Από τα «επικίνδυνα» εμβόλια κορονοϊού στην επίπεδη Γη, και από τους εξωγήινους του Roswell στον «κατασκευασμένο» καύσωνα, η ψευδοεπιστήμη και οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν μπει πιο έντονα από ποτέ στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια.

Καθώς οι θερμοκρασίες εκτοξεύονται σε πρωτοφανή επίπεδα, με το θαλασσινό νερό στη Φλόριντα να φτάνει ακόμη και τους 100 βαθμούς ή και περισσότερο, και τις πυρκαγιές να καταστρέφουν τη Μεσόγειο, ορισμένοι θεωρητικοί συνωμοσίας απορρίπτουν την σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο παρουσιαστής του GB News Neil Oliver για παράδειγμα βγήκε στον αέρα για να κατηγορήσει το BBC και άλλους ότι προκαλούν φόβο με το να μοιράζονται «δήθεν τρομακτικές θερμοκρασίες» για τον καύσωνα που υποτίθεται ότι προέρχονται από δορυφορικές εικόνες της θερμοκρασίας του εδάφους.

Υποστηρίζει ότι οι μετρήσεις αυτές δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μετεωρολογικές εκθέσεις και προβλέψεις, αμφισβητώντας την εγκυρότητα των δεδομένων εν μέσω σφοδρού καύσωνα που πλήττει ένα μεγάλο μέρος της Γης.

Οι συνωμοσιολόγοι έχουν εστιάσει στις μετρήσεις θερμοκρασίας που παρέχει το BBC, ιδιαίτερα σε μία από τη Σικελία (47°C) και σε μία άλλη από μετεωρολογικό σταθμό στο Παλέρμο (37°C), ως απόδειξη χειραγώγησης των δεδομένων.

Ωστόσο, το BBC διέψευσε αμέσως αυτούς τους ισχυρισμούς, διευκρινίζοντας ότι οι θερμοκρασίες εδάφους δεν χρησιμοποιούνται στα δελτία καιρού και στις προβλέψεις του, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Oliver και άλλων που θεωρούν τον καύσωνα «κατασκεύασμα».

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, με τον καύσωνα να βρίσκεται πλέον στη ζωή μας και την κλιματική αλλαγή πιο έντονη από ποτέ, ότι ότι η επιστημονική κοινότητα είναι εκείνη που έχει την ικανότητα, τα δεδομένα και τη γνώση για να ενημερώνει αποτελεσματικά και υπεύθυνα τους πολίτες για την πρόοδο και τα επιτεύγματα της επιστήμης ώστε να καταρρίπτονται οι θεωρίες συνωμοσίας.