Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ φέρεται να «άκουσε» τον ήχο της έκρηξης στο υποβρυχίο Τιτανικός λίγο αφότου αναφέρθηκε ότι αγνοείται, υποστηρίζουν τα διεθνή μέσα.

Διαθέτει ένα μυστικό σύστημα καταγραφής ήχων, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων. Η επαφή με το Titan με τους πέντε επιβαίνοντες χάθηκε το βράδυ της Κυριακής, μία ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της κατάδυσης δηλαδή του βαθυσκάφους.

Ο ήχος καταγράφηκε ότι προερχόταν από την περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα συντρίμμια από το υποβρύχιο την Πέμπτη. Οι αρχές των ΗΠΑ δεν αποκάλυψαν το όνομα του μυστικού συστήματος ακρόασης, επικαλούμενο ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Νωρίτερα ο αντιναύαρχος της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Τζον Μόγκερ, στάθηκε στο ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς κατά πόσον η έκρηξη στο υποβρύχιο συνέβη την ώρα που χάθηκε η επικοινωνία μαζί του, μια και δεν εντοπίστηκε από σημαδούρες σόναρ που χρησιμοποιήθηκαν από τις ομάδες έρευνας.

Ο τραγικός επίλογος του πολυήμερου θρίλερ ο πλανήτης γράφτηκε την Πέμπτη με τον εντοπισμό από τηλεχειριζόμενο όχημα του καναδικού πλοίου Horizon Arctic συντριμμιών στη ζώνη ερευνών στον βυθό του Βόρειου Ατλαντικού, 500 μέτρα περίπου, από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Η αμερικανική Ακτοφυλακή περιέγραψε ότι το τέλος επήλθε από μεγάλη έκρηξη που κατέστρεψε το βαθυσκάφος και προκάλεσε τον ακαριαίο θάνατο των πέντε επιβαινόντων. Στο υποβρύχιο βρίσκονταν ο ιδρυτής της OceanGate Στόκτον Ρας, ηλικίας 61 ετών, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος Πολ-Ανρί Ναρζολέ, ο 59χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο 48χρονος Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ και ο 19 ετών γιος του, Σουλεϊμάν.