Μια ισραηλινή επίθεση προκάλεσε ζημιές στο Νοσοκομείο Τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο στη Γάζα, δήλωσε στο CNN ο διευθυντής Σομπί Σκάικ.

Το κτίριο δέχτηκε ένα άμεσο χτύπημα στον τρίτο όροφο, είπε ο Σκάικ, προκαλώντας ζημιές στα αποθέματα οξυγόνου και νερού, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει καπνό να αναδύεται από το κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου.

«Η πιο σοβαρή ζημιά είναι το άγχος και ο πανικός που πλήττει τους ασθενείς», είπε ο διευθυντής του νοσοκομείου. «Σήμερα, υπήρχαν άνθρωποι που διέφυγαν από το νοσοκομείο εξαιτίας αυτού που είδαν».

Το νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς στα νότια της πόλης της Γάζας, χρηματοδοτήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία εξέφρασε την οργή της για το «χτύπημα» σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν υπάρχει εξήγηση για μια τέτοια επίθεση, παρόλο που όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των συντεταγμένων του εν λόγω ιδρύματος… κοινοποιήθηκαν εκ των προτέρων με τις ισραηλινές αρχές», δήλωσαν αξιωματούχοι στην Άγκυρα.

Στο νοσοκομείο εργάζονται 200 άτομα, περιθάλποντας χιλιάδες ασθενείς από όλη τη Γάζα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Σκάικ, ο οποίος ζήτησε από τη διεθνής κοινότητα να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

«Ελπίζουμε ότι ένας καρκινοπαθής δεν θα σκοτωθεί στο κρεβάτι του νοσοκομείου ως αποτέλεσμα αεροπορικών επιδρομών», είπε.

Στο μεταξύ ένα δεύτερο νοσοκομείο χτυπήθηκε στην Μπέιτ Λαχία, με τον διευθυντή του να δηλώνει ότι το κτίριο και η άμεση γειτνίασή του είχαν βομβαρδιστεί τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το νοσοκομείο βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Λωρίδας της Γάζας. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν προηγουμένως ότι οι ιατρικές ομάδες δεν μπορούν να εισέλθουν ή να βγουν από το κτίριο λόγω ζημιών από αεροπορικές επιδρομές.

Το νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί κάτω από την πλήρη δυναμικότητά του, είπε ο διευθυντής του ινδονησιακού νοσοκομείου στην Μπέιτ Λαχία , ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζει να παρέχει καταφύγιο σε χιλιάδες εκτοπισμένους…

«Η κόλαση πάνω στη Γη»

Ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, τόνισε απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η Λωρίδα της Γάζας έχει πλέον μετατραπεί σε «κόλαση πάνω στη Γη».

Χρησιμοποίησε απόφθεγμα του άλλοτε Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Νταγκ Χάμερσκελντ, ο οποίος το 1954 είχε πει πως ο διεθνής οργανισμός «δεν δημιουργήθηκε για να πάμε στον παράδεισο, αλλά για να σωθούμε από την κόλαση».

Πρόσθεσε: «Η Γάζα είναι τώρα η κόλαση πάνω στη Γη».

Ο διπλωμάτης υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί πάνω από 8.000 άνθρωποι στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, ανάμεσά τους 3.000 και πλέον στο νότιο τμήμα του, όπου το Ισραήλ διέταξε να μετακινηθούν οι Γαζαίοι, «εκτόπισε εξαναγκαστικά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους».

«Σχεδόν όλος ο λαός μας στη Γάζα είναι πλέον άστεγος, ή εκτοπισμένος, ή μεταφέρεται από ένα σπίτι σε άλλο, ή κοιμάται στο αυτοκίνητό του, ή κοιμάται στον δρόμο — και σκοτώνεται όπου κι αν πάει, για να πειστεί πως δεν υπάρχει καμιά ασφαλής τοποθεσία» στον θύλακα.

«Το να σώσουν την ανθρωπότητα από την κόλαση σήμερα σημαίνει για τα Ηνωμένα Έθνη να σώσουν τους Παλαιστίνιους στη Γάζα», επέμεινε ο κ. Μανσούρ, καλώντας τα κράτη μέλη να μεταχειριστούν τους συμπατριώτες του «με αξιοπρέπεια»: «Σώστε τους. Δείτε τους ως ανθρώπινα όντα».