Ένας πειραματικός φιλόσοφος από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα έχει δημιουργήσει αυτό που ονομάζει Millennium Camera: μια φωτογραφική μηχανή που έχει σχεδιαστεί για να τραβήξει μια ενιαία εικόνα του τοπίου Tucson της Αριζόνα κατά τη διάρκεια χιλίων ετών.

Ο δημιουργός Jonathon Keats λέει ότι θέλει η κάμερα της χιλιετίας να προκαλέσει βαθύτερη σκέψη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας – και πώς μπορεί να μοιάζει η κοινωνία μας μέχρι να φτάσουμε στον 31ο αιώνα, αναφέρει το Science Alert.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια αρκετά ζοφερή άποψη για το τι μέλλει γενέσθαι», λέει ο Keats.

«Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι οι άνθρωποι σε 1.000 χρόνια θα μπορούσαν να δουν μια έκδοση του Tucson που είναι πολύ χειρότερη από αυτή που βλέπουμε σήμερα».

«Είναι πραγματικά καλό, γιατί αν μπορούμε να το φανταστούμε αυτό, τότε μπορούμε επίσης να φανταστούμε τι άλλο μπορεί να συμβεί και ως εκ τούτου μπορεί να μας παρακινήσει να αναλάβουμε δράση για να διαμορφώσουμε το μέλλον μας».

Η κάμερα αποτελείται από έναν χαλύβδινο στύλο με έναν χάλκινο κύλινδρο στην κορυφή. Καθώς το φως εισέρχεται στον κύλινδρο, περνά μέσα από μια τρύπα μεγέθους καρφίτσας σε ένα λεπτό φύλλο χρυσού 24 καρατίων, στη συνέχεια σε μια επιφάνεια επεξεργασμένη με μια χρωστική ουσία λαδιού που ονομάζεται rose madder.

Τοποθετημένη κοντά σε ένα μονοπάτι πεζοπορίας στο λόφο Tumamos, με θέα στο Tucson, η κάμερα συνοδεύεται από μια ειδοποίηση που ενθαρρύνει τους περαστικούς να σκεφτούν τι μπορεί να επιφυλάσσει η επόμενη χιλιετία.

Όταν τελικά αποκαλυφθεί η εικόνα, τα πιο στατικά μέρη του τοπίου θα φαίνονται πιο καθαρά, ενώ περιοχές που αλλάζουν τακτικά θα πάρουν πιο φανταστικές μορφές.

Το πιο πιθανό είναι ότι το περίγραμμα του φυσικού τοπίου θα αποτυπωθεί έντονα, ενώ ο αριθμός και ο σχεδιασμός των κτιρίων στη λήψη θα αλλάξει με την πάροδο των αιώνων – αν και το έργο της κάμερας είναι ουδέτερο όσον αφορά τον μελλοντικό σχεδιασμό.

Πώς θα μοιάζει η ζωή σε χίλια χρόνια είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, αν και είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα σκέψης. Αν πάτε πίσω μια χιλιετία, ήμασταν ακόμα στον Μεσαίωνα, πολεμώντας στις μάχες μας με σπαθιά και τσεκούρια.

Μέχρι να περάσουν άλλα χίλια χρόνια, η κλιματική αλλαγή, η τεχνολογία AI και πολλοί άλλοι παράγοντες θα έχουν αναμφίβολα αλλάξει τον κόσμο μας με τρόπους που σημαίνει ότι είναι πολύ διαφορετικός από σήμερα.

Ο Keats παραδέχεται ότι υπάρχουν «τόσοι πολλοί λόγοι» για τους οποίους η κάμερα Millennium μπορεί να μην λειτουργεί όπως προβλέπεται: κανείς δεν έχει κατασκευάσει μια τέτοια κάμερα στο παρελθόν και θα μπορούσε ακόμη και να αφαιρεθεί από τις μελλοντικές γενιές. Ωστόσο, η πρόθεση είναι να διατηρηθεί σε λειτουργία μέχρι το 3023.

Πηγή φωτογραφίας: Arizona.edu