Ένα πρωτοφανές περιστατικό συνέβη σε μία 64χρονη γυναίκα από την Αυστραλία. Η ίδια προκάλεσε την έκπληξη των γιατρών σε νοσοκομείο της Νέας Νότιας Ουαλίας, όταν στον εγκέφαλό της εντοπίστηκε ένα…ζωντανό σκουλήκι οκτώ εκατοστών.

Την απίστευτη ανακάλυψη έκανε ο γιατρός μολυσματικών νοσημάτων του νοσοκομείου της Καμπέρα, Δρ Sanjaya Senanayake ο οποίος, όταν εντόπισε αυτό το εύρημα, ζήτησε τις συμβουλές νευροχειρουργών για να του πουν πώς θα συνεχίσει τη διαχείριση της ασθενούς.

“Θεέ μου, δεν θα πιστέψεις αυτό που μόλις βρήκα στον εγκέφαλο αυτής της κυρίας – και είναι ζωντανό”, φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Guardian.

Το χρονικό

Η ασθενής εισήχθη για πρώτη φορά στο τοπικό της νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου 2021, μετά από τρεις εβδομάδες κοιλιακού άλγους και διάρροιας, συμπτώματα τα οποία συνοδεύονταν από συνεχή ξηρό βήχα, πυρετό και νυχτερινές εφιδρώσεις. Επιπλέον, μέχρι το 2022, τα συμπτώματά της περιελάμβαναν επίσης απώλεια μνήμης και κατάθλιψη, με αποτέλεσμα την παραπομπή στο νοσοκομείο της Καμπέρα. Μια μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου έδειξε αρρυθμίες που απαιτούσαν χειρουργική επέμβαση.

Η συγκεκριμένη περίπτωση κέντρισε το ενδιαφέρον των γιατρών του εν λόγω νοσοκομείου, που συγκεντρώθηκαν για να εντοπίσουν τι είδους σκουλήκι ήταν και -το πιο σημαντικό- να αποφασίσουν για οποιαδήποτε περαιτέρω θεραπεία μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής. “Αρχίσαμε να ψάχνουμε στα βιβλία, αναζητώντας όλους τους διαφορετικούς τύπους σκουληκιών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν νευρολογική εισβολή και ασθένειες”, είπε ο Senanayake.

Μια αναζήτηση η οποία επέβη άκαρπη, και ζήτησαν βοήθεια από εξωτερικούς ειδικούς.

Η πρώτη περίπτωση παγκοσμίως – Το σκουλήκι βρίσκεται μόνο σε πύθωνες

“Στείλαμε το σκουλήκι, που ήταν ακόμα ζωντανό, κατευθείαν στο εργαστήριο ενός επιστήμονα του CSIRO που είναι πολύ έμπειρος με τα παράσιτα. Απλώς το κοίταξε και είπε: ‘Θεέ μου, αυτός είναι Ophidascaris robertsi'”. Πρόκειται για ένα στρογγυλό σκουλήκι που βρίσκεται συνήθως σε πύθωνες. Η συγκεκριμένη περίπτωση στην Αυστραλία είναι η πρώτη καταγεγραμμένη παγκοσμίως.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι η ασθενής πιθανότατα μολύνθηκε με το παράσιτο απευθείας από το άγγιγμα του γηγενούς χόρτου ή αφού έτρωγε τα χόρτα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα τρία τέταρτα των νέων ή αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών στους ανθρώπους προέρχονται από ζώα.

Ο θεράπων ιατρός της ασθενούς τόνισε ότι το κρούσμα που καταγράφηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ανέδειξε τον κίνδυνο ασθενειών και λοιμώξεων που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους, ειδικά καθώς άνθρωποι και ζώα αρχίζουν να ζουν πιο στενά μεταξύ τους και οι βιότοποι επικαλύπτονται περισσότερο.

Δεν πρόκειται να προκαλέσει πανδημία

“Υπήρξαν περίπου 30 νέες μολύνσεις στον κόσμο τα τελευταία 30 χρόνια. Από τις αναδυόμενες λοιμώξεις παγκοσμίως, περίπου το 75% είναι ζωονοσογόνοι, που σημαίνει ότι υπήρξε μετάδοση από τον κόσμο των ζώων στον κόσμο των ανθρώπων. Αυτό περιλαμβάνει τους κορονοϊούς.

Αυτή η μόλυνση από το Ophidascaris δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, επομένως η περίπτωση αυτού του ασθενούς δεν θα προκαλέσει πανδημία όπως η Covid-19 ή ο Έμπολα. Ωστόσο, το φίδι και το παράσιτο βρίσκονται σε άλλα μέρη του κόσμου, επομένως είναι πιθανό να αναγνωριστούν και άλλα κρούσματα τα επόμενα χρόνια σε άλλες χώρες”, δήλωσε μιλώντας στον Guardian.