Ένα πανεπιστήμιο στη Νότια Κορέα πληρώνει φοιτητές με κρυπτονόμισμα για να κάνουν την ανάγκη. Ακούγεται το πιο περίεργο deal του αιώνα, ωστόσο από πίσω κρύβεται η επιστήμη. Η ειδικά σχεδιασμένη τουαλέτα μετατρέπει τα ανθρώπινα απόβλητα σε ενέργεια, που στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να διατηρηθεί το πανεπιστήμιο σε λειτουργία. Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι δεν πρόκειται για κάποια τρολιά.

Σε αντάλλαγμα για τα κακά τους, δίνονται στους φοιτητές κρυπτονομίσματα, με τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν καφέ ή σνακ στο πανεπιστήμιο. Ο καθηγητής Cho Jae -weon, καθηγητής αστικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ulsan (UNIST), σχεδίασε την τουαλέτα – που ονομάζεται BeeVi – για να παρέχει φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια.

Η τουαλέτα χρησιμοποιεί μια αντλία για να στέλνει τα απόβλητα σε μια υπόγεια δεξαμενή, όπου διασπόνται σε μεθάνιο, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του κτιρίου. Ο καθηγητής Cho δήλωσε στο Reuters: «Αν σκεφτούμε ανοιχτόμυαλα και χρησιμοποιήσουμε διαφορετική επιστημονική τεχνολογία, τα κόπρανα μπορούν να δημιουργήσουν ενέργεια και κοπριά. Η μεταφορά αυτής της πολύτιμης αξίας πίσω στο οικολογικό σύστημα και στην οικονομία είναι η βασική ιδέα της τουαλέτας BeeVi».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Cho, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 500 γραμμάρια την ημέρα, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε 50 λίτρα αερίου μεθανίου – αυτό μπορεί να παράγει 0,5kWh ηλεκτρική ενέργεια ή για να το θέσω αλλιώς, αρκετά για να κάνει ένα αυτοκίνητο περίπου 1,2 χιλιόμετρα!

«Ο τελικός μας στόχος δεν είναι μόνο το νέο σύστημα τουαλέτας να εξοικονομήσει νερό και λειτουργικό κόστος για τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, αλλά το να δημιουργήσουμε ένα οικοσύστημα που υποστηρίζει την τεχνολογική καινοτομία, το οποίο οδηγεί στην οικονομική διαφοροποίηση όπου τα ανθρώπινα απόβλητα έχουν κυριολεκτικά οικονομική αξία».

Φωτογραφία: Pixabay