Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι περισσότεροι νέοι (και μεγαλύτεροι εδώ που τα λέμε) εθίστηκαν κυριολεκτικά στο Tik Tok. Ο εγκλεισμός στο σπίτι αύξησε κατά χιλιάδες τους συνδρομητές, με αποτέλεσμα στο σήμερα, η εφαρμογή να βρίσκεται στην κορυφή με τα περισσότερα downloads, ξεπερνώντας Facebook, Messenger και Instagram. Ακόμα και μετά το τέλος της καραντίνας και της έναρξης μιας σχετικής κανονικότητας, το Tik Tok δεν έχασε πολλούς συνδρομητές και ο εθισμός καλά κρατεί.

Καλά όλα αυτά, για την εφαρμογή κυρίως, αλλά αν αναλύσουμε λίγο παραπάνω αυτόν τον εθισμό και σκάψουμε βαθιά, τα πράγματα δεν είναι τόσο ευχάριστα όσο ευχάριστη μπορεί να είναι η παραμονή μας στην εφαρμογή παρακολουθώντας life hacks και χιουμοριστικά βίντεο.

https://www.intronews.gr/5260-2-apple-iphone-13-pro-kai-pro-max

Αυτό, λοιπόν, έκαναν οι New York Times σε δημοσίευμα που αναφέρουν χαρακτηριστικά πως το Tik Tok ξαναγράφει ιστορία στα social media, αλλά όλη αυτή η εμμονή καταστρέφει το dating life. Ο τρόπος που λειτουργούν τα κοινωνικά μέσα θα αλλάξει κατά πολύ στο άμεσο μέλλον, ακόμα κι αν κάποιοι το αποφεύγουν. Σύγκριναν, μάλιστα, το Tik Tok με το Tinder, στο κομμάτι του swipe, που είναι γρήγορο και πιο αποτελεσματικό από κάθε άλλο παραδοσιακό feed.

Σχετικά με το πόσο εθιστική μπορεί να γίνει η εφαρμογή και να σε πάρει το ξημέρωμα χωρίς να το καταλάβεις και να μην ασχοληθείς με τίποτε άλλο, πραγματοποιήθηκε μια μελέτη για να εξακριβωθεί που έγινε αναφορικά με τη χρήση της, με το 45% των χρηστών να σκρολάρει στο Tik Tok αντί να αφιερώνει χρόνο σε dating apps όπως το Tinder. Αυτός ο χρόνος που υπό άλλες συνθήκες θα τον αφιέρωναν για να κάνουν κάποιο socialising και αναζήτηση συντρόφου.

https://www.intronews.gr/tiktok-stories-i-nea-leitourgia-pou-tha-erthei-syntoma-stin-efarmogi

Και φυσικά, δεν αφορά μόνο τα dating apps. Το 35% των χρηστών από τότε που κατέβασαν την εφαρμογή έδειξαν πλήρη αδιαφορία σε οποιαδήποτε άλλη συνήθεια, όπως το να ξεκινήσουν μια σειρά. Αυτό, λοιπόν, επιβεβαιώνει πως το Tik Tok θα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της ζωή μας στο μέλλον, και αναμφίβολα δεν είναι καλό.