Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο Ισραήλ, όπου έχει συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο πολέμου, για να συναφθεί συμφωνία με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΜΕ του Ισραήλ, όπως η Haaretz, έγινε γνωστή η πρώτη πρόταση που κατατέθηκε για την απελευθέρωση των ομήρων και αναμένεται να πάρει έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο.

Αφορά συγκεκριμένα 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και 12 άλλες γυναίκες, οι οποίοι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι από τη Χαμάς τις επόμενες ώρες, στο πλαίσιο της συμφωνίας που θα συνάψει με το Ισραήλ.

Όπως αναφέρει η Haaretz, περισσότερα από 30 παιδιά και έφηβοι κάτω των 18 ετών κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τουλάχιστον 13 μητέρες απήχθησαν από την ισλαμιστική οργάνωση μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Σε άλλο σημείο, έχει αναφερθεί ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει έως και 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που έχει στην κατοχή του – με τις γυναίκες και τα παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο και από τις δύο πλευρές.

Η πιθανή απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων εξηγεί γιατί συνεδριάζει απόψε και η ευρύτερη ισραηλινή κυβέρνηση – καθώς θα πρέπει να υπογράψει αυτό το σχέδιο.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι όλα τα ισραηλινά σώματα ασφαλείας (οι IDF, η Mossad και η Shin Bet) ήταν υπέρ της συμφωνίας.

Ο αξιωματούχος είπε: «Εντός τεσσάρων ημερών, 50 άνθρωποι, Ισραηλινοί που είναι ζωντανοί θα απελευθερωθούν. Επιπλέον, ίσως η Χαμάς απελευθερώσει μονομερώς τους Ταϊλανδούς. Το πολύ να φτάσουν τα 80 άτομα».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πριν από λίγη ώρα ότι σημειώνεται πρόοδος στην πιθανή απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα:

«Προχωράμε. Δεν νομίζω ότι αξίζει να πούμε περισσότερα, ακόμη και αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», ανέφερε. Πάντως, οποιαδήποτε συμφωνία ομηρίας θα απαιτούσε την έγκριση και των τριών ομάδων του Υπουργικού Συμβουλίου που συναντά.

Νωρίτερα, άλλωστε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε δηλώσει πως «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης ενδεχομένως δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς».

Τι προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς

Πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης αποκαλύπτουν στο BBC τους όρους της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ είναι υπέρ της συμφωνίας. Παράλληλα, σημειώνουν ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των φάσεων της απελευθέρωσης των ομήρων, η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα θα ξαναρχίσει. Οι όροι που έχουν διαρρεύσει κάνουν λόγο για δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση προβλέπεται:

  • Τετραήμερη παύση των εχροπραξιών
  • Είσοδος 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Απελευθέρωση τουλάχιστον 50 Ισραηλινών ομήρων- κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους- με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150-300 Παλαιστίνιων κρατούμενων στις ισραηλινές φυλακές. Θα απελευθερώνονται περίπου 12-13 όμηροι την ημέρα καθώς τίθεται σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός

Πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης σημειώνουν ότι το Ισραήλ επιμένει σε ορισμένους όρους, όπως ότι δεν θα επιτρέψει να αφεθεί ελεύθερος κανένας Παλαιστίνιος κρατούμενος που έχει καταδικαστεί για φόνο.

Αναφέρουν επίσης το Ισραήλ θα απελευθερώσει γυναίκες και ανήλικους κρατούμενους, με τον καθένα να επιστρέφει στην πόλη ή την κωμόπολη όπου ζούσε πριν από τη φυλάκιση, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης και της Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στη δεύτερη φάση προβλέπεται:

-Δεδομένου ότι και άλλες ένοπλες ομάδες, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ, κρατούν ομήρους στη Γάζα, η Χαμάς θα προσπαθήσει να εντοπίσει γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από αυτές.

Παράταση της παύσης των εχθροπραξιών. Η διακοπή των μαχών θα μπορούσε να παραταθεί σε αντάλλαγμα για 10 επιπλέον απελευθερώσεις ανά ημέρα. Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να καταφέρει να εντοπίσει και να απελευθερώσει έως και 30 ακόμη γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι.

Πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης σημειώνουν ότι η συμφωνία αφορά την απελευθέρωση Ισραηλινών πολιτών που είναι εν ζωή. Αναφέρουν επίσης ότι οι ξένοι πολίτες δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα συμφωνία, αλλά μπορούν επίσης να αποφυλακιστούν σύμφωνα με συμφωνίες που συνάπτει η Χαμάς με άλλες χώρες.

Χαμάς: Σχεδόν 15.000 νεκροί από την έναρξη του πολέμου

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 14.128 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου.

Μεταξύ των καταγεγραμμένων νεκρών βρίσκονται 5.840 παιδιά και 3.920 γυναίκες, ανέφερε η κυβέρνηση της Χαμάς.

Επιπλέον, 33.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.