Έπειτα από 37 ημέρες βομβαρδισμών και μαχών εντός της Λωρίδας της Γάζας, άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός νεκρών, τραυματιών και εγκλωβισμένων μέσα στα έξι μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης τα οποία έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους αφού δεν έχουν καύσιμα για τις γεννήτριες και πόσιμο νερό.

Μέσα στο μεγαλύτερο και παλαιότερο νοσοκομείο της Γάζας υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 600 ασθενείς και τραυματίες που είναι αδύνατο να φύγουν.

Εκτενής έρευνα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έρχεται να δείξει πως το ανθρώπινο δράμα θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμη και μετά την εξάλειψη της Χαμάς και την απόφαση που θα πάρει η ισραηλινή Κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΗΕ, με τα σημερινά δεδομένα, το 45% των κατοικιών στη Γάζα έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές. Οι άνθρωποι που κατάφεραν να φύγουν από τα συγκεκριμένα σπίτια και έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο νότιο τμήμα της Γάζας δεν μπορούν ακόμη κι αν τους επιτραπεί να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την έρευνα, έχουν οριστικά χάσει τις εστίες τους. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν προς τα επάνω όσο συνεχίζονται οι μάχες εντός της πόλης.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια είναι επίσης οι άνθρωποι που σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους λόγω του πολέμου, ανεξάρτητα από το εάν τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί.

Το 66% των νοσοκομείων και των κλινικών της Γάζας έχει τεθεί σε αναστολή λόγω της έλλειψης σε καύσιμα, ρεύμα και νερό. Άγνωστο παραμένει τι ζημιές έχουν υποστεί οι υγειονομικές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή κι αν θα είναι δυνατό να επαναλειτουργήσουν για τους Παλαιστίνιους αμέσως μετά την κατάπαυση του πυρός, όποτε κι εάν αυτή επιτευχθεί.

Ο ΟΗΕ αναφέρει πως το 40% των σχολείων, των Πανεπιστημίων και των κολεγίων στη Γάζα έχει καταστραφεί και περισσότεροι από 600.000 μαθητές και φοιτητές ακόμη κι αν οι μάχες τελειώσουν σήμερα δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές και τα μαθήματά τους.

Το σύνολο επίσης των ξένων πολιτών που διδάσκουν ως καθηγητές στη Γάζα έχει είτε αποχωρήσει από την περιοχή μέσω του περάσματος της Ράφα είτε βρίσκεται στην διαδικασία αποχώρησης με τους ξένους πολίτες που κατά εκατοντάδες περνούν το πέρασμα όποτε αυτό ανοίγει προς την Αίγυπτο.

Η φτώχεια είναι ακόμη μία πληγή για τη Γάζα. Πριν την έναρξη του πολέμου το 63% του πληθυσμού της Λωρίδας βρισκόταν με βάση τα στοιχεία κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΗΕ από τον πόλεμο έχουν χαθεί τουλάχιστον 390.000 θέσεις εργασίας και το ποσοστό της φτώχειας αναμένεται να εκτιναχθεί από 20 έως 45%.