Αν χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο έστω και περιστασιακά, αποκλείεται να μην έχετε προσέξει μια διαφήμιση της Temu. Όσοι περνάτε ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού σας, ασφαλώς θα έχετε νιώσει ότι βομβαρδίζεστε. Οι διαφημίσεις της κινεζικής πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου βρίσκονται παντού. Στην κυριολεξία.

Η Temu είναι πια η εφαρμογή αγορών με τους περισσότερους χρήστες στην υφήλιο. Απευθύνεται σε μια τεράστια αγορά με οικονομικές προσφορές που μοιάζουν εξωπραγματικές για τα δικά μας δεδομένα, γι’ αυτό και προσελκύει εκατομμύρια καταναλωτών, κυρίως νέων στην ηλικία. Αλλά και πολλούς απατεώνες, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δημοφιλία της Temu για να κερδίσουν οι ίδιοι και να εξαπατήσουν όλους εμάς.

Η Temu είναι το «δυτικό» παρακλάδι του κινεζικού διαδικτυακού κολοσσού Pingduoduo. Δίνει την ευκαιρία στους καταναλωτές αγοράσουν προϊόντα απευθείας από Κινέζους κατασκευαστές. Υπάρχουν, βέβαια, και διάφορες προσφορές, είτε πιστώσεις για μελλοντικές αγορές, είτε ακόμα και παιχνίδια τύπου «τροχός της τύχης» που προσφέρουν δώρα, είτε και προσφορές referrals (εκπτώσεις αν συστήσετε φίλους σας να κατεβάσουν το app).

Temu: Χαμηλές βαθμολογίες και δημοφιλείς απάτες

Η καχυποψία, βέβαια, είναι παρούσα. Στις διάφορες πλατφόρμες αξιολόγησης τέτοιων online εταιρειών η βαθμολογία της Temu παραμένει χαμηλή. Τα περισσότερα σχόλια κάνουν λόγο για ανεπιθύμητα μηνύματα εισερχομένων, δυσκολία λήψης επιστροφών χρημάτων και αντικείμενα που φτάνουν σε κακή κατάσταση ή ακόμα και δεν φτάνουν ποτέ. Και πάντα υπάρχει η ανησυχία για χρήση πιθανής καταναγκαστικής εργασίας στις αλυσίδες εφοδιασμού προϊόντων, αλλά και για επεξεργασία των προσωπικών δεομένων των πελατών/καταναλωτών (κάτι ανάλογο υπάρχει και για το TikTok).

Εκτός από την ίδια την εταιρεία, φυσικά, έχουν παρατηρηθεί και μια σειρά από απάτες, οι οποίες τρέχουν από «ανεξάρτητους» χρήστες (δηλαδή μη έχοντες σχέση με την Temu). Να, ποιες είναι οι πέντε πιο κοινές απ’ αυτές.

1. Κωδικοί referrals με αντάλλαγμα γυμνές φωτογραφίες

Είναι ο πιο απλός, αλλά και δυστυχώς ο πιο δοκιμασμένος τρόπος απάτης, που κάνει θραύση ειδικά στις νεαρές ηλικίες αγοριών. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο κάθε χρήστης εφοδιάζεται μ’ έναν referral code, τον οποίο προσθέτει σε ειδικό πεδίο για να πιστοποιήσει ότι «σύστησε» την εταιρεία σε κάποιον φίλο/γνωστό του. Υπάρχουν πολλοί απατεώνες που’ χουν δημιουργήσει ιστότοπους και «ψαρεύουν» τέτοιους κωδικούς (για να καρπωθούν οι ίδιοι τις προσφορές) με αντάλλαγμα σέξι φωτογραφίες, συνήθως διάσημων γυναικών. Ο ιστότοπος έχει μία/δύο φωτογραφίες για δόλωμα στην πρώτη σελίδα και καλεί τον χρήστη να βάλει τον referral code της Temu για να… απολαύσει το υπόλοιπο θέαμα. Το οποίο, φυσικά, δεν υπάρχει.

2. Αναβάθμιση Fortnite/Roblox

Επίσης μια απάτη που είναι πολύ δημοφιλείς σε παιδιά και προ-εφήβους που παίζουν μανιωδώς διαδικτυακά παιχνίδια. Στην περίπτωση αυτή ο απατεώνας σας καλεί να βάλετε τον κωδικό της Temu σ’ ένα πεδίο για να «κερδίσετε» αναβάθμιση των avatar σας στα παιχνίδια ή συγκεκριμένες δυνάμεις/όπλα/προϊόντα. Όποιος πειστεί και δώσει τον κωδικό του, βέβαια, θα οδηγηθεί απλά σε μια λευκή σελίδα.

3. Προϊόντα «μαϊμού»

Η Pingduoduo, η μεγάλη αδελφή εταιρεία της Temu, έχει καταχωρηθεί στις ΗΠΑ ως εταιρεία που διακινεί προϊόντα-απομιμήσεις, ωστόσο αυτή η ένδειξη δεν υπάρχει για την ίδια την Temu. Όσο κι αν κάποιος είναι υποψιασμένος ότι δύσκολα θα αποκτήσει ένα αυθεντικό προϊόν σε πολύ χαμηλή τιμή, δεν υπάρχει σαφής προειδοποίηση. Για τους αμύητους ή όχι τόσο έμπειρους καταναλωτές του ηλεκτρονικού εμπορίου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οδυνηρές συνέπειες.

4. Διαφημίσεις-μαϊμού από celebrities.

Το’ χουμε δει και στην Ελλάδα, για άλλα προϊόντα και υπηρεσίες: Πασίγνωστα πρόσωπα, κυρίως του καλλιτεχνικού στερώματος, να εμφανίζονται ως ευτυχισμένοι καταναλωτές συγκεκριμένων προϊόντων ή υπηρεσιών. Μέχρι ο/η celebrity να καταλάβει την απάτη και να στραφεί νομικά εναντίον αυτού που διέπραξε την παραπλανητική διαφήμιση, η ζημιά έχει γίνει: Εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, followers μπορεί να’ χουν παρακινηθεί να αγοράσουν προϊόντα, σίγουροι για τη φερεγγυότητα της εταιρείας.

5. Υπερβολικές εκπτώσεις-απάτες

Συνήθως αυτή η απάτη φτάνει στο e-mail σας με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον». Κι αφορά εκπτώσεις ως και 90% (!) για διάφορα προϊόντα Temu, αρκεί (έτσι αναφέρει το e-mail) να δράσετε γρήγορα, εντός ολίγων λεπτών. Αυτή η αίσθηση του επείγοντος θα σας οδηγήσει σε ιστοτόπους που θα μοιάζουν με αυτούς της Temu αλλά δεν θα είναι. Αν δώσετε τα στοιχεία σας ή, ακόμα χειρότερα, τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, ετοιμαστείτε για περιπέτειες.

Πώς να παραμείνετε ασφαλείς όταν ψωνίζετε από την Temu

Η ίδια η Temu, φυσικά, υπεραπίζεται την υπόληψή της κι έχει ξεκινήσειένα πρόγραμμα καταπολέμησης της απάτης. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα και να τηρείτε αυτά τα μέτρα ασφαλείας.

  • Ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε διαφημίσεις. Αν θέλετε όντως να δείτε μια προφοράς της Temu, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση και μην πατάτε links, ειδικά από sites που δεν εμπιστεύεστε.
  • Μην αποθηκεύετε τα στοιχεία πληρωμής σας στον λογαριασμό σας. Επίσης, ρυθμίστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA), έτσι ώστε ο λογαριασμός σας να προστατεύεται από περισσότερα από έναν κωδικό πρόσβασης. Η Temu προσφέρει τώρα 2FA που βασίζεται σε SMS, το οποίο, αν και δεν είναι τόσο ασφαλές όσο τα κλειδιά ασφαλείας υλικού ή ακόμη και οι αποκλειστικές εφαρμογές ελέγχου ταυτότητας για κινητά, είναι καλύτερο από το τίποτα.
  • Μην ανταποκρίνεστε σε  προσφορές που σας ζητούν να πληκτρολογήσετε έναν referral code της Temu,  ειδικά σε αυτές που έχουν σχέση με διασημότητες.
  • Αποφύγετε τη σύνδεση στην Temu χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τη σύνδεσή του με άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς σας.
  • Χρησιμοποιήστε πιστωτικές κάρτες μίας χρήσης ή ηλεκτρονικά πορτοφόλια, ώστε να αποφύγετε τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει η παραβίαση των στοιχείων της πιστωτικής σας κάρτας.
  • Αν έχετε τη δυνατότητα, ζητήστε την αποστολή της παραγγελίας σας σε ταχυδρομικό κουτί αντί για τη διεύθυνση του σπιτιού σας.