Θυμάστε πώς αρχίζει το επικό φιλμ «Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού», όπου η κατάληξη είναι ένας «τάφος»; Ο Χάρισον Φορντ ως ατρόμητος Ιντιάνα Τζόουνς μπαίνει σ’ ένα ναό στο Περού για να πάρει ένα χρυσό αγαλματάκι. Καταφέρνει να βγει ζωντανός μόνο μετά από πολλή τύχη, αφού ο δρόμος προς το αγαλματάκι είναι γεμάτος παγίδες: δηλητηριασμένα βέλη που εκτοξεύονται όταν πατάει συγκεκριμένες πλάκες, φάκες με μυτερά ξύλα που σούβλισαν τον οδηγό-συνεργάτη του, έναν τεράστιο βράχο που πήγε να τον πλακώσει…

Η ιστορία των «παγιδευμένων» τάφων δεν ανήκει στην επιστημονική φαντασία. Από τις πυραμίδες των Αιγύπτιων φαραώ μέχρι τον τάφο του Κινέζου αυτοκράτορα στη Σιάν, όλοι έχουν τις παγίδες τους. Λεκτικές, αλλά και αληθινές.

Στην κεντρική Κίνα, πιο συγκεκριμένα στη Σιάν, ο μεγαλοπρεπής τάφος του Τσιν Σι Χουάνγκ περιμένει έναν αληθινό και σύγχρονο Ιντιάνα Τζόουνς να τον ανοίξει και να φέρει στο φως τους θησαυρούς του. Οι οποίες, σύμφωνα με την παράδοση,  προστατεύονται από θανατηφόρες παγίδες.

Ο ιδρυτής της δυναστείας Τσιν της Κίνας, ο αυτοκράτορας Τσιν Σι Χουάνγκ, ο οποίος βασίλεψε μεταξύ 221 π.Χ. και 210 π.Χ., ήταν ο πρώτος Αυτοκράτορας μιας ενοποιημένης Κίνας. Ήταν αυτός που δημιούργησε το Σινικό Τείχος της Κίνας, καθώς και ένα τεράστιο εθνικό οδικό σύστημα.

Το πιο σπουδαίο του επίτευγμα, όμως, ήταν αυτό που βρίσκεται δίπλα στον τάφο του: Ένας τεράστιος πέτρινος στρατός, ο οποίος αποτελείται από περίπου 8.000 αγάλματα στρατιωτών σε φυσικό μέγεθος, καθώς και πολλά άλογα και άρματα. Γύρω από το επιβλητικό μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ στη Σιάν, ο στρατός χτίστηκε πιθανότατα για να προστατεύσει τον αυτοκράτορα στη μετά θάνατον ζωή. Αλλά η προστασία δεν έμεινε εκεί. Ή τουλάχιστον αυτό πιστεύουν οι Κινέζοι αρχαιολόγοι.

Ο «στρατός από τερακότα», όπως έχει επικρατήσει πλέον να λέγεται το μνημείο στη Σιάν, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο εκπληκτικά αρχαιολογικά μνημεία της ανθρωπότητας και είναι ανοιχτός για να τον θαυμάσει το κοινό. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τον τάφο. Ο οποίος, αν πιστέψουμε τις περιγραφές, είναι παγιδευμένος με πολλούς τρόπους, ανάμεσά τους και υδράργυρο. Άλλωστε ο ίδιος ο αυτοκράτορας έπινε κρασί με υδράργυρο, θεωρητικά για να μείνει αθάνατος. Πιθανότατα γι’ αυτό έζησε τόσο λίγο.

Ο τάφος της Σιάν: Η περιγραφή που προκαλεί ανησυχία

Στο κέντρο του μαυσωλείου του Τσιν Σι Χουάνγκ στη Σιάν βρίσκεται ο τεράστιος τάφος στον οποίο θάφτηκε το 210 π.Χ. Δεν υπάρχουν σύγχρονες αναφορές που να περιγράφουν το περιεχόμενο του τάφου, αλλά οι Κινέζοι αρχαιολόγοι μελετούν αιώνες τώρα τα λόγια του Σίμα Κιάν, ενός ιστορικού που έζησε περίπου εκατό χρόνια μετά. Τι γράφει; «Χτίστηκαν παλάτια και γραφικοί πύργοι για εκατό αξιωματούχους και ο τάφος ήταν γεμάτος με σπάνια αντικείμενα και υπέροχους θησαυρούς.

Οι τεχνίτες διατάχθηκαν να κατασκευάσουν βαλλίστρες και βέλη προετοιμασμένα για να πυροβολούν όποιον μπαίνει στον τάφο. Ο υδράργυρος χρησιμοποιήθηκε για την προσομοίωση των εκατό ποταμών, του Γιανγκτσέ και του Κίτρινου Ποταμού και της μεγάλης θάλασσας και για να ρυθμίσει τη ροή μηχανικά. Πάνω ήταν η αναπαράσταση των ουράνιων αστερισμών, κάτω, τα χαρακτηριστικά της γης. Τα κεριά φτιάχνονταν από λίπος ανθρώπου και ψαριού, το οποίο υπολογίζεται ότι καίγεται και δεν σβήνει για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Πολύ αναλυτική περιγραφή, δε νομίζετε; Και οπωσδήποτε ικανή για να προκαλέσει ανησυχία, αν όχι φόβο. Σήμερα, ο λόγος που ο τάφος δεν έχει ανοίξει ακόμη είναι λόγω του φόβου ότι το άνοιγμα του μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στην κατασκευή. Κοινώς, οι αρχιτέκτονες φοβούνται ότι αν κάποιος δοκιμάσει να μπει μέσα, το μαυσωλείο στη Σιάν θα γκρεμιστεί για να τον πλακώσει, όπως έγινε με τον ναό στην ταινία του Ιντιάνα Τζόουνς.

Τόσο ισχυρή, όμως, είναι η πίστη σε αυτές τις παγίδες που ακόμη και σήμερα οι Κινέζοι αρχαιολόγοι είναι νευρικοί. Μπορεί να μην φαίνεται αληθοφανές, ωστόσο όταν οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα υδραργύρου γύρω από την περιοχή του μαυσωλείου ήταν πολύ υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν. Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται απλώς για βιομηχανική απορροή, αλλά άλλοι αναρωτιούνται αν ένας αυτοκράτορας που έπινε υδράργυρο, νομίζοντας ότι θα του έδινε αθανασία, έδωσε εντολή να «κατασκευαστούν» όντως ποτάμια υδραργύρου γύρω από τον τάφο του στη Σιάν.

Κι αν τα ποτάμια υδραργύρου είναι αληθινά, τι γίνεται με τις βαλλίστρες και τα βέλη που στοχεύουν απευθείας στον παρείσακτο; Αν, βέβαια, ήταν κατασκευασμένες από ξύλο, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουν σαπίσει μέχρι τώρα. Αλλά αν κατασκευάστηκαν από συγκεκριμένα μέταλλα, τότε υπάρχει πιθανότητα ακόμα και τώρα να είναι θανατηφόρες. Ποιος έχει τα κότσια να το διαπιστώσει; Κανείς, ακόμα.

** Με πληροφορίες από Geographical.