Μπορεί να έχουμε μπει και επίσημα στο καλοκαίρι -οι 30° κελσίου δεν μας αφήνουν να το ξεχάσουμε- αλλά για την αγορά των κρυπτονομισμάτων, βρισκόμαστε στην εποχή του «βαρύ χειμώνα». Συγκεκριμένα, βιώνουμε έναν crypto winter, που έχει «παγώσει» τα πάντα στην αγορά και δεν αφήνει τους επενδυτές της να δουν κέρδος.

Θα «δούμε καλοκαίρι», ξανά;

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι γνωστή για την αστάθειά της, παρά τα τεράστια κέρδη που μπορεί κανείς να βγάλει άμεσα εάν κάνει τις σωστές επενδύσεις. Οι «ευαγγελιστές» των crypto που ορκίζονταν μερικά χρόνια πριν θα μιλούσαμε τώρα για την οικονομία του μέλλοντος, έχουν βρεθεί να έχουν χάσει χιλιάδες δολάρια μετά την πρόσφατη πτώση της αξίας του Bitcoin και την ολική κατάρρευση του Luna, δύο εκ των πιο σημαντικών κρυπτονομισμάτων.

Η πτώση του bitcoin λόγω του αντίκτυπου του πληθωρισμού στην ευρύτερη οικονομία δημιουργεί ένα φαινόμενο ντόμινο και ρίχνει την αξία όλης της αγοράς. Ο λόγος ότι πρόκειται για το σημαντικότερο και «ακριβότερο» κρυπτονόμισμα, Έτσι, εδώ και μήνες έχουμε συνεχή πτώση της αξίας όλων των κρυπτονομισμάτων, με δεκάδες από αυτά να «πεθαίνουν» κάθε μέρα, όπως το Luna.

Διαβάστε περισσότερα για το πως λειτουργεί η οικονομία των κρυπτονομισμάτων εδώ.

Η σταθερή «νέκρα» αυτή στην αγορά των κρυπτονομισμάτων χαρακτηρίζεται από τους οικονομολόγους ως «crypto winter». Τα πράγματα στην αγορά φαίνεται να καλυτερεύουν μόνο εάν και όταν «δούμε ήλιο».

Η μεταβλητότητα που παρουσιάζει αυτήν την στιγμή η αγορά των crypto εκτιμάται πως έχει κοστίσει στους επενδυτές και στην ευρύτερη αγορά συνολικά €500 δισεκατομμύρια.

Τα δισεκατομμυριούχα δίδυμα αδέρφια πίσω από το Bitcoin, οι Cameron και Tyler Winklevoss αναφέρουν σε ανάρτησή τους στο προσωπικού τους blog ότι η αγορά είναι σε μία φάση «ανακατασκευής» γνωστή και ως «crypto winter». Αποδίδουν την συγκεκριμένη φάση στις μακροοικονομικές επιπτώσεις του πληθωρισμού αλλά και στην ανάστατη γεωπολιτική κατάσταση που επικρατεί στα διεθνή ζητήματα.

Επίσης, ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν περικοπές 10% στους μισθούς των υπαλλήλων της εταιρίας τους, Gemini. Η Gemini είναι ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων με βάση στις ΗΠΑ, που λειτουργεί όπως μία τράπεζα όπου κάνουμε αλλαγές συναλλάγματος στην πραγματική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, ο Elon Musk, άλλος θερμός υποστηρικτής των crypto αναφέρει σε νέο του Tweet ότι θα μιλήσει με τους supervisors στην Tesla ώστε να απολύσουν περίπου το 10% των εργαζομένων τους καθώς έχει ένα «κακό προαίσθημα» για το μέλλον της οικονομίας. Το ποσοστό αυτό μπορεί να σημαίνει την απόλυση μέχρι και 10.000 υπαλλήλων παγκοσμίως. Υπενθυμίζεται ότι ο Elon Musk είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στο 2022 ότι εάν είχε ένα πλήρες σχέδιο από τον ΟΗΕ θα «τελείωνε την παγκόσμια φτώχεια».

Η Gemini, όμως, δεν είναι το μόνο ανταλλακτήριο που επηρεάζεται αρνητικά από την περίοδο του Crypto Winter. Και η Coinbase, άλλο ανταλλακτήριο ακόμα πιο γνωστό, αναφέρει πτώση της τάξεως του 27% στα κέρδη της. Άλλες παρόμοιες εταιρίες όπως η BitMEX και η Robinhood έχουν επίσης κάνει περικοπές στο εργατικό δυναμικό τους.

Ο τελευταίος «χειμώνας» στα crypto ήταν μεταξύ 2018-2020 οπότε και η αγορά των κρυπτονομισμάτων σημείωσε πτώση και παρέμεινε χαμηλά. Με την έλευση της πρώτης καραντίνας, οπότε όλο και περισσότερα άτομα έψαχναν τρόπους να βγάλουν χρήματα από το σπίτι και επένδυαν σε κρυπτονομίσματα, σημειώθηκε μεγάλη άνοδος στην αγορά.

Πολλοί έχουν συγκρίνει την τωρινή πτώση στην αγορά των κρυπτονομισμάτων με την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008. Γι’αυτόν τον λόγο, οι πολιτικοί ψάχνουν να διευθετήσουν νομικά και να θέσουν περιορισμούς στην αγορά αυτήν, ώστε να αποφευχθούν άλλες χρεοκοπίες ανθρώπων που αφελώς επένδυσαν όλη τους στην περιουσία στα crypto.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com

Δείτε ακόμη στο intronews.gr:

Είναι το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, τελικά, μία «φούσκα» έτοιμη να σκάσει;

Νέα απάτη: Το κρυπτονόμισμα του Squid Game άγγιξε τα 0 δολάρια σε δεύτερα – Eπενδυτές έχασαν 2 εκατ. δολάρια

Bitcoin: Συνεχίζεται η κατάρρευσή του μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις – «Ντόμινο» στην αξία όλων των κρυπτονομισμάτων