Μια χαμένη συνέντευξη του Banksy στο BBC που δημοσίευσε το βρετανικό μέσο αποκαλύπτει το μικρό όνομα του μυστηριώδους καλλιτέχνη.

Σε μια ηχογράφηση του 2003, ο ρεπόρτερ του BBC, Νάιτζελ Ρεντς, ρωτά τον street artist εάν τον λένε «Robert Banks» και ο καλλιτέχνης απαντά: «Με λένε Ρόμπι».

Είναι μια από τις πρώτες γνωστές ραδιοφωνικές συνεντεύξεις με τον Banksy, ο οποίος συχνά περιγράφεται ως «μυστηριώδης» από τον Τύπο. Η πραγματική ταυτότητα του Banksy δεν έχει αποκαλυφθεί αλλά η συνέντευξη δίνει μια σπάνια ευκαιρία να ακουστεί η φωνή του.

Ο καλλιτέχνης – τότε στα 20 του – έδωσε συνέντευξη στον ανταποκριτή τεχνών του BBC, το καλοκαίρι του 2003, για να σηματοδοτήσει την έναρξη της παράστασης Turf War του Banksy στο ανατολικό Λονδίνο.

Από τη συνέντευξη χρησιμοποιήθηκε τότε ένα επεξεργασμένο απόσπασμα που μεταδόθηκε τον Ιούλιο. Ωστόσο, δεν χρησιμοποιήθηκε όλο το υλικό.

Πολλά χρόνια αργότερα, ο δημοσιογράφος άκουγε το podcast The Banksy Story και αυτό τον ώθησε να ανακτήσει ολόκληρη τη συνέντευξη σε έναν μίνι δίσκο στο σπίτι του. Το υλικό που δεν έχει ξανακουστείπεριλαμβάνει την υπεράσπιση του βανδαλισμού ως μορφή τέχνης από τον Banksy.

«Δεν είμαι εδώ για να ζητήσω συγγνώμη για αυτό», είπε στον Ρεντς. «Είναι ένας πιο γρήγορος τρόπος να πεις την άποψή σου, σωστά; Με τον ίδιο τρόπο που η μητέρα μου μαγείρευε κυριακάτικο ψητό κάθε Κυριακή και έλεγε κάθε Κυριακή: χρειάζονται ώρες για να το φτιάξεις, λεπτά για να φας.

Και αυτές τις μέρες τρώει γεύματα στο φούρνο μικροκυμάτων και φαίνεται πολύ πιο χαρούμενη. Ακολουθώ αυτή την προσέγγιση στην τέχνη πραγματικά. Θέλω να το κάνω και να τελειώνει».

Όταν πιέστηκε για το εάν το γκράφιτι είναι βανδαλισμός και παράνομο, ο Banksy είχε μία συμβουλή για τους ανθρώπους: «Βγειτε έξω! Ξεσκάστε. Καλή διασκέδαση!», είπε, προσθέτοντας ότι άλλοι με τη σειρά τους θα μπορούσαν να ζωγραφίσουν πάνω από τη δουλειά σου. «Άλλοι άνθρωποι, μπορούν να το αλλάξουν. Μπορούν να το ξεφορτωθούν», είπε.

Ο Banksy έγινε γνωστός μέσω μιας σειράς γκράφιτι που εμφανίστηκαν σε κτήρια σε όλη τη χώρα, κατά βάση με σατιρικά θέματα. Είναι ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του κόσμου, αλλά παρόλα αυτά επιλέγει να διατηρήσει την ταυτότητά του, τουλάχιστον επίσημα, άγνωστη.