Ελληνοαμερικανοί που ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ, Έλληνες διανοούμενοι και επιχειρηματίες, αλλά και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι βρέθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη το βράδυ της Τετάρτης για την παρουσίαση του βιβλίου του Άντυ Μανάτου.

Εμβληματική μορφή της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ο γνωστός λομπίστας και Πρόεδρος της εταιρείας «Manatos and Manatos» έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις 100 πιο επιδραστικές προσωπικότητες του ιδιωτικού τομέα στην Ουάσιγκτον.

Από νεαρή ηλικία άλλωστε εργάστηκε κοντά σε Αμερικανούς προέδρους, όπως ο Λίντον Τζόνσον και ο Τζίμυ Κάρτερ, στην κυβέρνηση του οποίου διετέλεσε υφυπουργός εμπορίου ενώ υπήρξε και προσωπάρχης στη Γερουσία.

Ήταν αυτός που έδωσε στον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» όταν ήταν ακόμα γερουσιαστής του Ντέλαγουερ λόγω των στενών δεσμών του με την Ομογένεια.

Ο Άντυ Μανάτος μίλησε με συγκίνηση για το βιβλίο του με τίτλο The Extraordinary Greek People ( Ο εξαιρετικός Ελληνικός λαός).

«Αυτή δεν είναι μόνο μια ιστορία του παρελθόντος, αλλά και του παρόντος από τη χρυσή εποχή της Ελλάδας μέχρι σήμερα.

Γεμάτη με ιστορικά στοιχεία σχετικά με τον ελληνισμό και τον ελληνικό λαό ανέκδοτα για το τι σημαίνει να είσαι Έλληνας και μια εξερεύνηση της μοναδικής ελληνικής λέξης «φιλότιμο» ή αγάπη για την τιμή που διατρέχει την ψυχή κάθε Έλληνα» γράφει στο σημείωμά του.

Παντρεμένος με την Τίνα Μανάτος, είναι πατέρας τεσσάρων γιων, με έναν από αυτούς, τον Μάικ, να ακολουθεί τα χνάρια του από το 1990 που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Μαζί έχουν δημιουργήσει και το WASHINGKTON OXI DAY FUNDATION με σκοπό την ενημέρωση των Αμερικανών πολιτικών για τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τον αγώνα των Ελλήνων για την προώθηση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στους καλεσμένους στο Μουσείο Μπενάκη ήταν και η συγγραφέας Ιωάννα Φωκά – Μεταξά, εγγονή του Ιωάννη Μεταξά, που στο παρελθόν έχει προσκληθεί και σε εκδήλωση του Ιδρύματος στην Ουάσιγκτον.