Την Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου, ο Mark Zuckerberg, σύστησε τις εσωτερικές αξίες της Meta (πρώην Facebook), μιλώντας για την αναδιαμόρφωση της πλατφόρμας και την στροφή της προς την εικονική πραγματικότητα και την metaverse. Ο δισεκατομμυριούχος δημιουργός του Facebook, είπε αναφορικά με την νέα αυτή πραγματικότητα: «Κινήσου γρήγορα. Φτιάξε απίστευτα πράγματα. Ζήσε στο μέλλον». Ο CEO, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αποκάλυψε μια σειρά από νέα σλόγκαν και εσωτερικές μεταβολές στην εταιρεία, γνωστή έως τώρα με την επωνυμία Facebook.

Με ποστ που μοιράστηκε ο ίδιος στο προσωπικό του προφίλ στην γνωστή κοινωνική πλατφόρμα, ανέφερε πως η Meta, είναι πια μια εταιρεία metaverse, η οποία χτίζει τα μελλοντικά θεμέλια της κοινωνικής δικτύωσης. Η εταιρεία, αποκαλεί πλέον τους υπαλλήλους της metamates, ονομασία την οποία εμπνεύστηκαν από το σλόγκαν ship, shipmate, self, που χρησιμοποιούσαν οι αγγλοσάξονες ναυτικοί παλαιότερα.

Ύστερα από την πρόσφατη αλλαγή του εταιρικού ονόματος, ο Zuckerberg , δήλωσε πως επιθυμούσε να αναδιαμορφώσει την πολιτική και τις αξίες της εταιρείας, οι οποίες δεν είχαν μεταβληθεί από το 2007. Επιπλέον, ενθάρρυνε τους εργαζομένους να επικεντρωθούν στο μακροπρόθεσμο αποτύπωμα της εταιρείας.

Το συνέδριο λαμβάνει χώρα ύστερα από την αντίδραση των εργαζομένων της εταιρείας, για την ξαφνική και ταχεία διαγραφή όλων όσων δημιούργησαν τις τελευταίες δεκαετίες. Μηχανικοί των Instagram και Facebook, λέγεται πως ενθαρρύνθηκαν να αιτηθούν για θέσεις εργασίας σε τμήματα metaverse και εικονικής πραγματικότητας της εταιρείας, με την Meta, να έχει προσλάβει χιλιάδες νέους εργαζομένους από μεγάλες εταιρείες όπως η Apple.

Meta: Διαψεύδει τις φήμες ότι θα κλείσει το Instagram και το Facebook στην Ευρώπη

Οι εργαζόμενοι ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι που ανησύχησαν από αυτές τις μεταβολές. Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν επίσης θορυβηθεί. Οι μετοχές της Meta, σημείωσαν μεγάλη καμπή, με την εταιρεία να χάνει περισσότερα από 230 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορική αξία.

Το γεγονός αυτό, φαίνεται να μην αλλάζει την άποψη του Zuckerberg, πως η metaverse αποτελεί ένα αξιόλογο βήμα. Ο ίδιος έχει επενδύσει μάλιστα, ήδη, 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Σε πρόσφατη ενημέρωση για τα έσοδα της εταιρείας, ο ίδιος δήλωσε πως είναι ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα εξέλιξη της εταιρείας και πως είναι βέβαιος ότι αυτές είναι οι σωστές επενδύσεις για να εξασφαλιστεί το μέλλον της εταιρείας.

Η Meta, δεν άλλαξε μόνο τους εσωτερικούς της κανόνες αλλά και το εξωτερικό της branding.

Η σειρά αλλαγών, έρχεται έπειτα από την διευθέτηση ενός εκ των πολλών ζητημάτων που απασχόλησαν την κοινή γνώμη – την δεκαετή μηνυτήρια διαδικασία σχετικά με την χρήση των λεγόμενων cookies από την εταιρεία, το 2010 και το 2011, που έδειχνε χρήστες που είχαν αποσυνδεθεί από το Facebook , ως ενεργούς.

Ως μέρος της προτεινόμενης συμφωνίας, η οποία αναμένεται ακόμη να εγκριθεί από εισαγγελέα, η Meta, συμφώνησε να διαγράψει όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από λάθος κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου. Η εταιρεία, η οποία σημείωσε κέρδη των 39.37 δισ. δολαρίων το 2021, πρόκειται επίσης να πληρώσει 90 εκατομμύρια δολάρια σε χρήστες που κατήγγειλαν το γεγονός.

Πηγή: The Guardian