Είναι ταξίδια βγαλμένα μέσα από όνειρο ή από ένα βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι (χωρίς τα φονικά). Η απίστευτη πολυτέλεια, οι τέλεια διακοσμημένοι χώροι αυτών των τρένων, τα πάρτι στη διαδρομή και οι απρόοπτες συναντήσεις με εκπροσώπους του διεθνούς τζετ σετ θα σας προσφέρουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία… Και αυτού του είδους οι εμπειρίες έχουν και το ανάλογο τίμημα!

Orient Express…

Αυτή είναι η ιστορία ενός τρένου που γεννήθηκε από ένα όνειρο, που αψηφά τον χρόνο. Σήμερα έχει επανασχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Maxime d’Angeac.

Ο σχεδιασμός του είναι πρωτότυπος και αντλεί την έμπνευσή του από τη δεκαετία του 1920, αλλά ακολουθεί τους κώδικες της σύγχρονης πολυτέλειας.

Γνωστός για τις συνεργασίες του με τους οίκους Daum και Hermès σε συνεργασία με τον Αμερικανό σχεδιαστή Hilton McConnico, ο Maxime d’Angeac βρίσκεται πίσω από πολλά έργα αναπαλαίωσης και διακόσμησης αρχοντικών χώρων τα τελευταία 20 χρόνια -από το Maison Guerlain στα Ηλύσια Πεδία μέχρι διαμερίσματα, κάστρα και ιδιωτικές βίλες που του εμπιστεύτηκαν.

Γοητευμένος από τα μεγάλα επαναστατικά καλλιτεχνικά κινήματα, ερωτευμένος με την ιταλική Αναγέννηση καθώς και με το Art Deco, λάτρης των ταξιδιωτικών μυθιστορημάτων, οπαδός των ιστοριών του Ιουλίου Βερν, του Ερρίκου Μίλερ και του μετα-αποκαλυπτικού κόμικ Transperceneige, ο αρχιτέκτονας ανέλαβε την πρόκληση της επανεφεύρεσης του θρυλικού Orient Express.

Μια ανθρώπινη περιπέτεια. Το έργο μιας ζωής. Σχεδιάζοντας ένα νέο πεπρωμένο για ένα θρυλικό τρένο.

Δημιουργώντας ένα όνειρο

«Η αφετηρία αυτού του υπέροχου έργου είναι ένα όνειρο. Μια σύγχρονη ιστορία που ξεπήδησε από τον μύθο του Orient Express.

Είναι μια προβολή σε μια εποχή –τη δεκαετία του 1920– και στην κουλτούρα της πολυτέλειας και των τεχνιτών της. Όλα ξεκίνησαν με σχέδια, σκίτσα και μοντέλα φτιαγμένα στο χέρι. Το έργο είναι προσεγμένο όπως και στο παρελθόν.

Προσπαθώντας να ακολουθήσω τους άξονες των δημιουργών του, από τον René Prou μέχρι τη Suzanne Lalique, προσπάθησα να ερμηνεύσω ξανά την ιστορία αυτού του θρυλικού τρένου, όχι μόνο με νοσταλγία, αλλά με την επιθυμία να επεκτείνω την ιστορία του, να μας μεταφέρει σε άλλο μέρος. Σαν να ήταν όλα ένα όνειρο» εξομολογείται ο Maxime d’Angeac.

Μια τεχνική πρόκληση

«Το μελλοντικό Orient Express είναι πρώτα και κύρια μια τεχνική πρόκληση. Είναι ένα αντικείμενο σε κίνηση, πολύπλοκο, που ορίζεται από την ομορφιά του ρυθμού και από τους νόμους της βαρύτητας, που διασχίζεται από τεχνολογικές επαναστάσεις, από την ιστορία των εφευρέσεων και του σχεδιασμού.

Από αυτές τις αρχές χτίστηκε ένα νέο και αποφασιστικά σύγχρονο έργο. Ένα έργο σε ανθρώπινη κλίμακα, εμπνευσμένο από την ιδέα του Modulor που καθιέρωσε ο Le Corbusier το 1945, από τον αυστηρό σεβασμό των αναλογιών στην πηγή του σχεδιασμού και τη μόνιμη αναζήτηση άνεσης εντός του βαγονιού» λέει εξηγώντας τη φιλοσοφία του σχεδιασμού του Orient Express.

Orient Express τρένο

Orient Express: Ένα έργο Τέχνης βγαλμένο από το παρελθόν

«Δημιουργημένο σαν έργο τέχνης, το μελλοντικό τρένο Orient Express γεννήθηκε από ένα θαύμα, το Nostalgie-Istanbul-Orient-Express, πλήρως ανακαινισμένο και εξοπλισμένο με εξαιρετικές εγκαταστάσεις.

Από αυτό το πλαίσιο, προέκυψε ένα ντεκόρ –ένα χωρίς καθορισμένη εποχή, αντίθετα εμπνευσμένο από το Art Deco και τα σύγχρονα στυλ. Η ιστορία του τρένου έχει ξαναγραφεί, αυτή τη φορά ξεπερνώντας τις τάσεις. Τίποτα δεν είναι περιττό –κάθε λεπτομέρεια έχει νόημα.

Είναι εν μέρει κατόρθωμα μηχανικής, εν μέρει ονειρικό έργο Τέχνης που είναι η επιτομή της γαλλικής πολυτέλειας, με εκλεπτυσμένο ντεκόρ, που εξαχνώνεται από το σαβουάρ και το ταλέντο των καλύτερων Γάλλων τεχνιτών». – Maxime d’Angeac, αρχιτέκτονας του μελλοντικού Orient Express.

Orient Express: Το βαγόνι του μπαρ

140 χρόνια μετά την κυκλοφορία των πρώτων πολυτελών τρένων Orient Express, ο Maxime d’Angeac αποτίει φόρο τιμής σε έναν θρύλο, ανατρέχοντας στους διακοσμητικούς κώδικες του 19ου αιώνα έως το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Κάτω από μεγάλους θόλους φωτός τύπου Second Empire, καθένας από τους οποίους υποστηρίζεται από τέσσερις κολώνες, τα οικεία σαλόνια του Bar Car αναδύονται με εντυπωσιακές πράσινες αποχρώσεις. Από το ροδόξυλο μέχρι το μάρμαρο που καλύπτει τα τραπέζια μέχρι το μπρούτζο των κιονόκρανων των στηλών, η διάθεση είναι «travel chic».

Η διάταξη είναι ακριβής και έξυπνη, βελτιστοποιώντας την κυκλοφορία μέσα στο βαγόνι, ανοίγοντας χώρους ευχαρίστησης, στρογγυλότητας και ελευθερίας.

Το μπαρ είναι το κεντρικό σημείο, με έναν πάγκο από γυαλί, το τέλειο αφιέρωμα στη Lalique με ένα μοντέρνο έργο Τέχνης που ξαναβλέπει τα σύμβολα της διάσημης μάρκας υαλουργίας. Σε κάθε τραπέζι, ένα ρολόι δείχνει την ώρα για κοκτέιλ και δείπνο.

Ένα κουμπί κλήσης είναι δεσμευμένο για την υπηρεσία σαμπάνιας. Ένα άλλο κουμπί θα καλέσει το προσωπικό. Η γοητεία του παρελθόντος συγχωνεύεται αβίαστα με το παρόν στο Orient Express.

Orient Express τρένο

Οι αρτ ντεκό διάδρομοι του Orient Express

Οι διάδρομοι του Orient Express είναι μέρη ταξιδιού, συναντήσεων και εκπλήξεων και προσφέρουν θεατρική διακόσμηση. Κάτω από μια θολωτή οροφή, με λάμπες «λουλουδιών» με την υπογραφή Lalique, πρωτότυπα κομμάτια που ανακτήθηκαν από το Nostalgie-IstanbulOrient-Express, ένα χαλί που ζωντανεύει τον χώρο.

Τα μεγάλα παράθυρα, τέλειες οθόνες που αντανακλούν τα τοπία που περνούν, είναι στολισμένα με κεντημένες κουρτίνες και μπάρες στήριξης για να δίνουν στους επιβάτες την ευκαιρία να ονειρεύονται ή να συναντηθούν και να συνομιλήσουν μεταξύ τους.

Orient Express: Τα μυστικά ενός μύθου που ανακαλύφθηκε ξανά

Η Orient Express, τεχνίτης των ταξιδιών από το 1883, γεννήθηκε χάρη στο όνειρο του ιδρυτή της, Georges Nagelmackers. Εμπνευσμένος από το ταξίδι του στην Αμερική, εγκαινίασε το πιο πολυτελές τρένο στον κόσμο. Ένας θρύλος γεννήθηκε.

Το Orient Express πέρασε από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, συνδέοντας τη Δύση με τις πύλες της Ανατολής. Ήταν μια μαγική και επική ιστορία που τελείωσε το 1977.

Orient Express τρένο

Σε αναζήτηση του τελευταίου Orient Express

Το 2015, ο Arthur Mettetal, ερευνητής με ειδίκευση στη βιομηχανική ιστορία, πραγματοποίησε μια παγκόσμια απογραφή των αυτοκινήτων Orient Express για την SNCF (εθνική σιδηροδρομική υπηρεσία της Γαλλίας).

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, ανακάλυψε ένα προνοητικό βίντεο ενός τρένου σε πλήρη κίνηση, που δημοσιεύτηκε από ένα ανώνυμο άτομο στο YouTube.

Χάρη στην επιμονή του –και κάποια βοήθεια από τους Χάρτες Google και το Google 3D– εντόπισε τα τρένα.

«Οι οροφές τους, ορατές στις εναέριες όψεις, ήταν όντως αυτές του Nostalgie-Istanbul-Orient-Express, παραταγμένες στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας», εξήγησε.

Venice Simplon-Orient-Express τρένο

Venice Simplon-Orient-Express: Ταξίδι από το Παρίσι στο Πορτοφίνο

Όταν το Venice Simplon-Orient-Express ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι, μια νέα εποχή ταξιδιού γεννήθηκε. Ήταν μια εμβληματική στιγμή στο χρόνο, που ενέπνευσε καλλιτέχνες, socialites και ηθοποιούς, ανάμεσά τους ταξιδιώτες του τρένου υπήρξαν οι Τζον Τραβόλτα, η Αντζελίνα Τζολί, η Κέιτ Γουίνσλετ και ο Γουές Άντερσον.

Σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, το τρένο μας είχε διακεκριμένο ρόλο στην Τέχνη των ηπειρωτικών ταξιδιών. Με μεγαλοπρεπείς εσωτερικούς χώρους και ρέουσα σαμπάνια, πρωτοστάτησε στον πιο υπέροχο τρόπο μεταφοράς και περιηγήθηκε στις μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης.

Με ιστορία φιλοξενίας διάσημων πάρτι και συναρπαστικών προσκεκλημένων, ανάμεσά τους κατασκόπους, συγγραφείς, πρεσβευτές και μέλη της βασιλικής οικογένειας, τα φημισμένα ταξίδια του απέκτησαν φήμη για τις αξέχαστες συναντήσεις συνοδεία εκλεκτού φαγητού σε ένα luxurious περιβάλλον.

Οι επισκέπτες κινούνται ανάμεσα σε υπέροχα έπιπλα που το καθένα με τη δική του ιστορία.

Τον Ιούνιο του 2024, το εμβληματικό δρομολόγιο τρένου πολυτελείας στον κόσμο, το Venice Simplon-Orient-Express θα κατευθυνθεί προς τις ακτές της Λιγουρίας της Ιταλίας για πρώτη φορά στη μακρά και διάσημη ιστορία του. Τα βαγόνια του θα ταξιδέψουν από το Παρίσι στο Πορτοφίνο σε ένα διήμερο ταξίδι. Η τιμή για ένα ταξίδι με το Venice Simplon-Orient-Express -για εκείνους των οποίων οι προϋπολογισμοί εκτείνονται σε αυτό το μέγεθος- είναι 8.500$ μονής κατεύθυνσης.

Venice Simplon-Orient-Express τρένο

Η εικόνα της απόλυτης χλιδής στο Venice Simplon-Orient-Express

Χλιδή, απαράμιλλη πολυτέλεια και επιστροφή στη χρυσή εποχή των ταξιδιών. Πρόκειται για ένα πολυτελές όραμα αρ-ντεκό απόλαυσης.

Αυθεντικά γυαλισμένα ξύλα, πολυτελείς ταπετσαρίες και αντίκες δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για μεταφερθείτε στη δεκαετία του 1920, όπου η πραγματική πολυτέλεια βρισκόταν στις ράγες.

Η διαμονή στις πολυτελείς καμπίνες του τρένου θα σας μείνει αξέχαστη, διακοσμημένες με εκλεκτά υφάσματα και γυαλιστερή ξύλινη επένδυση, σας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, ενώ από τα παράθυρά τους μπορείτε να βλέπετε τα υπέροχα τοπία που εναλλάσσονται στη διάρκεια της διαδρομής.

Εδώ δεν θα πεινάσετε, μάλλον το αντίθετο…

Η συνεργασία της Venice Simplon-Orient-Express με τον σεφ Jean Imbert από το Jean Imbert au Plaza Athénée βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin στο Παρίσι, προσφέρει μία ποικιλία ποιοτικών γευμάτων υψηλής γαστρονομίας.

Από το πρωινό με σαμπάνια -που σερβίρεται στη σουίτα- μέχρι το απογευματινό τσάι και το δείπνο τεσσάρων πιάτων, αυτό είναι ένα ταξίδι για να ξεχάσετε τις θερμίδες.

Οι επισκέπτες φορούν σμόκιν και λαμπερά βραδινά φορέματα για δείπνο, το οποίο ξεκινά με κοκτέιλ στο Bar Car, ενώ ο πιανίστας παίζει υπέροχες μελωδίες.

Το πάρτι στο Venice Simplon-Orient-Express θα συνεχιστεί μέχρι τις πρώτες ώρες στο Bar Car 3674 όπου εμφανίζονται οι The Uppertones, με μελωδίες Swing, Boogie και Calypso.