Δεν είναι ο όγκος του νερού στη λίμνη Λοχ Νες που εντυπωσιάζει, αν και είναι σημαντικός. Εξάλλου πρόκειται για ακτές μήκους 23 μιλίων με απότομα τείχη που βυθίζονται σε μια άβυσσο 754 ποδιών αρκετά βαθιά για να βυθίσουν το Κάστρο του Εδιμβούργου δύο φορές.

Είναι το ανησυχητικό σκοτάδι που ξεχωρίζει. Η τύρφη ξεβράζεται στη λίμνη από τα γύρω ποτάμια και ρυάκια, δημιουργώντας νερό τόσο πλούσιο σε καφέ χρώμα όσο το τσάι που ρέει από γλάστρες σε ξενώνες στο κοντινό χωριό Drumnadrochit και στα Highlands πιο πέρα. Αλλά είναι κρύο, κατά μέσο όρο περίπου 40 F (4 ή 5 C) όλο τον χρόνο.

«Θα μπορούσες να κολυμπάς δίπλα σε ένα υποβρύχιο 400 ποδιών, θα ήταν δύο πόδια μπροστά σου και δεν θα το έβλεπες», λέει ο Alan McKenna, κοινωνικός λειτουργός την ημέρα και, στον ελεύθερο χρόνο του, ιδρυτής του Loch, μιας ερευνητική ομάδας Ness Exploration. «Είναι σαν ένας χαμένος κόσμος εκεί κάτω».

Ενενήντα χρόνια από τη «γέννηση» του μύθου

Αν δεν έχετε κρυφτεί κάτω από έναν βράχο σε μια κοιλάδα γεμάτη νερό που σχηματίστηκε από τη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών πριν από μισό δισεκατομμύριο χρόνια, θα είστε εξοικειωμένοι με τη λίμνη Λοχ Νες και τα μυστήριά της.

Στις 12 Νοεμβρίου συμπληρώθηκαν ενενήντα χρόνια από τότε που ένας εργάτης του κοντινού εργοστασίου τράβηξε την πρώτη φωτογραφία του «τέρατος» του Λοχ Νες.

Νωρίτερα εκείνο το έτος, τον Απρίλιο του 1933, ο διευθυντής ενός τοπικού ξενοδοχείου πυροδότησε αυτό που θα γινόταν διεθνής φρενίτιδα με τη δήλωση θέασης στην ακτή ενός τεράστιου θηρίου που μοιάζει με φάλαινα.

Μετά από αμέτρητες θεάσεις «τεράτων», φάρσες, αναζητήσεις και αποστολές, το αίνιγμα αντέχει. Το ξενοδοχείο McKay’s στο Drumnadrochit έχει μετατραπεί στο νέο Loch Ness Center, αξίας 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων και τον περασμένο Αύγουστο εκατοντάδες θαυμαστές της Nessie συγκεντρώθηκαν στη λίμνη για το μεγαλύτερο κυνήγι τεράτων των τελευταίων 50 ετών. Τα ευρήματα όμως ήταν ασαφή.

Ακόμη και όταν επισκέπτεστε τη λίμνη ένα θλιβερό απόγευμα Τρίτης, ο γκρίζος ουρανός που αντανακλάται στους ανήσυχους κυματισμούς της λίμνης καθώς οι ημερήσιοι ταξιδιώτες ντυμένοι με άνορακ από το κατάστημα με σουβενίρ, το Λοχ Νες εξακολουθεί να είναι σαν μια τουριστική παγίδα της προσδοκίας.

Για πολλούς είναι μια διασκεδαστική, ίσως ακατανίκητη, παράκαμψη σε ένα ταξίδι στο Isle of Skye ή στο Εθνικό Πάρκο Cairngorms. Υπάρχει, ωστόσο, μια γνήσια απόκοσμη παράδοση σε αυτά τα μέρη, από τον Ιρλανδό μοναχό Saint Columba που έδιωξε ένα θαλάσσιο φίδι από τον ποταμό Ness τον έκτο αιώνα, μέχρι τις διαβολικές γελοιότητες του Άγγλου αποκρυφιστή Aleister Crowley στο Boleskine House στη νοτιοανατολική πλευρά της λίμνης.

Το σπίτι αργότερα ανήκε στον Jimmy Page των Led Zeppelin, στη συνέχεια καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2015 και τώρα βρίσκεται υπό ανακαίνιση και σποραδικά είναι ανοιχτό για περιηγήσεις.

Και αυτό για να μην αναφέρουμε τα κινούμενα πτώματα που ένας δύστυχος τοπικός λειτουργός λέγεται ότι έπρεπε να επιστρέψει στους τάφους τους στην αυλή της εκκλησίας Boleskine τον 17ο αιώνα.

Λοχ Νες: Τόπος εξερευνητών

Αλλά κανένας θρύλος δεν θα ξεπεράσει ποτέ το τέρας στη φαντασία του κοινού. Ο ερασιτέχνης φυσιοδίφης Adrian Shine, ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας Loch Ness Project, έχει αφιερώσει από το 1973 μισό αιώνα της ζωής του στην επιστημονική εξερεύνηση της μεγαλύτερης λίμνης του Ηνωμένου Βασιλείου σε όγκο.

Τα τελευταία χρόνια έχει απομακρυνθεί από τις δημόσιες υποχρεώσεις, αλλά η κομψή φιγούρα του με τη λευκή χαίτη, υπέροχα γενειοφόρος, κάτι ανάμεσα στον Ρασπούτιν και τον Άγιο Βασίλη, είναι ο οδηγός σε μορφή βίντεο στη νέα έκθεση πολυμέσων του κέντρου.

Υπήρξε επίσης έμπνευση και μέντορας σε γενιές ανθρώπων που λάτρευαν τη Nessie. Αυτό περιλαμβάνει ανθρώπους όπως ο McKenna, ο οποίος κάνει το τρίωρο ταξίδι από το Εδιμβούργο κάθε μήνα για να ηγηθεί ενός εθελοντικού κυνηγιού, και ο Steve Feltham, ο οποίος ζει σε ένα τροχόσπιτο δίπλα στη λίμνη από το 1991.

«Είναι μια πραγματικά παράξενη μεγάλη οικογένεια οπαδών του Λοχ Νες», λέει ο McKenna, με την αγάπη του για το έργο να λάμπει σε κάθε λέξη. Το να του μιλήσει ο Shine για την επιτόπια εργασία του στα Highlands «ήταν μια από τις πιο εκπληκτικές εμπειρίες ποτέ», λέει ο McKenna. «Δώστε μου κάποιον που είναι τόσο παθιασμένος και έχει τόσο κίνητρο να το μοιραστεί με όλους τους άλλους. Είναι εκπληκτικό».

Τι κρύβεται κάτω από το νερό στη Λοχ Νες

Γιατί αυτό είναι το μεγαλύτερο μυστικό από όλα. Οι κυνηγοί της Nessie δεν είναι, αντίθετα με τη δημοφιλή υπόθεση, φαντασιακοί που μάχονται ενάντια στητην κοινή λογική. Αυτό που ανακαλύπτεις στο Λοχ Νες είναι μια κοινότητα από φυσιοδίφες που ενώνεται με μια αγάπη για την περιβαλλοντική επιστήμη και μια χαρά για απεριόριστα μυστήρια της ζωής, τόσο τα επίγεια όσο και τα υπαρξιακά.

Κανένα άτομο με το οποίο μιλήσαμε δεν είναι πεπεισμένο ότι ένα φίδι με καμπούρα ή ένας πλησιόσαυρος με μακρύ λαιμό πιτσιλάει στα βάθη. Κι όμως η αφοσίωση στην έρευνα είναι βαθιά και εγκάρδια. «Πολλοί σαν εμένα πιστεύουν ότι υπάρχει ένα τέρας εκεί έξω», λέει ο Alistair Matheson, κυβερνήτης του Loch Ness Project, ο οποίος οδηγεί τους επισκέπτες σε κρουαζιέρες εξοπλισμένες με σόναρ. «Το τι μπορεί να είναι το τέρας όμως διαφέρει από άτομο σε άτομο. Νομίζω ότι για μένα, υπάρχει ένα μυστήριο εδώ, και αυτό είναι που πιστεύω ακράδαντα».

«Αν υπάρχει κάτι στο Λοχ Νες, δεν παίζει με τους κανόνες», λέει ο McKenna. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να βλέπουν πράγματα που δεν μπορούν να εξηγήσουν και νομίζω ότι αξίζει να το εξετάσουμε. Αν αποδειχθεί ότι όλα αυτά προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα, δεν πειράζει. Ακόμα θα κάνουμε αυτό που αγαπάμε».

Τα πραγματικά μυστήρια της λίμνης Λοχ Νες

Γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη λίμνη. Παρά τις χειμωνιάτικες θερμοκρασίες του, η Λοχ Νες δεν παγώνει ποτέ λόγω του φαινομένου thermocline, που σημαίνει ότι το πιο δροσερό νερό βυθίζεται και αντικαθίσταται από πιο ζεστό νερό από κάτω.

Αυτά τα μεταβαλλόμενα στρώματα νερού σε διαφορετικές θερμοκρασίες δημιουργούν τεράστια υποβρύχια κύματα, σχηματίζοντας ένα επιφανειακό ρεύμα που μπορεί να μεταφέρει κορμούς και άλλα συντρίμμια ενάντια στον άνεμο και μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα σαν ουρά ή λαιμός ενός πλάσματος που κολυμπά ενάντια στο ρεύμα.

Στη συνέχεια, υπάρχουν περιστασιακές εκροές νερού, στροβιλιζόμενες στήλες ομίχλης και αέρα που, όταν το νερό είναι ήρεμο και χωρίς τρόπο να κρίνουμε το μέγεθος, μπορεί να μοιάζουν με τον μακρύ λαιμό ενός θηρίου.

Ο McKenna εξάλλου παραδέχεται πως «Η περιοχή Λοχ Νες είναι τόσο συναρπαστική που μπορεί να προκαλέσει αυτούς τους αντικατοπτρισμούς. Είναι λίγο αίνιγμα, όλο το μέρος».

Αυτές οι διάσημες καμπούρες της Nessie, εξηγεί η Shine με βίντεο στην έκθεση του κέντρου, προκαλούνται συνήθως από σκάφη. Όταν περνούν μέσα από μια μακριά, βαθιά και στενή λίμνη, όπως η Λοχ Νες, μπορεί να δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο φαινόμενο που ονομάζεται ξύπνημα Kelvin, του οποίου οι κυματισμοί μοιάζουν εξαιρετικά με εξογκώματα όταν παρατηρούνται από χαμηλή γωνία όπως η ακτογραμμή.

Η ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει ένα πλάσμα τύπου δεινοσαύρου που ζει στη λίμνη απορρίφθηκε πριν από πολλά χρόνια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει DNA ερπετών στο νερό το οποίο είναι πολύ κρύο για να επιβιώσει ένα τέτοιο πλάσμα.

Τα θηλαστικά θα τα πήγαιναν καλύτερα, αλλά σε αυτά τα αδιαπέραστα σκοτεινά νερά, τα φυτά δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν και θα διακοπτόταν η τροφική αλυσίδα για ένα αναπτυσσόμενο θηρίο.

Η λίμνη συνδέεται με τη θάλασσα καθώς και με πολλά ποτάμια, επομένως μια από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες είναι ότι το τέρας είναι ένα ζώο, όπως μια φώκια ή μια φάλαινα, που διέρχεται.

Έπειτα, υπάρχουν οι θεωρίες των ψαριών, λέει ο Shine. Υπάρχει για παράδειγμα η θεωρία για ένα είδος «οξυρρύγχου που κάνει λάθος και φεύγει από τη θάλασσα», αλλά «δεν θα έβρισκε σύντροφο αναπαραγωγής».

Τα τεχνητά εισαγόμενα γατόψαρα είναι μια άλλη πρόταση, αλλά το νερό είναι πολύ κρύο για να αναπαραχθούν. Μια μελέτη του 2019 βρήκε μια σημαντική ποσότητα DNA χελιού, ενισχύοντας τη θεωρία ότι η Nessie είναι ένα κατάφυτο χέλι, αλλά και αυτό είχε τις απομυθοποιήσεις του.

Έχουν ληφθεί δείγματα πυρήνα από τον πυθμένα της λίμνης, με τους ερευνητές να ρίχνουν μια ματιά σε 12.000 χρόνια λάσπης, που χαρακτηρίζεται από καύση άνθρακα από τη βιομηχανική επανάσταση και ακτινοβολία από ατομικές δοκιμές στον Ειρηνικό.

Ένας στόλος ερευνητικών σκαφών σάρωσε τη λίμνη τη δεκαετία του 1980, χαρτογραφώντας το υποβρύχιο έδαφος σαν μια «κουρτίνα σόναρ», λέει ο Matheson, «τεχνολογία αιχμής τότε».

Ο ηχητικός ήχος επιτρέπει στον Matheson να παρακολουθεί το βάθος της λίμνης στις εκδρομές του με σκάφος, ενώ τα υδρόφωνα (υποβρύχια μικρόφωνα) είναι οι καλύτεροι φίλοι του McKenna.

«Αν δεν έχεις υποβρύχιο drone, είσαι πολύ, πολύ περιορισμένος», εξηγεί. «Αυτό που μας βοηθά πραγματικά είναι το υδρόφωνό μας. Δεν έχουμε μάτια εκεί κάτω, αλλά σίγουρα έχουμε αυτιά».

Μη σταματάς να πιστεύεις στο Λοχ Νες

Η αποστολή του τέρατος που προσέλκυσε πλήθη από όλο τον κόσμο αυτόν τον Αύγουστο πρόκειται να επιστρέψει, λέει ο McKenna και η ομάδα στο Κέντρο Λοχ Νες, με τις ελπίδες να γίνει ίσως ένα ετήσιο γεγονός, με αυξημένες επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία.

Μέχρι τότε, η ομάδα εξερεύνησης του Λοχ Νες συνέρχεται κάθε μήνα στη λίμνη και είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους (πιστούς, σκεπτικιστές και αγνωστικιστές). Η ύπαρξη του τέρατος δεν έχει ποτέ αποδειχθεί, αλλά ούτε μπορεί να διαψευστεί. Και είναι αυτό το εξαίσιο άλμα πίστης που κρατά τους πιστούς.

Αυτό είναι το μυστικό του Λοχ Νες. Ευρισκόμενοι στις ακτές ένα νυσταλέο απόγευμα, καθώς τα σύννεφα ελίσσονται από πάνω, το γρασίδι κυματίζει στους ζωντανούς λόφους και τα καφέ νερά περιτριγυρίζουν ήσυχα κάτω, οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν λίγα πράγματα για τον κόσμο μας και ακόμα πολλά για τον εαυτό τους.

Με πληροφορίες από το CNN