Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια εκεχειρία «τουλάχιστον τριών ημερών» στο Σουδάν με αφορμή τους εορτασμούς της ‘Ειντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτούν το τέλος του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

«Άμεση προτεραιότητα, ζητώ εκεχειρία για τουλάχιστον τρεις ημέρες, για τους εορτασμούς της ‘Ειντ αλ-Φιτρ, για να επιτραπεί στους άμαχους που έχουν παγιδευτεί στις περιοχές όπου μαίνονται μάχες να ξεφύγουν και να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, τρόφιμα και άλλες προμήθειες πρώτης ανάγκης», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους μετά τη διαδικτυακή σύσκεψη που είχε με αξιωματούχους της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της περιφερειακής αφρικανικής ένωσης Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD) και άλλους συναφείς οργανισμούς.

«Αυτό πρέπει να είναι το πρώτο στάδιο ώστε να επιτραπεί μια ανάπαυλα από τις μάχες και να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη εκεχειρία», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για τις αποτυχημένες εκκλήσεις για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός έως σήμερα, ο Γκουτέρες υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια «σημαντική στιγμή του μουσουλμανικού ημερολογίου» και συμπλήρωσε ότι «όλες οι (εμπλεκόμενες) πλευρές στη σύγκρουση είναι μουσουλμάνοι».

«Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να μπορέσει να τηρηθεί μια εκεχειρία», δήλωσε.

«Είμαστε σε επαφή με τις (εμπλεκόμενες) πλευρές, νομίζουμε ότι αυτό είναι δυνατόν αλλά όλος ο κόσμος πρέπει να είναι ενωμένος για να ασκήσει πίεση προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας την εκεχειρία «απολύτως κρίσιμη» καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί.

«Τη διακοπή των εχθροπραξιών πρέπει να διαδεχθεί ένας σοβαρός διάλογος για να επιτρέψει την επιτυχία μιας μετάβασης, με τον διορισμό μιας μη στρατιωτικής κυβέρνησης», δήλωσε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ