Το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη πραγματοποιήθηκε μία σπάνια υβριδική έκλειψη. Η Σελήνη πέρασε ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο με τέτοιο τρόπο ώστε να εμποδίσει την ηλιακή ακτινοβολία για μερικές ώρες από το να φτάσει σε συγκεκριμένα σημεία της Γης, λίγο κάτω από τον Ισημερινό, επιτρέποντας μόνο μια μικρή «διαστημική χαραμάδα».

Η υβριδική έκλειψη ξεκίνησε στις 22:37 Τετάρτη και κράτησε μέχρι τη Πέμπτη 01:56 π.μ., σύμφωνα με το EarthSky , με τη μεγαλύτερη ολότητα, όταν το φεγγάρι καλύπτει πλήρως τον ήλιο, να εντοπίστηκε για λίγο περισσότερο από ένα λεπτό στο Ανατολικό Τιμόρ στις 12:16 π.μ. Το φαινόμενο έγινε αντιληπτό κυρίως στην Ινδονησία, το Τιμόρ και την Αυστραλία.

Γιατί η υβριδική έκλειψη είναι μοναδική

Τέτοιου είδους έκλειψη συμβαίνει όταν η Σελήνη είναι πολύ μακριά από τη Γη (κοντά στο απόγειό της) για να καλύψει τελείως τον ηλιακό δίσκο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «δαχτυλίδι» ηλιακού φωτός γύρω από το σκοτεινό φεγγάρι, ενώ το στέμμα του Ήλιου δεν είναι ορατό στη διάρκεια της έκλειψης.

«Αυτή η έκλειψη είναι λίγο σκληρή, επειδή δεν πρόκειται να περάσει πολύ από τη γη… έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι θα τη δουν ”μερική”», είπε ο Δρ Μάικλ Κερκ, ο κύριος ερευνητής της Ομάδας Ενεργοποίησης Εκπαίδευσης Ηλιοφυσικής της NASA . «Αυτό σημαίνει ότι το φεγγάρι θα μπλοκάρει μόνο ένα μέρος του ήλιου».

Ένα ευρύτερο μέρος του κόσμου – εκείνο στη νοτιοανατολική Ασία, τις Ανατολικές Ινδίες, την Αυστραλία, τις Φιλιππίνες και τη Νέα Ζηλανδία – θα βιώσει μια μερική έκλειψη αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το EarthSky.

«Δεν ξέρω για εσάς, αλλά δεν σκέφτομαι «Α! Ζω σε ένα ηλιακό σύστημα, όταν περπατάω έξω κάθε μέρα» — αλλά όταν βλέπεις ξαφνικά μια έκλειψη, το συνειδητοποιείς» είπε ο Κερκ. «Αν και τα θεωρούμε σχετικά στατικά στον ουρανό, στην πραγματικότητα αυτός ο χορός των πλανητών, της σελήνης και του ήλιου, είναι εμφανείς κατά τη διάρκεια μιας έκλειψης».

Η επόμενη υβριδική έκλειψη

Η επόμενη υβριδική έκλειψη αναμένεται το 2031. Αλλά μετά από αυτό, η ευθυγράμμιση και οι συνθήκες που απαιτούνται για ένα τέτοιο γεγονός πιθανότατα δεν θα εμφανιστούν ξανά παρά πάνω από 100 χρόνια αργότερα, το 2164, σύμφωνα με τη NASA.

* Φωτογραφία: NASA