Τις τελευταίες ημέρες το BBC υπέβαλε υλικό στο παλάτι για έγκριση σε προγράμματα με βασιλικό θέμα, για να δηλώσει ότι ορισμένα κομμάτια δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. «Η ισορροπία των δυνάμεων είναι μεγαλύτερη με το βασιλικό σπίτι από το BBC αυτή τη στιγμή», είπε μια πηγή στον τηλεοπτικό σταθμό, η οποία είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της κάλυψης της στέψης του BBC εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε εξέλιξη λίγες ώρες πριν από την έναρξη των διαδικασιών.

Συγκεκριμένα το BBC ηγείται της παγκόσμιας κάλυψης του γεγονότος, με τα πλάνα του από τον Βασιλιά Κάρολο στο Αββαείο του Ουέστμινστερ να μοιράζεται με άλλα ειδησεογραφικά κανάλια σε όλο τον κόσμο. Αυτό οδήγησε σε «φόβο» στους αντίπαλους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, ότι πρέπει να εμπιστεύονται αποκλειστικά το BBC σχετικά με το τι θα προβληθεί κατά τη διάρκεια της επίσημης λειτουργίας.

Εκπρόσωπος του BBC δήλωσε: «Είμαστε επικεντρωμένοι στην παροχή εξαιρετικής κάλυψης και δεν αναγνωρίζουμε κανένα χαρακτηρισμό που υποδηλώνει ότι θα θέσει σε κίνδυνο ποτέ τη συντακτική μας ακεραιότητα σε οποιοδήποτε από τα προϊόντα μας».

Η κάλυψη της στέψης του BBC διευθύνεται από την Claire Popplewell, η οποία επιβλέπει βασιλικές εκδηλώσεις για την εταιρεία. Νωρίτερα αυτό το έτος έγινε διοικητής του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος από τον βασιλιά σε αναγνώριση του έργου της που παρήγαγε την κάλυψη του BBC για το πλατινένιο ιωβηλαίο της μητέρας του.

Μέλη του Βασιλικού Βικτωριανού Τάγματος δίνεται σε όσους έχουν υπηρετήσει τον μονάρχη. Σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες τιμητικές διακρίσεις, οι οποίες απονέμονται κατόπιν σύστασης της κυβέρνησης, οι αποδέκτες αυτού του βραβείου επιλέγονται προσωπικά από τον κυρίαρχο.

Ο Πόπλγουελ, ο οποίος αυτή τη στιγμή ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στο BBC, βοηθά στη διαχείριση της σχέσης του ραδιοτηλεοπτικού φορέα με το παλάτι. Απασχολείται στον κερδοσκοπικό εμπορικό βραχίονα της εταιρείας BBC Studios. Αυτό είχε οδηγήσει σε διάσπαση μεταξύ του τμήματος ειδήσεων της δημόσιας υπηρεσίας του BBC, το οποίο έχει πιο αυστηρό συντακτικό κώδικα, και της ομάδας του BBC Studios που παράγει την κάλυψη που θα βγει στο BBC One.

Ο εκπρόσωπος του BBC είπε: «Τα προγράμματα παράγονται από το BBC Studios και ανατέθηκαν από το BBC και υπάρχουν πολλά άτομα που εμπλέκονται στις συνομιλίες και τις αποφάσεις σχετικά με το περιεχόμενο που κάνει τα τελικά προγράμματα μετάδοσης».

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι ο βασιλικός οίκος επιλέγει αυτό που μπορεί να δει το κοινό. Ο βασιλιάς Κάρολος άσκησε βέτο στην τηλεοπτική μετάδοση του χρίσματος του από τον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, σύμφωνα με τους Times. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει καθώς το ιερό λάδι από την Ιερουσαλήμ χύνεται από ένα χρυσό δοχείο σε σχήμα αετού σε ένα «κουτάλι στέψης» του 12ου αιώνα πριν απλωθεί στο κεφάλι, το στήθος και τα χέρια του Καρόλου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το BBC επιτρέπει στο παλάτι να έχει τον έλεγχο του βασιλικού βίντεο. Ο Guardian είχε προηγουμένως αποκαλύψει πώς το παλάτι άσκησε βέτο σε συγκεκριμένα κομμάτια από τα μνημόσυνα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, απαγορεύοντάς τα να επαναχρησιμοποιηθούν σε ειδησεογραφικά ρεπορτάζ και κλιπ κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ανησυχίες των δημοσιογράφων

Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων ψήφισε αυτή την εβδομάδα μια πρόταση που εγείρει ανησυχίες σχετικά με το βέτο του παλατιού για το βασιλικό βίντεο. Εκφράζουν ανησυχίες «ότι μια δημόσια εκδήλωση, την οποία πληρώνει ο κόσμος και μεταδίδεται τηλεοπτικά για να μπορέσει να αποτίσει το σεβασμό του, θα πρέπει να λογοκρίνεται έστω και λίγο».

Έγινε καθώς το BBC βρέθηκε σε αντιπαράθεση την τελευταία στιγμή σχετικά με τον «περιορισμό» της δυνατότητας των βρετανικών ειδησεογραφικών πρακτορείων να έχουν πρόσβαση στο υλικό με υψηλές χρεώσεις.

Η απόφαση της εταιρείας να χρεώσει τις εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης για αυτό που ο κλάδος αποκαλεί το υλικό από την πισίνα χαρακτηρίστηκε ως «στρεβλή» από τους αντιπάλους της, οι οποίοι είπαν ότι θα εμπόδιζε το κοινό να δει σημαντικές στιγμές της ιστορικής ημέρας.