Τα νερά της τεχνολογίας έχει ταράξει η εταιρεία OpenAI, αφού λάνσαρε το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT, για το οποίο ευθύνεται η Mira Murati εν πολλοίς.

Η Mira Murati εντάχθηκε στο δυναμικό της εταιρείας το 2018 και πριν αρχίσει να δουλεύει για την startup, είχε ήδη ένα ιδιαίτερα καλό βιογραφικό, αφού είχε εργαστεί στη Goldman Sachs, την Tesla και άλλες εταιρείες που ειδικεύονται σε τομείς όπως η αεροδιαστημική και η πληροφορική.

Ο «εγκέφαλος» του ChatGPT διαθέτει πτυχίο μηχανικής από το Dartmouth, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η Mira Murati γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σαν Φρανσίσκο. Οι γονείς της φαίνεται να είναι ινδικής καταγωγής, ωστόσο, το επώνυμό της δείχνει πως έχει ρίζες από την Αλβανία.

Το who is who της Mira Murati

Γεννήθηκε το 1988 στον Αυλώνα της Αλβανίας. H Mira Murati μετακόμισε στη Βικτώρια του Καναδά σε ηλικία 16 ετών και φοίτησε στο Pearson United World College of the Pacific. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανικών Thayer στο Dartmouth College το 2012 με πτυχίο Μηχανικού στη Μηχανολογία. Mιλάει Aγγλικά, Iταλικά και Aλβανικά.

Tο τραγούδι με το οποίο αισθάνεται ότι ταυτίζεται είναι το «Paranoid Android» των Radiohead και το αγαπημένο της βιβλίο είναι το «Duino Elegiies» και αγαπημένη της ταινία είναι το «2001: A Space Odyssey», αντίστοιχα. Ακόμα, της αρέσει να διαβάζει μυθιστορήματα, να παίζει πιάνο, απολαμβάνει να χορεύει σάλσα και να φτιάχνει σοκολάτα.

Ανησυχεί για την τεχνητή νοημοσύνη

Πρόσφατα, η ίδια η Mira Murati εξέφρασε τις ανησυχίες της για το ενδεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να πέσει σε λάθος χέρια.

«Μπορεί να γίνει κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης ή να χρησιμοποιηθεί από κακούς. Επομένως, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πώς ρυθμίζεται η χρήση αυτής της τεχνολογίας παγκοσμίως. Πώς ρυθμίζεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με τις ανθρώπινες αξίες;» είπε στο περιοδικό «Time».