Ακόμα πέντε Έλληνες έφτασαν το μεσημέρι της Δευτέρας από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους. «Αφίχθησαν προ ολίγου επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνεται, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχει ευχαριστήσει τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι (Antonio Tajani), για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

«Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από τη συγκεκριμένη χώρα συνεχίζονται, πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας», προσθέτει.

Το πρωί είχαν μεταφερθεί 10, ενώ χθες 8. Συνολικά, από το Σουδάν στο Τζιμπουτί έχουν απομακρυνθεί 23 Έλληνες.

Στο Χαρτούμ ασθενείς και γιατροί περιγράφουν την απόλυτη φρίκη στα νοσοκομεία

Ως φρικιαστική περιγράφουν τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία του Σουδάν, στο πλαίσιο των μαινόμενων εχθροπραξιών στη χώρα. Το περασμένο Σάββατο, ο Ιμπραχίμ Μοχάμεντ είδε ότι αυτός που βρισκόταν στο διπλανό του κρεβάτι στο νοσοκομείο είχε πεθάνει. Τρεις μέρες μετά κι ενώ παρέμενε στο νοσοκομείο παρά την πνιγηρή μυρωδιά από την σήψη του νεκρού δίπλα του, αναγκάστηκε να φύγει για να γλιτώσει από τις σφαίρες.

Στο Χαρτούμ, την πρωτεύουσα του Σουδάν, η μάχη για την εξουσία μεταξύ δύο στρατηγών ήρθε να αποτελειώσει το σύστημα υγείας που είχε ήδη γονατίσει από τους πολέμους και τις διεθνείς κυρώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα για δεκαετίες.

Ύστερα από πάνω από μια εβδομάδα ανοιχτού πολέμου στην καρδιά της σουδανικής πρωτεύουσας με τους πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους, ασθενείς και γιατροί περιγράφουν την απόλυτη φρίκη.

Ο 62χρονος Μοχάμεντ Ιμπραχίμ επισκέπτεται τακτικά τον 25χρονο γιο του Ιμπραχίμ στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται για λευχαιμία. Στις 15 Απριλίου ο εφιάλτης του πήρε εντελώς άλλη τροπή. Ο διπλανός του γιου του πέθανε, «αλλά το σώμα του έμεινε εκεί εξαιτίας των μαχών», διηγείται ο εξηντάχρονος στο AFP.

«Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα»

Για τον γιατρό Ατίγια Αμπντάλα, γενικό γραμματέα του ιατρικού σωματείου, οι σκηνές αυτού του είδους δεν είναι πια κάτι το σπάνιο στο Σουδάν εν μέσω του χάους που επικρατεί: «πτώματα σε αποσύνθεση παραμένουν στα δωμάτια νοσοκομείων» επειδή δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν κάπου αλλού.

«Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα, πτώματα βρίσκονται σκόρπια στους δρόμους, ακόμη και τα νοσοκομεία στα οποία διακομίζονται οι τραυματίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναγκαστούν να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα», λέει, εξαντλημένος.

Διότι παντού στην πόλη, τα διασταυρούμενα πυρά δεν κάνουν διακρίσεις ανάμεσα σε γιατρούς, ασθενείς, ούτε νοσοκομεία.

Ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ ήταν αναγκασμένος να κάνει μια δύσκολη επιλογή: «είτε θα έμεναν (στο νοσοκομείο) υπομένοντας τη μυρωδιά της σήψης, είτε θα έβγαιναν αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο να τους πυροβολήσουν». Όμως αφού πέρασαν τρεις μέρες χωρίς τροφή και νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα στο νοσοκομείο, «μας είπαν να φύγουμε επειδή γίνονταν μάχες και το νοσοκομείο επλήγη από πυρά».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καταμέτρησε χθες, Κυριακή, «οκτώ νεκρούς και δύο τραυματίες», ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό. Συνολικά, σύμφωνα με το σωματείο ιατρών, 13 νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν και 19 αναγκάστηκαν να κλείσουν – ελλείψει υλικού ή επειδή επιτάχθηκαν από τους πολεμιστές. «Υποχρεωνόμαστε να διώχνουμε ασθενείς επειδή κινδυνεύουν να πυροβοληθούν και να πεθάνουν αν παραμείνουν», λέει ο γιατρός Αμπντάλα.