Οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα της πιο πολύτιμης δημόσιας εταιρείας στον κόσμο να δραστηριοποιείται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η Apple (AAPL) σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της σε περισσότερο από ένα μήνα την Τετάρτη.

Η εταιρεία έχασε περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε δύο ημέρες και η μετοχή της έχει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη απόδοση στον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones.

Οι απαγορεύσεις θα μπορούσαν να είναι ένα δυσοίωνο σημάδι για την Apple.

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη ξένη αγορά για τα προϊόντα της εταιρείας και οι κινεζικές πωλήσεις αντιπροσώπευαν περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών εσόδων της εταιρείας πέρυσι.

Η Apple δεν αποκαλύπτει τις πωλήσεις iPhone ανά χώρα, αλλά αναλυτές της ερευνητικής εταιρείας TechInsights εκτιμούν ότι υπήρξαν περισσότερες πωλήσεις iPhone στην Κίνα από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο τρίμηνο.

Η Apple παράγει επίσης την πλειονότητα των iPhone της σε κινεζικά εργοστάσια.

Η Apple, με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην οικονομία του Πεκίνου, έγραψε την Τετάρτη ο Brandon Nispel, αναλυτής της KeyBanc Capital.

Εξαιτίας αυτού, η εταιρεία «ιστορικά θεωρήθηκε ως σχετικά ασφαλής στην Κίνα από τους κυβερνητικούς περιορισμούς».

Ωστόσο αυτές οι αναφερόμενες απαγορεύσεις αποτελούν ένα σημαντικό ερώτημα, όπως έγραψε: «Αλλάζει η κυβέρνηση στάση;».

Την Τετάρτη, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Κίνα είχε απαγορεύσει τη χρήση iPhone για αξιωματούχους της κεντρικής κυβέρνησης και ότι οι διευθυντές ειδοποιούσαν το προσωπικό για την απαγόρευση, μέσω ομάδων συνομιλίας ή συναντήσεων.

Την Πέμπτη, το Bloomberg ανέφερε ότι αυτές οι απαγορεύσεις επεκτάθηκαν σε κρατικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού κολοσσού PetroChina, οι οποίες απασχολούν εκατομμύρια εργαζομένους και ελέγχουν τεράστια τμήματα της κινεζικής οικονομίας.

Αναλυτές της Bank of America έγραψαν σε σημείωμα την Πέμπτη ότι η πιθανή απαγόρευση του iPhone έρχεται μετά ένα νέο κορυφαίο smartphone που κυκλοφόρησε από την κινεζική εταιρεία Huawei. Το χρονοδιάγραμμα, είπαν οι αναλυτές, είναι «ενδιαφέρον».

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε την Τρίτη ότι ερευνά το νέο smartphone. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται «περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον χαρακτήρα και τη σύνθεσή τους» για να προσδιορίσουν εάν τα μέρη παρέκαμψαν τους αμερικανικούς περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών για να δημιουργήσουν το νέο τσιπ.

Οι εταιρείες Τεχνολογίας υποχώρησαν, ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση περίπου 0,9% την Πέμπτη και ο τομέας των ημιαγωγών υποχώρησε περισσότερο από 2%.