Είναι σίγουρα η τουαλέτα με την εντυπωσιακότερη θέα στον κόσμο. Ή μάλλον, έξω από αυτόν τον κόσμο. Και προορίζεται για τους τουρίστες του διαστήματος που θα κλείσουν μια θέση στην κάψουλα της Space Perspective, που θα τους ανεβάσει με ένα αερόστατο υψηλής τεχνολογίας σε ύψος 30.000 μέτρων, στην άκρη του διαστήματος.

Καθώς τα ταξίδια πρόκειται να διαρκούν περίπου έξι ώρες, η κάψουλα χρειαζόταν μια τουαλέτα. Και η ιδρύτρια και συν-διευθύνουσα σύμβουλος της Space Perspective Jane Poynter απευθύνθηκε στους σχεδιαστές Dan Window και Isabella Trani ζητώντας ένα μπάνιο με θέα στα αστέρια και στην καμπυλότητα της Γης.

τουαλέτα

«Το ταξίδι θα είναι συγκλονιστικό σε ορισμένα σημεία του», λέει η Poynter στο CNNi. «Γι’ αυτό θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πάνε μόνοι τους και να αφιερώσουν λίγο χρόνο στον εαυτό τους».

Αν και η θέα είναι το ζητούμενο, υπάρχει και μια περσίδα στο παράθυρο όχι για λόγους ιδιωτικότητας (άλλωστε δεν θα υπάρχει κανείς άλλος εκεί έξω), αλλά σε περίπτωση που οι ταξιδιώτες θέλουν να κάνουν ένα διάλειμμα και να επεξεργαστούν στο μυαλό τους την όλη εμπειρία.

«Γι’ αυτό και το ίδιο το κάθισμα της τουαλέτας έχει ένα μαξιλάρι, ώστε να μπορεί να καθίσει κανείς άνετα εκεί», προσθέτει η Πόιντερ.

τουαλέτα

Ο σχεδιασμός του μπάνιου έχει την ευεξία στο επίκεντρο, εξ ου και η επίσημη ονομασία του, «Space Spa». Όταν ρωτήθηκε από το CNNi αν το όνομα αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε μια μέρα να υπάρξει ένα τζακούζι δίπλα στην τουαλέτα και τον νιπτήρα, η Poynter γελάει, και παραδέχεται ότι «το εσωτερικό της κάψουλας μπορεί να τροποποιηθεί».

Η έλλειψη βαρύτητας δεν αποτελεί πρόβλημα για την κομψή αυτή τουαλέτα, γιατί απλά δεν θα υπάρχει.

Τα ταξίδια με στρατοσφαιρικά αερόστατα στην άκρη του διαστήματος που ετοιμάζουν η αμερικανική Space Perspective και η γαλλική Zephalto μπορεί να φτάνουν πολύ ψηλότερα από ένα εμπορικό αεροπλάνο, αλλά δεν περνούν στο υποτροχιακό διάστημα όπου οι ταξιδιώτες εκτίθενται για λίγο στην έλλειψη βαρύτητας.

τουαλέτα

Η Space Perspective ελπίζει να αρχίσει να μεταφέρει ομάδες έως και οκτώ επιβατών σε πτήσεις μέχρι το τέλος του 2024. Επί του παρόντος ελέγχεται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, και σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα τις δοκιμαστικές πτήσεις.

Το ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία απογείωσης, πάντως, δεν εμποδίζει κάποιους από το να αγοράζουν ήδη τα εισιτήρια των 125.000 δολαρίων.

Πηγή: CNN