% το δεύτερο τρίμηνο — κάτω από την πρόβλεψη 7,3%.

Αυτοί οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι πολύ πιο υγιείς από ό,τι μπορούν να καυχηθούν οι περισσότερες δυτικές οικονομίες.

Πώς το Πεκίνο θα προσεγγίσει τη Δύση

Αλλά η αβέβαιη προοπτική ενισχύει τις αμφιβολίες για το πώς το Πεκίνο θα προσεγγίσει τη Δύση. Προς το παρόν, η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να είναι ανοιχτή για το αν ο πρωθυπουργός της χώρας θα έχει πιο φιλικό πρόσωπο ή εάν αντ ‘αυτού οι πιο σκληροί οικονομικοί καιροί θα ενθαρρύνουν τους σκληροπυρηνικούς του Κομμουνιστικού Κόμματος να αναζητήσουν σημεία ανάφλεξης με τις ΗΠΑ ή την Ευρώπη για να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης και να ενισχύσουν το εθνικιστικό αίσθημα.

Ακόμη και οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν κρύβουν το πρόβλημά τους. Στην ετήσια συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου πριν από το καλοκαίρι, η οποία δίνει τον τόνο για το οικονομικό έργο για το υπόλοιπο του έτους, στελέχη του κόμματος έκριναν ότι η οικονομία «αντιμετωπίζει νέες δυσκολίες και προκλήσεις, κυρίως λόγω της ανεπαρκούς εγχώριας ζήτησης, των δυσκολιών στη λειτουργία του ορισμένες επιχειρήσεις, πολλούς κινδύνους και κρυφούς κινδύνους σε βασικούς τομείς και ένα ζοφερό και περίπλοκο εξωτερικό περιβάλλον», ανέφερε το Πολιτικό Γραφείο επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Στην Ευρώπη, καθώς και στις ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις επανεκτιμούν ριζικά τις δικές τους οικονομικές ευπάθειες. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σόκαρε τις κυβερνήσεις της ΕΕ να αναθεωρήσουν την εξάρτησή τους από τις αλυσίδες εφοδιασμού που ελέγχονται από δυνητικά εχθρικά καθεστώτα.

Η Ευρώπη ως επί το πλείστον έχει αποσυνδεθεί από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων, αλλά παραμένει εξαρτημένη από την Κίνα για κρίσιμες πρώτες ύλες που αποτελούν εξαρτήματα μπαταριών που θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, μεταξύ άλλων τομέων.

Οι δυτικοί ηγέτες από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν της ΕΕ μέχρι τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλούν τώρα συστηματικά για οικονομικό «ρίσκο» από την Κίνα. Ο κίνδυνος της πολύ στενής σύνδεσης με την κινεζική οικονομία έχει χτυπήσει ακόμη και τον Olaf Scholz, ο οποίος παραδοσιακά θεωρείται ο κορυφαίος της Ευρώπης στην πολιτική, για την Κίνα.

Κεκλεισμένων των θυρών στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου έτους, ο Σολτς μοιράστηκε τους φόβους του για την προοπτική της Κίνας. Μιλώντας λίγο πριν από το πρώτο του ταξίδι ως Γερμανός ηγέτης στο Πεκίνο, είπε στους ομολόγους του στην ΕΕ ότι θα μπορούσε να προκληθεί «μαζική οικονομική κρίση» εάν το Πεκίνο αποτύχει να διαχειριστεί την περιουσιακή του κρίση, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που ενημερώθηκαν για τη συνομιλία, στους οποίους δόθηκε ανωνυμία.

Η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ετοιμάζεται να αποχωρήσει από μια συμφωνία βάσει της οποίας η Ρώμη υπέγραψε ως μέρος του παγκόσμιου σχεδίου υποδομής του Xi, της Πρωτοβουλίας Belt and Road.

Και η κυβέρνηση του Εμμανουέλ Μακρόν, του Γάλλου προέδρου, έχει τις τελευταίες εβδομάδες υιοθετήσει μια πιο επικριτική γραμμή απέναντι στο Πεκίνο, ειδικά για τη στάση του απέναντι στην Ουκρανία.

Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση του Πεκίνου επικεντρώνεται τώρα στη δέσμευση με τη Δύση με λιγότερο ψυχρό τρόπο, ακόμη και όταν πρόκειται για τον μεγάλο της αντίπαλο στην Ουάσιγκτον. Αρκετοί αμερικανοί αξιωματούχοι – από τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken έως την υπουργό Οικονομικών Janet Yellen – έχουν επισκεφθεί την Κίνα τους τελευταίους μήνες και η υπουργός Εμπορίου Gina Raimondo αναμένεται να μεταβεί αργότερα αυτό το καλοκαίρι. Μια σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας βρίσκεται επίσης στα σκαριά, σύμφωνα με διπλωμάτη που μίλησε ανώνυμα, επειδή τα σχέδια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Το Πεκίνο επιθυμεί επίσης να καθησυχάσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Κίνα, αλλά δεν φαίνεται να λειτουργεί.

«Αυτό που είδαμε ήταν στην πραγματικότητα μια μείωση στο συνολικό επίπεδο εμπιστοσύνης» μεταξύ 570 εταιρειών της ΕΕ που δραστηριοποιούνται στην Κίνα που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με τον Jens Eskelund, πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα. «Και πολλά από αυτά έχουν να κάνουν με ένα αυξημένο επίπεδο αβεβαιότητας που βρίσκεται η Κίνα, ιδιαίτερα για την κινεζική οικονομία», δήλωσε ο Eskelund, του οποίου το επιμελητήριο εκπροσωπεί 1.700 κυρίως ευρωπαϊκές εταιρείες και οντότητες στην Κίνα.

Ο Xi επέδειξε σταθερά μια προτίμηση για τον κρατικό τομέα. Οι πιο ριζοσπαστικές κινήσεις του εναντίον του ιδιωτικού τομέα έχουν στοχεύσει σε τεχνολογικά μεγαθήρια, παρόλο που θεωρούνται ευρέως η καλύτερη ελπίδα για την Κίνα να ανταγωνιστεί τη Δύση. Υπό το βλέμμα του Xi, η κινεζική γραφειοκρατία έχει πατάξει την πολυεθνική πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα , έχει περιορίσει την ανάπτυξη διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών και ιδιωτικών μαθημάτων διδασκαλίας και έχει ρυθμίσει σε μεγάλο βαθμό δεδομένα ακόμη και για ξένες εταιρείες.

Ορισμένες δυτικές εταιρείες ήδη ψάχνουν αλλού. Σύμφωνα με τον Eskelund, τον επικεφαλής του Επιμελητηρίου της ΕΕ, το 11% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα πέρυσι δήλωσαν ότι εξετάζουν εάν θα εγκαταλείψουν την Κίνα. Φέτος, το ίδιο ακριβώς μερίδιο εταιρειών ανέφεραν ότι είχαν ήδη πάρει την απόφαση να φύγουν.

«Όταν βρίσκεστε σε μια οικονομία που αναπτύσσεται 10% ετησίως, είναι θετικό για όλους», είπε ο Eskelund. «Αν επιβραδύνετε στο 5%, 5,5%, τότε θα υπάρξουν τομείς της οικονομίας που δεν θα αναπτυχθούν με τον ίδιο τρόπο όπως πριν».

Ο Σι έχει αποκτήσει τεράστια προσωπική δύναμη στην κορυφή του πολιτικού συστήματος της Κίνας. Το αν το Xi-conomics Project θα λειτουργήσει τελικά, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτόν.