Ένα απολίθωμα κρανίου ηλικίας 265 εκατομμυρίων, ήταν η αφορμή για να αποκαλυφθεί ένας τεράστιος σαρκοφάγος οργανισμός που 40 εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστούν στη Γη οι δεινόσαυροι, κυριαρχούσε στο ζωικό βασίλειο σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το απολίθωμα που εντοπίστηκε στη Βραζιλία, ανήκει στο είδος Pampaphoneus biccai, έχει μέγεθος σχεδόν 36 εκατοστά και ανακαλύφθηκε κοντά στο Σάο Γκαμπριέλ.

«Αυτό το ζώο ήταν ένα άγριο θηρίο και πρέπει να προκαλούσε τρόμο σε ό,τι περνούσε από το διάβα του», δήλωσε η παλαιοντολόγος Στέφανι Πιρς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Ο Pampaphoneus ανήκει στα dinocephalia, μια μεγάλη ομάδα γενικά μεγάλων και τρομακτικών χερσαίων ζώων που έζησαν πριν από τον T. rex. Αν και δεν ήταν σαρκοφάγα όλα τα ζώα που ανήκαν σε αυτή την ομάδα, οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει ότι ο Pampaphoneus ήταν.

«Το ζώο αυτό είχε μεγάλους, αιχμηρούς κυνόδοντες ειδικούς για να αρπάζουν τη λεία», σχολίασε ο Φελίπε Πινέρο, παλαιοντολόγος από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Pampa (UNIPAMPA) στη Βραζιλία.

«Η οδοντοστοιχία και η αρχιτεκτονική του κρανίου του υποδηλώνουν ότι το δάγκωμά του ήταν αρκετά ισχυρό για να μασάει οστά, όπως οι σύγχρονες ύαινες», πρόσθεσε.

Ο Pampaphoneus έζησε στο τέλος της Πέρμιας Περιόδου, λίγο πριν τη μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση η οποία αφάνισε το 86% όλων των ζώων της Γης. Απολιθώματα άλλων δεινοσαύρων έχουν βρεθεί στο παρελθόν στη Ρωσία και τη Νότια Αφρική, αλλά ο Pampaphoneus biccai είναι το μόνο γνωστό είδος στη Βραζιλία.

«Η εύρεση ενός νέου κρανίου Pampaphoneus μετά από τόσο καιρό ήταν εξαιρετικά σημαντική για την αύξηση των γνώσεων μας σχετικά με αυτό το ζώο, το οποίο ήταν προηγουμένως δύσκολο να διαφοροποιηθεί από τους Ρώσσους συγγενείς του», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ματέους Κόστα Σάντος, παλαιοντολόγος στο UNIPAMPA.

Την τελευταία δεκαετία, η συγκεκριμένη περιοχή έχει αποκαλύψει στοιχεία για τα πιθανά θηράματα του Pampaphoneus, το μικροσκοπικό ερπετό Rastodon και το τεράστιο αμφίβιο Konzhukovia.

«Ο Pampaphoneus έπαιζε τον ίδιο οικολογικό ρόλο με τις σύγχρονες μεγάλες γάτες», εξήγησε ο Πινέρο. «Ήταν το μεγαλύτερο χερσαίο αρπακτικό που γνωρίζουμε από την Πέρμια Περίοδο στη Νότια Αμερική», συμπλήρωσε.

Επιστήμονες

Οι νέες πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν από την ανάλυση αυτού του κρανίου οδηγούν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ένα προς το παρόν αγνώστου ταυτότητας σαγόνι προέρχεται από μια ακόμη μεγαλύτερη, πιο τρομακτική εκδοχή του Pampaphoneus biccai. Η ομάδα σημείωσε ότι θα πρέπει να ανακαλυφθούν και άλλα απολιθώματα για να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση. Εάν όντως επιβεβαιωθεί αυτή η θεωρία, θα μπορούσε να σημαίνει ότι το απολίθωμα που μόλις μελέτησαν οι ερευνητές δεν ανήκε σε ενήλικα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο «Zoological Journal of the Linnean Society».

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter