Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, περισσότεροι από 11.000 άνθρωποι – σχεδόν το 0,5% του συνολικού πληθυσμού στη Γάζα – έχουν βρει τον θάνατο και κατά μέσο όρο 160 παιδιά σκοτώνονται καθημερινά, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λιντμάιερ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Λιντμάιερ είπε ότι μέχρι στιγμής 16 υπάλληλοι του Οργανισμού έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για την προστασία του προσωπικού του ΠΟΥ.

Ανέφερε 102 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, 121 στη Δυτική Όχθη και 25 στο Ισραήλ. Επί του παρόντος, είπε ότι 14 νοσοκομεία στη Γάζα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της έλλειψης καυσίμων ή των ζημιών που έχουν υποστεί.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ απηύθυνε εκ νέου έκκληση για την απελευθέρωση των περίπου 240 ομήρων, πολλοί εκ των οποίων χρήζουν ιατρικής φροντίδας. Ταυτόχρονα, σχολίασε πως τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα δεινά του άμαχου πληθυσμού στη Γάζα, που χρειάζεται άμεσα νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, είπε σε δημοσιογράφους ότι από τις 21 Οκτωβρίου έχουν εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας 561 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, επισημαίνοντας όμως ότι κανένα από αυτά δεν μετέφερε καύσιμα, κατ’ εντολή των ισραηλινών αρχών.

Η Αλεσάντρα Βελούτσι, διευθύντρια του Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ στη Γενεύη, ανέφερε από την πλευρά της ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν εκτοπιστεί και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών έχουν βρει καταφύγιο σε δομές των Ηνωμένων Εθνών.

Η πρόταση Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου «τριήμερη κατάπαυση πυρός» προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, όπως μεταδίδει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios που επικαλείται αμερικανούς και ισραηλινούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε το Axios για διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Κατάρ σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο προβλέπει πως «η Χαμάς θα απελευθέρωνε 10-15 ομήρους» και στο διάστημα της «τριήμερης κατάπαυσης του πυρός» η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση «θα ταυτοποιούσε όλους τους ομήρους» και θα έδινε στη δημοσιότητα «λίστα με ονόματα».

Αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν πως δεν εμπιστεύεται τη Χαμάς» και ότι δεν πιστεύει πως (η Χαμάς) προτίθεται να αποδεχθεί συμφωνία για τους ομήρους.

Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε πως δεν σχολιάζει τις ιδιωτικές συνομιλίες του προέδρου Μπάιντεν.

Ρουκέτες στο Τελ Αβίβ από τη Χαμάς

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, εξαπέλυσε χθες νέα επίθεση με ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ.

Στην ευρύτερη περιοχή της ισραηλινής μεγαλούπολης ήχησαν σειρήνες συναγερμού αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας.

Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση μέσω ανάρτησης στο Telegram.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς.

Το Ισραήλ αναφέρει πως από την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, πάνω από 9.000 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση να αναλαμβάνει την ευθύνη στις περισσότερες περιπτώσεις.