Ιδέες που μοιάζουν βγαλμένες από μυθιστορήματα και ταινίες επιστημονικής φαντασίας, γίνονται σταδιακά πραγματικότητα και αλλάζουν μια για πάντα τα ταξίδια με αεροπλάνο.

Από τα επιβατικά drones μέχρι την άμεση μετάφραση και από τις βιομετρικές σήραγγες μέχρι το hyperloop, ιδού τι μπορούμε να περιμένουμε για τα ταξίδια στο εγγύς μέλλον.

Ουρές τέλος στα αεροδρόμια

Αν και αμφιλεγόμενη, η βιομετρική ταυτοποίηση (αυτόματη επαλήθευση της ταυτότητας μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων, αναγνώρισης προσώπου ή σάρωσης ίριδας) αρχίζει να καθιερώνεται στα αεροδρόμια όλου του κόσμου.

Ως ταχύτερος και ακριβέστερος τρόπος ελέγχου των επιβατών μπορεί να μειώσει στο μισό το χρόνο διεκπεραίωσης των τυπικών διαδικασιών του αεροδρομίου.

Μετά την αποβίβαση, οι ταξιδιώτες μπαίνουν σε μια σήραγγα, κοιτάζουν ένα πράσινο φως και συνεχίζουν για την παραλαβή των αποσκευών χωρίς να περιμένουν στην ουρά ή να αλληλεπιδρούν με έναν υπάλληλο της υπηρεσίας μετανάστευσης.

Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου χρησιμοποιείται ήδη σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στα αεροδρόμια του Ντουμπάι, του Χονγκ Κονγκ, στα Narita και Haneda του Τόκιο, στο Indira Gandhi International στο Δελχί, στο Heathrow του Λονδίνου και στο Charles de Gaulle του Παρισιού, μεταξύ άλλων.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή ένα αυτοματοποιημένο σύστημα εισόδου-εξόδου το 2024, το οποίο χρησιμοποιεί δακτυλικά αποτυπώματα και εικόνες προσώπου για την ταυτοποίηση των ξένων ταξιδιωτών και τον εξορθολογισμό των ελέγχων στα σύνορα.

Το μέλλον των ταξιδιών: Λιγότερες χαμένες αποσκευές

Δεδομένων των εκατομμυρίων αποσκευών που χάνονται κάθε χρόνο, τόσο οι ταξιδιώτες όσο και οι αεροπορικές εταιρείες αναζητούν λύσεις στην τεχνολογία.

Οι πρώτοι στρέφονται σε συσκευές εντοπισμού όπως τα SmartTags της Samsung ή τα AirTags της Apple για να παρακολουθούν τα πράγματά τους. Άλλοι επιλέγουν εξελιγμένες βαλίτσες όπως η Tag Smart της Samsara που περιλαμβάνει ενσωματωμένο AirTag.

«Εξυπνη» βαλίτσα της Samsara με ενσωματωμένη συσκευή εντοπισμού

Οι δεύτερες σταδιακά αντικαθιστούν τις συμβατικές χάρτινες ετικέτες που τοποθετούν στις αποσκευές με ψηφιακές ετικέτες που διαθέτουν πομπούς RFID. Ήδη η Alaska Airlines, η Lufthansa και η Qatar Airways, μεταξύ άλλων, συνεργάζονται με την ολλανδική πρωτοπόρο εταιρεία ψηφιακών ετικετών αποσκευών BAGTAG.

Στο μέλλον, μην εκπλαγείτε αν δούμε αυτοματοποιημένο χειρισμό αποσκευών, προγράμματα αναγνώρισης αποσκευών με τεχνητή νοημοσύνη, ακόμη και μια παγκόσμια βάση δεδομένων με τεχνητή νοημοσύνη που θα συνδέει τους ταξιδιώτες με τις αποσκευές τους – όλες αυτές οι λύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε λιγότερες χαμένες αποσκευές.

Το μέλλον των ταξιδιών: Επαυξημένη πραγματικότητα

Απαιτώντας μόνο ένα smartphone και μια σύνδεση στο διαδίκτυο, η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) μπορεί να μεταμορφώσει τις ταξιδιωτικές μας εμπειρίες.

«Με την AR, μπορείτε να κάνετε τα αγάλματα σε ένα μουσείο να σας μιλήσουν και να αφηγηθούν τις ιστορίες τους – στο μέλλον θα μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με την τέχνη περίπου όπως στην ταινία “Μια νύχτα στο μουσείο”», λέει στο CNNi ο Michael Breer από την εταιρεία Specterras που ειδικεύεται σε τέτοιες εγαρμογές.

Η AR και η εικονική πραγματικότητα (VR) έγιναν δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τα κλειστά μουσεία και τις περιορισμένες δυνατότητες για ταξίδια.

Οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δίνουν επίσης τη δυνατότητα στους ανθρώπους να εξερευνήσουν μέρη του κόσμου τα οποία μπορεί να μην είναι σε θέση να δουν από κοντά. «Από οικονομικής άποψης, η επίσκεψη σε μέρη όπως η Πομπηία, η Παλμύρα, το Μάτσου Πίτσου ή ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι πολύ δύσκολη. Έτσι, για πολλούς ανθρώπους, η VR και η AR θα αποτελέσουν ένα καλό υποκατάστατο αυτών των εμπειριών», προσθέτει ο Breer.

Τα ιπτάμενα ταξί

Τα επιβατικά drones και τα αεροσκάφη eVTOL (ηλεκτρικά, Κάθετης Απογείωσης και Προσγείωσης) που σίγουρα θα έχετε δει σε κάποιο από τα βίντεο που κατακλύζουν το διαδίκτυο θα επιτρέψουν σύντομα στον καθένα να μπει στη θέση του πιλότου – μετά μια συνεδρία προσανατολισμού και προσομοίωση πτήσης VR, φυσικά.

Αυτό ισχύει για το αμφίβιο αεροσκάφος HEXA της LIFT Aircraft, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ χωρίς άδεια πιλότου. Προσφέρει πολλές αυτοματοποιημένες προφυλάξεις ασφαλείας, όπως ένα σύστημα αποφυγής συγκρούσεων, υπολογιστή πτήσης με τριπλή εφεδρεία και ένα βαλλιστικό αλεξίπτωτο για ολόκληρο το αεροσκάφος.

Εταιρείες όπως η Ehang στην Κίνα επιχειρούν να βάλουν τέλος στα μποτιλιαρίσματα με ιπτάμενα drones ταξί, ενώ η Kelekona με έδρα τη Νέα Υόρκη σχεδιάζει να προσφέρει πτήσεις με το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο drone 40 επιβατών. Η Volocopter, ετοιμάζεται να φέρει έναν στόλο ηλεκτρικών αεροταξί στη Σιγκαπούρη και το Παρίσι το 2024.

Τα ρομποταξί

Ενώ ορισμένες υπηρεσίες ταξί κατευθύνονται προς τα σύννεφα, άλλες θα παραμείνουν σταθερά στο έδαφος – αλλά με κάποιες σοβαρές αναβαθμίσεις.

Στο Λας Βέγκας, η εταιρεία Motional διαθέτει στο κοινό αυτόνομα ρομποταξί για τη μεταφορά σε δημοφιλείς προορισμούς της πόλης. Προς το παρόν ένας οδηγός παραμένει παρών στο ρομποταξί αλλά τα οχήματα αναμένεται να γίνουν πλήρως αυτόνομα αργότερα φέτος, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Waymo ήδη λειτουργεί από το 2020 την πρώτη πλήρως αυτόνομη υπηρεσία μεταφοράς με αυτοκίνητο στο Φοίνιξ, διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής Waymo One, η οποία έχει επεκταθεί στο Σαν Φρανσίσκο και σύντομα στο Λος Άντζελες. Ενώ μεγάλοι παίκτες όπως η Amazon, η Tesla και η Cruise δοκιμάζουν ήδη αντίστοιχες υπηρεσίες στις ΗΠΑ.

Στην Κίνα, η Baidu προσφέρει από το 2022 μια πλήρως αυτόνομη υπηρεσία μεταφοράς με αυτοκίνητο, την Apollo Go, σε μεγάλες πόλεις, με περισσότερες να προστίθενται στη λίστα φέτος.

«Πράσινα» αεροπλάνα

Το μέλλον των ταξιδιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κλιματική αλλαγή – ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) έχει ανακοινώσει ως μακροπρόθεσμο στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χάρη σε ένα μείγμα αναδυόμενων τεχνολογιών που κυμαίνονται από βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα μέχρι κινητήρες υδρογόνου και αμιγώς ηλεκτρικά αεροπλάνα.

Η αμερικανική Eviation Aircraft πρόκειται να θέσει σε λειτουργία το 2027 το εννιαθέσιο, αμιγώς ηλεκτρικό επιβατικό αεροπλάνο Alice. Μέχρι στιγμής πάνω από 300 Alice έχουν παραγγελθεί από εταιρείες όπως η DHL και οι αεροπορικές Aerus στο Μεξικό και Air New Zealand, μεταξύ άλλων.

Η Boom με έδρα το Ντένβερ εργάζεται πάνω σε μια ανανεωμένη έκδοση του Concorde που έχει ως στόχο να κάνει τα υπερηχητικά ταξίδια πολύ πιο αθόρυβα, πιο πράσινα και πιο προσιτά. Το αεροσκάφος Overture που σχεδιάζει, θα μπορεί να μεταφέρει έως και 80 άτομα σε ταχύτητες Mach 1,7 (περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες) με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες, όπως η American Airlines, η United και η Japan Airlines, έχουν δώσει παραγγελίες για το Overture, το οποίο θα μπει στην παραγωγή το 2024, θα πραγματοποιήσει δοκιμαστικές πτήσεις το 2027 και θα είναι πιστοποιημένο για τη μεταφορά επιβατών από το 2029.

Οικολογικά ξενοδοχεία

Όταν το room2 Chiswick άνοιξε στο Λονδίνο το 2021, έγινε το πρώτο ξενοδοχείο στον κόσμο με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα (ή σχεδόν μηδενικό). Σε σύγκριση με ένα τυπικό βρετανικό ξενοδοχείο παρόμοιου μεγέθους, το room2 καταναλώνει 89% λιγότερη ενέργεια ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στις ΗΠΑ, το Hotel Marcel στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ που άνοιξε τον Μάιο το 2022 καλύπτει όλες τις ενεργειακές του ανάγκες από τα 1.000 φωτοβολταϊκά πάνελ στην οροφή του.

Μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα θα έχει και το Six Senses Svart που θα ανοίξει το 2024 εντός του Αρκτικού Κύκλου στη Νορβηγία και το Sheybarah Resort που θα λειτουργήσει την ίδια χρονιά σε ένα προστατευόμενο θαλάσσιο πάρκο στην Ερυθρά Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της Σαουδικής Αραβίας,

Αντίο στα γλωσσικά εμπόδια

Τα γλωσσικά εμπόδια καταρρέουν καθώς η μετάφραση σε πραγματικό χρόνο γίνεται όλο και πιο εξελιγμένη μέρα με τη μέρα. Τα ακουστικά Pixel Buds της Google μπορούν ήδη να μεταφράζουν ό,τι λέγεται απευθείας στο αυτί σας, ενώ η εταιρεία ετοιμάζει γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που εμφανίζουν μεταφρασμένο κείμενο στους φακούς, σε πραγματικό χρόνο.

Μια άλλη εταιρεία, η Mymanu, προσφέρει επίσης αυτόματη φωνητική μετάφραση μέσω των ακουστικών CLIK S, που συγχρονίζονται με εφαρμογή μετάφρασης στο τηλέφωνο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επικοινωνούν σε 37 διαφορετικές γλώσσες. Σύντομα η εταιρεία θα είναι σε θέση να λανσάρει τα ακουστικά Titan με eSIM, που θα προσφέρουν άμεση μετάφραση χωρίς να χρειάζονται εφαρμογή στο τηλέφωνο.

Το μέλλον των ταξιδιών: Τουρισμός στο διάστημα

Περίπου 12 διαφορετικές επιλογές διαστημικού τουρισμού είναι διαθέσιμες για το 2023 στους πιο εύπορους ταξιδιώτες, ενώ θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη.

Ας δούμε μερικές: Η Blue Origin προσφέρει εκδρομές πέρα από τη Γραμμή Κάρμαν – ένα όριο 100 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, που σηματοδοτεί την αρχή του διαστήματος.

Η SpaceX έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία τουριστικές τροχιές γύρω από τη Γη, αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και μέσα στη χρονιά σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη τουριστική αποστολή γύρω από το φεγγάρι.

Όσοι αναζητούν μια χαλαρή και πολυτελή εμπειρία θα μπορούν σύντομα να ταξιδέψουν στο όριο του διαστήματος σε μια κάψουλα Spaceship Neptune, που κινείται με ένα SpaceBalloon (το ίδιο που χρησιμοποιεί η NASA). Το εξάωρο ταξίδι που προσφέρει η εταιρεία Space Perspective θα είναι διαθέσιμο το 2024 και θα περιλαμβάνει ένα γκουρμέ γεύμα και κοκτέιλ.

Η Virgin Galactic σχεδιάζει να ξεκινήσει αυτό το καλοκαίρι 90λεπτες βόλτες στην ανώτερη ατμόσφαιρα, 80 χλμ πάνω από τη Γη, με κόστος 450.000 δολάρια ανά άτομο.

Έρχεται και το hyperloop

Ο Ίλον Μασκ μιλάει εδώ και χρόνια για την τεχνολογία hyperloop – ένα σύστημα μεταφοράς υπερ-υψηλών ταχυτήτων μέσα από αγωγούς χαμηλής πίεσης.

Με τα δίκτυα hyperloop λέγεται ότι θα μπορούσαμε να ταξιδεύουμε με κάψουλες με ταχύτητα έως 760 χλμ/ώρα από το Λος Άντζελες στο Σαν Φρανσίσκο σε 30 λεπτά, από το Πεκίνο στη Σαγκάη σε 60 και από το Παρίσι στο Άμστερνταμ σε 90.

Το σύστημα διαφημίζεται ως μια φθηνότερη, ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη εναλλακτική πρόταση απέναντι στα συμβατικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι μεταφορές με σύστημα hyperloop θα είναι φθηνότερες, ταχύτερες, ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες

Κατά την τελευταία δεκαετία, εταιρείες όπως οι The Boring Company του Μασκ, Virgin Hyperloop (πλέον Hyperloop One) και Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT) έχουν σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο, αλλά προς το παρόν αντιμετώπισαν προβλήματα νομοθεσίας, χρηματοδότησης και υποδομών.

Οι προσπάθειες ωστόσο συνεχίζονται: η China Aerospace Science and Industry Corporation ολοκλήρωσε μερικές επιτυχημένες δοκιμαστικές διαδρομές hyperloop στην επαρχία Shanxi τον Ιανουάριο του 2023, ενώ στην Ολλανδία η Hardt Hyperloop επέδειξε την τεχνολογία της σε χαμηλές ταχύτητες και τώρα κατασκευάζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Hyperloop για επιδείξεις και δοκιμές υψηλών ταχυτήτων.

Μπορεί τα πλήρως δοκιμασμένα και έτοιμα προς χρήση δίκτυα hyperloop να βρίσκονται μία ή και περισσότερες δεκαετίες μακριά, αλλά προορίζονται να αλλάξουν ριζικά τα ταξίδια όπως τα ξέρουμε.