Οι κάθετες «μικροπόλεις», τα τεράστια κτήρια που θα παρέχουν τα πάντα στους κατοίκους, είναι αυτά που θα απαρτίζουν τις πόλεις του μέλλοντος. Για την μεταφορά σε αυτούς τους τεράστιους ουρανοξύστες θα χρησιμοποιείται ένα ασανσέρ, που θα μεταφέρει τους κατοίκους από το σπίτι σε έναν συνεργατικό χώρο εργασίας στους πάνω ορόφους.

Τα κτήρια θα περιέχουν καταστήματα και γυμναστήριο, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων. Drones θα μπορούν να μεταφέρουν προϊόντα, τα οποία θα επικοινωνούν με έξυπνες οικιακές συσκευές μέσω του Ίντερνετ των Πραγμάτων (ΙοΤ), για τον άμεσο εφοδιασμό.

Το Proptech (property tech) ή τεχνολογία ακινήτων, είναι όλα τα τεχνολογικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ειδικοί του Real Estate για να βελτιστοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν, πωλούν, ερευνούν, εμπορεύονται και διαχειρίζονται ένα ακίνητο. Αυτές οι καινοτόμες τεχνολογίες ονομάζονται και Real Estate Tech, Retech ή Realtech και σημαίνουν την ευθυγράμμιση μεταξύ Real Estate και Tech.

Η εφαρμογή του στην οικιστική ανάπτυξη είναι ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία έχει αλλάξει τον κλάδο των ακινήτων. Η λεπτομερής ανάλυση δεδομένων βοηθά τους τεχνολογικά προσανατολισμένους προγραμματιστές ακινήτων να προβλέψουν πού είναι καλύτερο να χτιστεί ένα νέο κτίριο και ποιες ανέσεις θα ταίριαζαν στους πιθανούς κατοίκους.

Γιατί η πανδημία δεν αποτελεί «εμπόδιο» για τo Proptech

Ο κλάδος έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη το 2020 και το 2019, παρά την πανδημία. Απεναντίας, ο κορονοϊός βοήθησε στην δημιουργία τέτοιων έξυπνων πόλεων, που θα βοηθούν τους πολίτες να μετακινηθούν χωρίς να έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και θα έχουν όλες τα απαραίτητα άμεσα διαθέσιμα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ΗΠΑ κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στις εταιρείες τεχνολογίας ακινήτων που αντιπροσωπεύουν το 59,7% παγκοσμίως. Ακολουθεί η Ηπειρωτική Ευρώπη (27,2%) με την Proptech UK ως τη μεγαλύτερη αγορά εκτός των ΗΠΑ. Η ασιατική Proptech στον κλάδο των ακινήτων (3,5%) κυριαρχείται από την Κίνα. Επίσης, ο αριθμός των proptech startups, που προφέρουν τρισδιάστατες εικονικές περιηγήσεις (virtual tours) στα υπό πώληση ή ενοικίαση ακίνητα, έχει αυξηθεί.

Μια εικονική περιήγηση είναι μια προσομοίωση μιας υπάρχουσας τοποθεσίας, που συνήθως αποτελείται από μια ακολουθία βίντεο ή ακίνητων εικόνων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιεί ηχητικά εφέ, μουσική, αφήγηση και κείμενο.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Elon Musk: Κάνει πίσω στην εξαγορά του Twitter; – Άρχισε τις απειλές

Crypto Winter: Ήρθε ο «βαρύς χειμώνας» για τα κρυπτονομίσματα;

Συνέντευξη Μητσοτάκη στο Reuters: Μιλά για την «πράσινη μετάβαση» της Ελλάδας