Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Σίδνεϊ και του Φουντάν στην Κίνα διαπίστωσαν μυστηριώδη σπειροειδή σήματα που στροβιλίζονταν στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Πρόκειται για σπειροειδή κύματα λοιπόν, που εντοπίστηκαν σε όλο το εξωτερικό στρώμα του εγκεφάλου. Οι γνωστικές λειτουργίες, για τις οποίες ευθύνεται η εν λόγω περιοχή, όπως η αντίληψη, η μνήμη, η προσοχή, η γλώσσα και η επίγνωση δεν είναι τυχαίο ότι συσχετίζεται με τα σήματα αυτά, μια και πιθανώς βοηθούν στην οργάνωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και της γνωστικής επεξεργασίας.

Η ομάδα υποθέτει ότι τα σπειροειδή εγκεφαλικά κύματα οργανώνουν τις γνωστικές διεργασίες λειτουργώντας ως σύνδεσμος που συνδέει διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να επιτρέπει στον εγκέφαλο να επεξεργάζεται τις πληροφορίες ταχύτερα όταν κάνει σύνθετες δραστηριότητες. Οι σπείρες μπορεί ακόμη και να επηρεάζονται από ασθένειες του εγκεφάλου, όπως η άνοια.

Το ρυτιδιασμένο, εξώτερο στρώμα του εγκεφάλου – γνωστό ως εγκεφαλικός φλοιός – διαχειρίζεται πολλές από τις πιο σύνθετες γνωστικές εργασίες, όπως μνήμη, προσοχή, γλώσσα, αντίληψη και συνείδηση. Πολλές νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η εγκεφαλική παράλυση, επηρεάζουν τον φλοιό.

Μέχρι σήμερα, η νευροεπιστήμη δεν έχει μελετήσει τόσο πολύ τον φλοιό αλλά έχει επικεντρωθεί στις συνδέσεις και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των νευρώνων, ώστε να καθορίσει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Για να διερευνήσουν τη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα σε ολόκληρο τον φλοιό, οι επιστήμονες της μελέτης πραγματοποίησαν σαρώσεις fMRI σε 100 υγιείς ενήλικες ηλικίας 22 έως 35 ετών. Τα μυστηριώδη σήματα που περιστρέφονταν γύρω από κεντρικά σημεία, παρατηρήθηκαν στο σύνολο του δείγματος, κάνοντας τους ειδικούς να επιμένουν πως οι σπείρες μπορεί να λειτουργούν ως γέφυρες επικοινωνίας συνδέοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα με διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ή νευρωνικά δίκτυα μέσω της περιστροφικής τους κίνησης.

Κατά τη διάρκεια των σαρώσεων fMRI οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν διάφορες γνωστικές εργασίες, όπως να λύσουν ένα μαθηματικό πρόβλημα ή να ακούσουν μια ιστορία.

Αξιοσημείωτο δε, το γεγονός ότι οι σπείρες άλλαζαν κατεύθυνση από δεξιόστροφα σε αριστερόστροφα σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, δηλώνοντας δηλαδή ότι μπορεί να συντονίζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα μέσω των περιστροφικών αλλαγών.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Nature Human Behaviour».