Ένα αρχαίο τοπίο, κρυμμένο κάτω από το στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής για τουλάχιστον 14 εκατομμύρια χρόνια αποκαλύφθηκε με τη βοήθεια δορυφορικών δεδομένων και αεροπλάνων εξοπλισμένων με ραντάρ που διεισδύουν στον πάγο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις τεχνικές τηλεπισκόπησης για να χαρτογραφήσουν 32.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, μια περιοχή περίπου στο ίδιο μέγεθος με το Βέλγιο. Ανακάλυψαν ένα τοπίο που σχηματίστηκε από ποτάμια πριν από την ηπειρωτική συσσώρευση του στρώματος πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής που κάποτε θα έμοιαζε με τους λόφους και τις κοιλάδες της σημερινής Βόρειας Ουαλίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν να χαράζουν την ιστορία του στρώματος πάγου και πώς εξελίχτηκε με την πάροδο του χρόνου και η κατανόηση του πώς φαινόταν η γη πριν κρυφτεί κάτω από τα παγωμένα στρώματα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο σε αυτή την ιστορία, εξήγησε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Stewart Jamieson, καθηγητής. στο τμήμα γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Durham.

«Η γη κάτω από το στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής είναι λιγότερο γνωστή από την επιφάνεια του Άρη», είπε ο Jamieson σε μια δήλωση.

«Και αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί αυτό το τοπίο ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο ρέει ο πάγος στην Ανταρκτική και ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στην κλιματική αλλαγή του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος», πρόσθεσε.

Η καλοδιατηρημένη φύση του τοπίου το κάνει ιδιαίτερα ξεχωριστό. Είναι σπάνιο να βρεθούν σχετικά μη τροποποιημένα τοπία κάτω από ένα ηπειρωτικό στρώμα πάγου. Kανονικά η κίνηση του πάγου καθώς αυξομειώνεται σε μέγεθος και κινείται θα διαβρώσει και θα καταστρέψει το τοπίο, είπε ο Jamieson.

Η κατανόηση του γιατί αυτό το συγκεκριμένο αρχαίο τοπίο επέζησε σε μεγάλο βαθμό αλώβητο, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να προβλέψουν καλύτερα τη μελλοντική δυναμική του στρώματος πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής, που περιέχει περίπου 60 μέτρα δυνητικής ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται.

Το κλίμα της Γης είναι σε πορεία για να φτάσει σε θερμοκρασίες τυπικές εκείνων που βιώθηκαν όταν το τοπίο πιθανότατα δημιουργήθηκε πριν από 34 έως 14 εκατομμύρια χρόνια – οι οποίες ήταν μεταξύ 3 και 7 βαθμών Κελσίου υψηλότερες από σήμερα – σύμφωνα με τη μελέτη.

Το στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής σχηματίστηκε για πρώτη φορά πριν από περίπου 34 εκατομμύρια χρόνια, αλλά στη συνέχεια θα είχε αυξομειωθεί σε μέγεθος, αποκαλύπτοντας μερικές φορές τη γη από κάτω.

Ο Jamieson είπε ότι η επιβίωση του τοπίου υπονοούσε ότι οι θερμοκρασίες στη βάση του στρώματος πάγου ήταν πολύ κρύες και σταθερές σε αυτά τα τμήματα αρχαίου εδάφους, παρά ορισμένες ενδιάμεσες περιόδους θέρμανσης του κλίματος.

«Σε άλλες περιοχές, θα περιμέναμε στην πραγματικότητα να υπάρχει υγρό νερό, ακριβώς ανάμεσα στον πάγο και το κρεβάτι, το οποίο βοηθά στην άλεση των πραγμάτων. Δεν το έχουμε αυτό στην τοποθεσία μας. Αυτό εξηγεί εν μέρει πώς κάτι θα μπορούσε να επιβιώσει για τόσο καιρό», εξήγησε ο Jamieson σε μια τηλεφωνική συνέντευξη.

Τα γεωφυσικά δεδομένα που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες παρείχαν ενδείξεις για το τι βρισκόταν κάτω από τον πάγο πάχους 2 χιλιομέτρων.

«Τα δεδομένα μετρούν αποτελεσματικά πολύ μικρές αλλαγές στο σχήμα της κορυφής του πάγου και βασικά όταν το κοιτάμε και το βγάζουμε φαίνεται σαν μια σειρά από διασυνδεδεμένες κοιλάδες που πρέπει να βρίσκονται κάτω από το στρώμα πάγου. Βασικά βλέπουμε το φάντασμα αυτού του τοπίου από την κορυφή», είπε ο Jamieson.

Η ερευνητική ομάδα δεν γνωρίζει ποια φυτά και άγρια ζώα μπορεί να κατοικούσαν κάποτε στην περιοχή, αλλά τα στοιχεία των ποταμών υποδηλώνουν ότι υπήρχε νερό που ρέει, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανό το τοπίο να ήταν βλάστηση.

Με πληροφορίες από το CNN