Η ποιότητα των σεξουαλικών εμπειριών, όχι μόνο η συχνότητα, προβλέπει καλύτερη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Όταν πρόκειται για τον εγκέφαλο και τη γνωστική μας λειτουργία, είναι το σεξ η πηγή της νεότητας;

Τα οφέλη για την υγεία που μας προσφέρει η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ευρέως αναγνωρισμένα και καλά τεκμηριωμένα.

Η έρευνα αποδεικνύει πως δεν ενισχύει μόνο την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά μειώνει επίσης το στρες, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και συμβάλλει στη συνολική ευτυχία, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον ερώτημα παραμένει: Μπορεί το σεξ να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προσφέρει προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Sex Research απαντά σε αυτήν την ερώτηση.

Αν και η άποψη ότι το του σεξ βελτιώνει τον εγκέφαλό μας μπορεί να φαίνεται τραβηγμένη, υπάρχουν τρεις «διαδρομές» που αποδεικνύουν ότι υπάρχει συσχετισμός, τις οποίες οι συγγραφείς αυτής της μελέτης ξεκίνησαν να δοκιμάσουν.

Πρώτον, δεδομένης της σωματικότητάς του, το σεξ θεωρείται (απ’ όσους ασχολούνται με τον ιατρικό τομέα τουλάχιστον) ένας τύπος άσκησης που οι μελέτες δείχνουν ότι έχει ισχυρό αντίκτυπο στη γνωστική απόδοση αυξάνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, μειώνοντας τη φλεγμονή στο σώμα και αυξάνοντας πρωτεΐνες που επάγουν την ανάπτυξη και την επιβίωση των νευρώνων.

Δεύτερον, το σεξ μετριάζει το άγχος, διατηρεί τη γνωστική λειτουργία και ενθαρρύνει το σχηματισμό νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.

Τρίτον, η διέγερση και ο οργασμός οδηγούν στην απελευθέρωση ντοπαμίνης. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η ντοπαμίνη έχει βρεθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη.

Συνολικά, καθώς οι άνθρωποι προχωρούν στη ζωή τους και στα γηρατειά, το σεξ μπορεί να είναι ένας τρόπος για την καταπολέμηση της ατροφίας στον εγκέφαλο λόγω της ικανότητάς του να μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, να μειώνει το άγχος και να απελευθερώνει ντοπαμίνη.

Σεξ: Η μελέτη για την σχέση του σεξ με τη λειτουργία του εγκεφάλου

Οι συγγραφείς ανέλυσαν τα εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα έρευνας των ΗΠΑ από τον δεύτερο (2010-2011) και τον τρίτο (2015-2016) γύρο του National Social Life, Health and Aging Project (NSHAP), συγκρίνοντας απότελέσματα που προέκυψαν από 2.409 ερωτηθέντες οι οποίοι ολοκλήρωσαν και τους δύο γύρους της έρευνας σε χρονική απόσταση μεταξύ τους, με διαφορά πέντε ετών, προκειμένου να αναλυθεί πώς άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου.

Δύο ηλικιακές ομάδες μετρήθηκαν και συγκρίθηκαν από τους συγγραφείς: «νεότεροι-ηλικιωμένοι» (ηλικίας 62-74 ετών) και «ηλικιωμένοι-ηλικιωμένοι» (ηλικίας 75-90).

Για τη μέτρηση της γνωστικής λειτουργίας, το NSHAP χρησιμοποίησε μια προσαρμογή της έρευνας Γνωσιακής Αξιολόγησης του Μόντρεαλ (MoCA-SA).

Η σεξουαλική συχνότητα μετρήθηκε ρωτώντας τους ερωτηθέντες πόσο συχνά συμμετείχαν σε σεξουαλική δραστηριότητα τους τελευταίους 12 μήνες, με πιθανές απαντήσεις να είναι «ποτέ», «μια φορά το μήνα», «2–3 φορές το μήνα» και «μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο».

Για τη μέτρηση της σεξουαλικής ποιότητας, οι συγγραφείς εξέτασαν ερωτήσεις από το NSHAP που ζητούσαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν πόση σωματική ευχαρίστηση και συναισθηματική ικανοποίηση έλαβαν στη σεξουαλική τους σχέση.

Και οι δύο αυτές μετρήσεις σεξουαλικής ποιότητας κωδικοποιήθηκαν ως καμία/ελαφρώς/μέτρια ευχάριστη ή ικανοποιητική και πολύ/εξαιρετικά ευχάριστη ή ικανοποιητική.

Οι συγγραφείς ανακάλυψαν τέσσερα σημαντικά ευρήματα σχετικά με την επίδραση του σεξ στη γνωστική λειτουργία σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

σεξ εγκέφαλος

Σεξ: Τα ευρήματα της μελέτης

Εύρημα Ένα: Μεταξύ της ομάδας μεγαλύτερης ηλικίας (δηλαδή, ηλικίας 75–90 ετών), οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η συχνότερη σεξουαλική επαφή σχετίζεται με καλύτερη γνωστική λειτουργία πέντε χρόνια αργότερα, στον δεύτερο γύρο της μελέτης.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των ηλικιωμένων 75-90 ετών, όσοι επιδόθηκαν σε σεξουαλική δραστηριότητα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν γνωστικό σκορ που ήταν 1,5 μονάδα υψηλότερο πέντε χρόνια αργότερα σε σύγκριση με τους ομολόγους τους που δεν ανέφεραν σεξουαλική δραστηριότητα τον περασμένο χρόνο.

Οι συγγραφείς εικάζουν ότι σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα, η σεξουαλική συχνότητα οδηγεί σε καλύτερη γνωστική λειτουργία επειδή βελτιώνει την κυκλοφορία, όπως και άλλες μορφές άσκησης.

Συγκεκριμένα, το μέγεθος της επίδρασης αυτού του πρώτου ευρήματος ήταν συγκρίσιμο με την εκπαίδευση, έναν άλλο παράγοντα που είναι γνωστό ότι επηρεάζει θετικά τη γνωστική λειτουργία καθώς γερνάμε.

Με άλλα λόγια, αυτό υποδηλώνει ότι το σεξ μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα οδηγεί σε σχεδόν εξίσου βελτιωμένη γνωστική λειτουργία με την απόκτηση πτυχίου κολεγίου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (75-90 ετών)!

Εύρημα δύο: Ένα δεύτερο σημαντικό εύρημα από τη μελέτη ήταν ότι μεταξύ της ομάδας νεότερων ηλικιωμένων (ηλικίας 62-74 ετών), η σεξουαλική ποιότητα επηρέασε τη γνωστική λειτουργία.

Οι νεότεροι ενήλικες που ένιωθαν ότι οι σεξουαλικές τους σχέσεις ήταν πολύ ευχάριστες και ικανοποιητικές είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία πέντε χρόνια αργότερα από τους ομολόγους τους που δεν ένιωθαν κάτι τέτοιο.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι αυτό το εύρημα είναι σύμφωνο με μια πρόσφατη μελέτη που υποδηλώνει ότι η συναισθηματική εγγύτητα με έναν σεξουαλικό σύντροφο προβλέπει καλύτερες βαθμολογίες των ηλικιωμένων σε τεστ μνήμης.

Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται σε ορμόνες ευχαρίστησης, συγκεκριμένα στη ντοπαμίνη, που σχετίζονται με σεξουαλικά ικανοποιητικές σχέσεις.

Με άλλα λόγια, τα άτομα με πιο σεξουαλικά ικανοποιητικές σχέσεις μπορεί να βιώσουν υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης, η οποία έχει συνδεθεί με βελτιωμένη μνήμη σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Εύρημα τρία: Οι άνδρες, αλλά όχι οι γυναίκες, που ανέφεραν υψηλά επίπεδα σωματικής ευχαρίστησης από τις σεξουαλικές τους σχέσεις, απολάμβαναν καλύτερη γνωστική λειτουργία πέντε χρόνια αργότερα από τους άνδρες που δεν το έκαναν.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι αυτό το εύρημα είναι συνεπές με προηγούμενα ευρήματα χρησιμοποιώντας αντιπροσωπευτικά δεδομένα από Άγγλους ηλικιωμένους ενήλικες που βρήκαν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα συνδέεται με την ανάκληση της μνήμης των ανδρών, αλλά όχι των γυναικών.

Οι συγγραφείς εικάζουν ότι αυτή η διαφορά των φύλων οφείλεται στην κοινωνικοποίηση. Δεδομένου ότι δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στους άνδρες που αναζητούν τη σεξουαλική ευχαρίστηση, παρά στις γυναίκες.

Εύρημα τέσσερα: Τέλος, οι συγγραφείς καθιέρωσαν μια σαφή αιτιολογική κατεύθυνση από τη σεξουαλική δραστηριότητα προς την ενισχυμένη γνωστική λειτουργία και όχι το αντίστροφο.

Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες που είχαν ενεργή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή παρουσίασαν σημαντικά γνωστικά οφέλη όταν αξιολογήθηκαν πέντε χρόνια αργότερα.

Περιέργως, σημειώθηκε επίσης ότι η υψηλότερη γνωστική λειτουργία στην αρχή της μελέτης δεν οδήγησε σε αυξημένη συχνότητα ή ικανοποίηση στη σεξουαλική δραστηριότητα τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτή η εικόνα προέκυψε από τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στον δεύτερο γύρο της μελέτης, υπογραμμίζοντας τη θετική επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στη γνωστική υγεία με την πάροδο του χρόνου.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υπογραμμίζουν τα σημαντικά οφέλη που μπορεί να έχει μια ενεργή σεξουαλική ζωή στη γνωστική λειτουργία των ηλικιωμένων. Είναι μια σημαντική παρατήρηση ότι, ενώ η σεξουαλική συχνότητα μπορεί φυσικά να μειώνεται με την ηλικία, πολλοί ηλικιωμένοι όχι μόνο παραμένουν σεξουαλικά ενεργοί αλλά αναφέρουν επίσης αυξημένη σεξουαλική ικανοποίηση.

Αυτή η βελτίωση της σεξουαλικής ποιότητας θα μπορούσε να αποδοθεί σε μια βαθύτερη κατανόηση και βελτίωση των σεξουαλικών προτιμήσεων και δεξιοτήτων στις σχέσεις τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τους μυριάδες τρόπους με τους οποίους το σεξ συνεισφέρει τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία, ο ρόλος του στην ευημερία των ηλικιωμένων ενηλίκων θα πρέπει να αποτελεί κομβικό σημείο στις συζητήσεις και τον προγραμματισμό για την υγειονομική περίθαλψη.

Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι τα πλεονεκτήματα της σεξουαλικής δραστηριότητας, όπως προσδιορίζονται σε αυτή τη μελέτη, είναι πιθανώς καθολικά, υπερβαίνοντας τις ηλικιακές ομάδες.

Τα φυσιολογικά οφέλη του σεξ -λειτουργώντας ως μορφή σωματικής άσκησης, διεγείροντας την απελευθέρωση ντοπαμίνης και βοηθώντας τη μνήμη- ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Όλοι αξίζουν μια υγιή σεξουαλική ζωή. Η υγεία του εγκεφάλου μας εξαρτάται από αυτό.

Με πληροφορίες από το Psychologytoday