Υπάρχουν στενοί διάδρομοι προσγείωσης, ανώμαλοι διάδρομοι και διάδρομοι που πλήττονται από πλευρικούς ανέμους, αλλά εδώ θα μιλήσουμε για ένα νέο challengeς που κάνει τους ιπτάμενους να ανησυχούν: ένας διάδρομος πάγου στην Ανταρκτική.

Η Norse Atlantic Airways προσγείωσε ένα Boeing 787 Dreamliner σε μάλλον διαφορετικές συνθήκες από τις συνηθισμένες την Τετάρτη. Προορισμός: Ανταρκτική. Η λωρίδα προσγείωσης: ένας «μπλε διάδρομος πάγου» μήκους 3.000 μέτρων (9840 πόδια) και πλάτους 60 μέτρων, σμιλεμένος από το χιόνι και τον πάγο.

Το Dreamliner προσγειώθηκε στο Troll Airfield την Τετάρτη λίγο το μεσημέρι υπό έντονο ηλιακό φως, καθώς αυτή τη στιγμή είναι καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο. Είναι η πρώτη φορά που ένα Dreamliner (αεροσκάφος ευρείας ατράκτου που μπορεί να μεταφέρει έως και 330 επιβάτες, ανάλογα με το μοντέλο) φτάνει στην έκτη ήπειρο.

Αλλά προτού αρχίσετε να ψάχνετε να κάνετε κράτηση για τη δική σας πτήση προς το Troll, να ξέρετε ότι η πτήση N0787 δεν ήταν κανονικό δρομολόγιο επιβατών. Στους 45 επιβάτες περιλαμβάνονταν επιστήμονες από το Νορβηγικό Polar Institute, το οποίο είχε ορίσει την πτήση για να τους μεταφέρει μαζί με 12 τόνους εξοπλισμού στον ερευνητικό σταθμό Troll στο Queen Maud Land της Ανταρκτικής.

Το αεροπλάνο αναχώρησε από το Όσλο στις 13 Νοεμβρίου, σταματώντας στο Κέιπ Τάουν πριν κατευθυνθεί νοτιότερα το βράδυ της Τετάρτης για να κάνει την προσγείωσή του που έσπασε το ρεκόρ.

Ο άφθονος χώρος φορτίου του Dreamliner το έκανε το ιδανικό αεροσκάφος για την πτήση, είπε ο Daniel Carey της Aircontact, της εταιρείας – μεσίτη που κανόνισε την πτήση. Η απόδοση του καυσίμου ήταν επίσης ένας παράγοντας, δήλωσε ο Paul Erlandsson, εκπρόσωπος της Boeing. Το αεροσκάφος έφτασε στην Ανταρκτική και επέστρεψε στο Κέιπ Τάουν χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό.

«Είναι μεγάλη τιμή και ενθουσιασμός εκ μέρους ολόκληρης της ομάδας Norse που πετύχαμε μαζί μια σημαντική στιγμή προσγείωσης του πρώτου 787 Dreamliner», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Norse Atlantic Airways, Bjørn Tore Larsen, σε μια δήλωση.

«Στο πνεύμα της εξερεύνησης, είμαστε περήφανοι που συμμετείχαμε σε αυτή τη σημαντική και μοναδική αποστολή. Είναι μια αληθινή απόδειξη για τους άριστα εκπαιδευμένους και ειδικευμένους πιλότους και το πλήρωμά μας και το υπερσύγχρονο αεροσκάφος, το Boeing μας».

Η Camilla Brekke, διευθύντρια του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου, είπε ότι η χρήση του μεγαλύτερου αεροσκάφους ήταν ένας πιο βιώσιμος τρόπος για την πρόσβαση στην περίφημη εύθραυστη ήπειρο.

«Η πιο κρίσιμη πτυχή είναι το περιβαλλοντικό κέρδος που μπορούμε να επιτύχουμε χρησιμοποιώντας μεγάλα και σύγχρονα αεροσκάφη… [το οποίο] μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συνολικών εκπομπών και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην Ανταρκτική», είπε.

«Η προσγείωση ενός τόσο μεγάλου αεροσκάφους ανοίγει εντελώς νέες δυνατότητες για την επιμελητεία στο Troll, κάτι που θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της νορβηγικής έρευνας στην Ανταρκτική».