Σημαντικές αλλαγές στην ψηφιακή καθημερινότητα των χρηστών της τεχνολογίας θα φέρει σύντομα η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Συγκεκριμένα η Google αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη εργαλεία που αλλάζουν ριζικά τις διαδικτυακές αναζητήσεις.

Στο συνέδριο I/O που θα πραγματοποιηθεί στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνια, κοντά στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, η Google θα ανακοινώσει ότι η λειτουργία αναζήτησης γίνεται πιο «οπτική, προσωπική και ανθρώπινη», προκύπτει από εσωτερικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Washington Post.

Οι αλλαγές στην αναζήτηση

Ο χρήστης θα μπορεί να συνομιλεί με chatbot τεχνητής νοημοσύνης και να δίνει διευκρινίσεις για τα αποτελέσματα που αναζητά, δυνατότητες που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο προγράμματος με την κωδική ονομασία Magi.

Η μηχανή θα μπορεί έτσι να προσφέρει απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν καλύπτονται από το παραδοσιακό μοντέλο των «δέκα γαλάζιων συνδέσμων», όπως είναι γνωστό εσωτερικά στην εταιρεία το παραδοσιακό μοντέλο.

Ακόμα, τα αποτελέσματα αναζήτησης θα δίνουν μεγαλύτερη έμφαση σε επεξηγηματικά βίντεο, μια λειτουργία που μοιάζει να αναπτύχθηκε λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού από το κινεζικό TikTok που κέρδισε την προτίμηση των νέων.

Τι είναι το PaLM2

Σύμφωνα με το CNBC, στο συνέδριο η Google θα παρουσιάσει το PaLM2, το πιο προηγμένο «μεγάλο γλωσσικό μοντέλο» της εταιρείας, το οποίο λειτουργεί σε 100 γλώσσες, γράφει κείμενα και κώδικα υπολογιστή και λύνει μαθηματικά προβλήματα. Το PaLM2 είναι ένα παράδειγμα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, αλγορίθμων που εκπαιδεύονται με υλικό από το Διαδίκτυο ώστε να κατανοούν την ανθρώπινη γλώσσα και να συνθέτουν κείμενα, εικόνες, μουσική ή άλλο περιεχόμενο.

*Πηγή κεντρικής φωτογραφίας unsplash.com