Ο διοικητής της Χαμάς, Ahmed Siam Abu Hamza, κρατά ομήρους περίπου 1.000 πολίτες κοντά στην πόλη της Γάζας, εμποδίζοντάς τους να απομακρυνθούν νότια, σύμφωνα με αναφορές σε ισραηλινά ΜΜΕ και στα social media.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που προέρχονται από την πλευρά του Ισραήλ, ο συγκεκριμένος διοικητής δεν επιτρέπει σε κατοίκους της περιοχής να μετακινηθούν προς τον νότο.

Οι ανεπιβεβαίωτες αυτές πληροφορίες προσθέτουν ότι ο διοικητής της Χαμάς χρησιμοποιεί ασθενείς και εκτοπισμένους πολίτες μέσα στο νοσοκομείο Rantisi ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους της περιοχής να μετακινηθούν προς τα νότια.

Στόχος της Χαμάς ένας μόνιμος πόλεμος με το Ισραήλ

Οι New York Times φιλοξενούν δηλώσεις κορυφαίων μελών της Χαμάς, οι οποίοι τονίζουν πως σκοπός των επιθέσεων το ξημέρωμα της 7ης Οκτωβρίου ήταν «να αλλάξει η συνολική εξίσωση» και να επανέλθει η προσοχή πάνω στην υπόθεση των Παλαιστινίων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Χαλίλ Αλ Χάγια, στέλεχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στο Κατάρ.

«Χρειαζόταν μία δυναμική ενέργεια για να αλλάξει την εξίωση και χωρίς αμφιβολία, ήταν γνωστό πως η αντίδραση σε αυτήν θα ήταν εξίσου μεγάλη. Έπρεπε να πούμε στον κόσμο ότι η υπόθεση της Παλαιστίνης δεν θα πεθάνει.

Σκοπός της Χαμάς δεν είναι να κυβερνήσει τη Γάζα και να φέρουμε νερό και ηλεκτρικό. Η Χαμάς, η Κασάμ και η αντίσταση ξύπνησαν τον κόσμο από τον βαθύ του ύπνο και έδειξαν ότι το ζήτημα πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι.

Αυτή η μάχη δεν έγινε επειδή θέλαμε καύσιμα ή εργάτες. Δεν είχε σκοπό να βελτιώσει την κατάσταση στη Γάζα. Αλλά να την ανατρέψει συνολικά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο σύμβουλος επικοινωνίας της Χαμάς, Ταχίρ Ελ Νούνου, πάει ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας: «Ελπίζω ότι η εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ θα είναι μόνιμη σε όλα τα σύνορα και πως ο αραβικός κόσμος θα σταθεί δίπλα μας»

Οι ηγέτες της Χαμάς ισχυρίζονται ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από έναν στενό κύκλο διοικητών στη Γάζα, οι οποίοι δεν μοιράστηκαν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης ούτε με τους πολιτικούς τους αντιπροσώπους στο εξωτερικό ούτε με τους συμμάχους της στην περιοχή, όπως η Χεζμπολάχ, αφήνοντάς τους ουσιαστικά έκπληκτους από την σφοδρότητα και το μεγάλο εύρος της επίθεσης.

ΟΗΕ: Κάτι δεν πάει καλά στη Γάζα με τους αμάχους

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε σήμερα ότι ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας δείχνει ότι κάτι «σαφώς δεν πάει καλά» με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς.

«Υπάρχουν παραβιάσεις από τη Χαμάς όταν χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες. Αλλά αν δει κανείς τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, σαφώς κάτι δεν πάει καλά», είπε ο Γκουτέρες στο φόρουμ NEXT του πρακτορείου Reuters.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να εξαλείψει τη Χαμάς, την οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση μαχητών της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και απήχθησαν περισσότεροι από 240.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι λένε ότι 10.569 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Το 40% των θυμάτων είναι παιδιά.

«Είναι επίσης σημαντικό να δώσουμε στο Ισραήλ να καταλάβει ότι είναι ενάντια στα συμφέροντά του να βλέπουμε καθημερινά τη φρικτή εικόνα των δραματικών ανθρωπιστικών αναγκών του παλαιστινιακού λαού. Αυτό δεν βοηθά το Ισραήλ, σε ό,τι αφορά την παγκόσμια κοινή γνώμη», σχολίασε ο Γκουτέρες.

Ο γενικός γραμματέας συνέκρινε τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα με τον απολογισμό άλλων συγκρούσεων σε όλον τον κόσμο που καταγράφει ο Οργανισμός κάθε χρόνο.

«Κάθε χρόνο, ο υψηλότερος αριθμός παιδιών που σκοτώνονται από οποιονδήποτε από τους παράγοντες σε όλες τις συρράξεις στις οποίες γινόμαστε μάρτυρες ανέρχεται, το μέγιστο, σε εκατοντάδες.

Μέσα σε μερικές ημέρες έχουμε στη Γάζα χιλιάδες και χιλιάδες νεκρά παιδιά, κάτι που σημαίνει ότι κάτι είναι σαφώς λάθος όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» τόνισε.

Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα παιδιά θύματα σε ένοπλες συρράξεις περιλαμβάνει μια «λίστα της ντροπής», όπου καταγγέλλονται τα μέρη εκείνα που μετέχουν σε συγκρούσεις με την ελπίδα ότι θα τα ωθήσει να εφαρμόσουν μέτρα για την προστασία των παιδιών.

Η λίστα αυτή ήταν επί μακρόν αμφιλεγόμενη, καθώς διπλωμάτες έλεγαν ότι το Ισραήλ ασκούσε πιέσεις για να μην περιληφθεί σε αυτήν. Η επόμενη έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα στα μέσα του επόμενου έτους.

Photo credits: Eurokinissi