Εναέριο κυκλοφοριακό χάος έχει προκληθεί στη Βρετανία, καθώς ένα «τεχνικό πρόβλημα» έχει πλήξει τα συστήματα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, με τις αεροπορικές εταιρείες να προειδοποιούν για καθυστερήσεις και ακυρώσεις στις πτήσεις.

Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας δήλωσε ότι αντιμετωπίζει «τεχνικά προβλήματα» και ότι «εφάρμοσε περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας για τη διατήρηση της ασφάλειας». «Οι μηχανικοί εργάζονται για να βρουν και να διορθώσουν τη βλάβη.

Ζητούμε συγγνώμη για την όποια αναστάτωση μπορεί να προκαλέσει αυτό». Δεν παρείχαν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το τι το προκάλεσε ή πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επιδιόρθωσή του.

Οι αεροπορικές εταιρείες British Airways, Loganair και EasyJet προειδοποίησαν τους επιβάτες ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις στις πτήσεις από και προς τη Βρετανία.

Ο δημοσιογράφος του BBC Alex Murray δήλωσε ότι επρόκειτο να πετάξει από το Μπάρι της Ιταλίας προς τη Βρετανία, αλλά αντιμετώπισε καθυστερήσεις – με τους επιβάτες να ενημερώνονται για «άγνωστη καθυστέρηση» λόγω προβλήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Λονδίνο.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως τους είπαν ότι θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με καθυστερήσεις περίπου έξι ωρών. «Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να μάθουμε αν θα αποβιβαστούμε μέχρι την ώρα αναχώρησής μας», είπε.

Η τηλεπαρουσιάστρια Gabby Logan δήλωσε, επίσης, στο Twitter ότι βρισκόταν σε αεροπλάνο στον διάδρομο του αεροδρομίου της Βουδαπέστης και της είπαν ότι ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι κλειστός, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσαμε να είμαστε εδώ για 12 ώρες».
Είπε ότι η εναέρια κυκλοφορία που βρισκόταν ήδη στον αέρα είχε τη δυνατότητα να προσγειωθεί, αλλά τίποτα άλλο δεν απογειωνόταν.

Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό δημοσιογράφο στη Βρετανία Simon Calder, τα αεροσκάφη κατεβαίνουν αργά, αλλά ο «ρυθμός ροής» -με τον οποίο τα αεροσκάφη μπορούν να προσγειωθούν- έχει μειωθεί σημαντικά.

Όπως δήλωσε στο BBC, η σημερινή ημέρα είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες ημέρες του έτους, καθώς πολλοί άνθρωποι επιστρέφουν από ταξίδια του Σαββατοκύριακου στη Βρετανία.

«Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για το πότε θα διορθωθεί» είπε, προσθέτοντας πως οι υπάλληλοι φαίνεται ότι «δεν γνωρίζουν σε αυτό το στάδιο τι προκάλεσε το πρόβλημα, ούτε και πώς θα το διορθώσουν».

Η σκωτσέζικη αεροπορική εταιρεία Loganair ανέφερε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter) ότι υπήρξε βλάβη σε όλο το δίκτυο των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία, προειδοποιώντας ότι ορισμένες πτήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις.

Η British Airways δήλωσε πως συνεργάζεται με τη NATS για να «κατανοήσει τον αντίκτυπο» του προβλήματος στη Βρετανία και δήλωσε ότι θα ενημερώνει τους πελάτες της.

Ο Emmet Lyons, δημοσιογράφος του αμερικανικού συνεργάτη του BBC, CBS News, ανέφερε ότι έλαβε ενημέρωση από την EasyJet ενώ καθόταν σε αεροπλάνο στην πίστα της Ισπανίας.

Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε πως το πρόβλημα του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας «επηρεάζει επί του παρόντος όλες τις πτήσεις που πρόκειται να πετάξουν προς ή από τον εναέριο χώρο στη Βρετανία».

Καθυστερήσεις και στη χώρα μας – Ανάλογη κατάσταση σε Ιταλία και Γερμανία

Μετά τη Βρετανία έπεσε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία, κυρίως στον τομέα της Ρώμης και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ιταλίας.

Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία ή σε επίθεση χάκερς.

Συνέπεια του προβλήματος είναι ότι οι πτήσεις προς ιταλικά αεροδρόμια αλλά και από τη δυτική Ιταλία προς άλλες περιοχές της Ευρώπης καθυστερούν σημαντικά.

Παράλληλα, όλες οι πτήσεις προς τη Βρετανία από τα γερμανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν με τους χιλιάδες ταξιδιώτες που «εγκλωβίστηκαν» σε αυτά να μην μπορούν να φύγουν από τη στιγμή που οι πτήσεις των επόμενων ημερών είναι πλήρεις εδώ και καιρό.

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» , ενδεικτική των μεγάλων καθυστερήσεων που περιμένουν εκατοντάδες επιβάτες είναι η περίπτωση της πτήσης της British που επρόκειτο να φύγει από Αθήνα για Λονδίνο στις 19:30.

Πριν από λίγο οι επιβάτες έλαβαν ειδοποίηση ότι η πτήση θα γίνει ώρα 06:30 το πρωί της Τρίτης 29 Αυγούστου, δηλαδή με καθυστέρηση 11 ολόκληρων ωρών!

Ευτράπελου το ανάγνωσμα

Όπως εύκολα καταλαβαίνει ο καθένας, οι καθυστερήσεις αυτές έχουν αλλάξει το πρόγραμμα σε χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι είχαν προγραμματίσει την εργασία τους, τις διακοπές τους ή τον ιατρικό τους έλεγχο.

Μια γυναίκα από τη Βόρεια Ιρλανδία είπε στο BBC ότι η σημερινή αναστάτωση σημαίνει ότι είναι πιθανό να χάσει ένα ραντεβού στην Αγγλία για έλεγχο μετά από μεταμόσχευση καρδιάς, αφού η πτήση της ακυρώθηκε νωρίτερα.

Η Serena Hamilton, από το Cookstown, είχε ραντεβού στο νοσοκομείο Freeman στο Newcastle-upon-Tyne το πρωί της Τρίτης.

Αλλά η πτήση της από το Μπέλφαστ δεν θα πραγματοποιηθεί. «Έκανα μεταμόσχευση πριν από 15 μήνες και αυτά τα ραντεβού είναι πολύ σημαντικά», είπε στο BBC News.

«Τώρα πρέπει να πάω σπίτι και να προσπαθήσω να έρθω σε επαφή με την κλινική για να τους πω ότι δεν θα τα καταφέρω.

Κάποιος άλλος θα μπορούσε να είχε πάρει αυτό το ραντεβού και δεν θα μπορέσω να τον ενημερώσω επειδή η κλινική είναι κλειστή σήμερα», πρόσθεσε.

Και αν η συγκεκριμένη κυρία επηρεάστηκε στα θέματα υγείας, δεν ισχύει το ίδιο στη Μάλαγα. Εκεί, ξέμειναν εκατοντάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι στην ανάγκη τους να περάσουν οι δεκάδες ώρες, κατανάλωσαν όλη την μπίρα που υπήρχε στο αεροδρόμιο.

Μάλιστα, κυκλοφόρησε και μία ανακοίνωση εντός των χώρων αυτών ότι «δεν υπάρχει όριο κατανάλωσης σε οποιοδήποτε προϊόν στο αεροδρόμιο».