Δεν έχουν περάσει ούτε 2,5 χρόνια από την κατάργηση στις ΗΠΑ του νόμου Roe v. Wade. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ υποστήριξε ενώπιον οπαδών του που κραύγαζαν από ενθουσιασμό ότι ο νόμος για την απαγόρευση δικαιώματος στην άμβλωση, που μόλις είχε ψηφιστεί από την πολιτεία του, δεν ήταν στην πραγματικότητα όσο κακός ακουγόταν.

Ο νόμος, υπενθυμίζουμε, απαγόρευε την άμβλωση μετά από έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης χωρίς εξαιρέσεις ούτε καν για αιμομιξία ή βιασμό.

Ο Άμποτ το’ χε πάει κι ένα βήμα παρακάτω. Ο νόμος, δήλωσε με περισπούδαστο ύφος, θα εξαλείψει τους βιασμούς στις ΗΠΑ! «Ο βιασμός είναι έγκλημα και το Τέξας θα εργαστεί ακούραστα για να διασφαλίσει ότι θα εξαλείψουμε όλους τους βιαστές από τους δρόμους του Τέξας βγαίνοντας επιθετικά και συλλαμβάνοντάς τους και διώκοντας τους και απομακρύνοντάς τους από τους δρόμους», ήταν η ακριβής του δήλωση.

Φυσικά ο Άμποτ δεν εξάλειψε τον βιασμό μ’ αυτό το νόμο. Δεν περίμενε κανείς ότι θα το κάνει. Αλλά πιθανότατα δεν περίμενε και κανείς ότι οι βιασμοί στο Τέξας, αλλά και τις άλλες πολιτείες των ΗΠΑ που ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης των αμβλώσεων, θα εκτινασσόταν σε τόσο δυσθεώρητα ύψη.

Δεν πέρασαν παρά μόνο εννέα μήνες μετά την παράλογη προσπάθειά του Άμποτ, αλλά και άλλων κυβερνητών με παρόμοιες απόψεις, να εξηγήσει γιατί ήταν απολύτως λογικό να εξαναγκάζονται τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης στην πολιτεία του να ολοκληρώσουν τις εγκυμοσύνες τους, και τα αποτελέσματα στις ΗΠΑ για την άμβλωση είναι σοκαριστικά.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ανέτρεψε τη νομοθεσία που έμεινε γνωστή με την επίσημη ονομασία της «Roe vs Wade» και πολλές άλλες πολιτείες απαγόρευσαν επίσης τις αμβλώσεις χωρίς εξαιρέσεις.

ΗΠΑ έκτρωση άμβλωση νόμος βιασμοί

Άμβλωση: Στο Τέξας σχεδόν οι μισές εγκυμοσύνες από βιασμούς, εκτιμήσεις για 65.000 σε όλες τις ΗΠΑ

Πόσοι ακριβώς άνθρωποι έχουν βιαστεί σε πολιτείες όπου, χάρη σε πολιτικούς όπως ο Άμποτ, ο νόμος τους απαγορεύει να διακόψουν την εγκυμοσύνη; Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, οι αριθμοί προκαλούν σοκ.

Στις 14 πολιτείες που εφάρμοσαν ολικές απαγορεύσεις αμβλώσεων μετά την απόφαση Dobbs, υπολογίστηκε ότι 519.981 ολοκληρωμένοι βιασμοί σχετίστηκαν με 64.565 εγκυμοσύνες κατά τη διάρκεια του διαστήματος από τέσσερις ως 18 μήνες, στους οποίους ίσχυαν οι απαγορεύσεις. Από αυτές, εκτιμάται ότι 5.586 εγκυμοσύνες που σχετίζονται με βιασμό (9%) συνέβησαν σε πολιτείες όπου δεν είχε ψηφιστεί ο νόμος.

Το υπόλοιπο και θηριώδες 91%, δηλαδή 58.979 εγκυμοσύνες, καταγράφηκαν σε πολιτείες που είχαν ψηφίσει το νόμο χωρίς την παραμικρή εξαίρεση. Στις ΗΠΑ συνολικά εκτιμάται πως ο αριθμός σε εγκυμοσύνες από βιασμό, ξεπερνά τις 65.000 μετά την κατάργηση του νόμου.

Ακόμα μεγαλύτερο σοκ παθαίνει κάποιος αν απομονώσει τις εγκυμοσύνες από βιασμούς που συνέβησαν στο Τέξας. Πρόκειται για 26.313 απ’ αυτές, δηλαδή το 45% απ’ αυτές που καταγράφηκαν σε όλες τις ΗΠΑ!

έκτρωση άμβλωση νόμος ΗΠΑ εγκυμοσύνες βιασμοί 65.000

Η συγκεκριμένη μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι μόλις δέκα ή λιγότερες νόμιμες αμβλώσεις πραγματοποιούνταν μηνιαίως σε καθεμία από τις πολιτείες της συνολικής απαγόρευσης των αμβλώσεων στις ΗΠΑ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι γυναίκες που έχουν βιαστεί και μείνουν έγκυες δεν έχουν πρόσβαση σε νόμιμη άμβλωση στην πολιτεία καταγωγής τους, ακόμη και σε πολιτείες με εξαιρέσεις για βιασμούς, και ψάχνουν να βρουν εναλλακτική σε πολιτείες όπου δεν ισχύει ο νόμος.

Κάτι που, φυσικά, δεν είναι ακριβώς αυτό που ήθελαν οι πολιτικοί που υπερασπίστηκαν, ψήφισαν και υπέγραψαν αυτές τις απαγορεύσεις αμβλώσεων.

Το συμπέρασμα της μελέτης, πάντως, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είναι άγνωστο αν αυτά τα θύματα βιασμού προχώρησαν σε παράνομη άμβλωση, έλαβαν φαρμακευτική άμβλωση μέσω ταχυδρομείου, ταξίδεψαν σε άλλες πολιτείες ή τελικά έφεραν το παιδί στη γέννηση». Ο αριθμός των γεννήσεων, πάντως, στο Τέξας και άλλες πολιτείες παρόμοιας αντίληψης δεν διαφοροποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο.

O Άμποτ, πάντως, δεν είχε κανένα πρόβλημα να κερδίσει τις εκλογές του 2022, με διαφορά πάνω από δέκα μονάδες από τον Δημοκρατικό αντίπαλό του. Τέτοια είναι η αυτοπεποίθησή του, που θεωρείται πιθανό να διεκδικήσει και μια τέταρτη θητεία το 2026, για να περάσει στην ιστορία ως ο μακροβιότερος κυβερνήτης στην ιστορία της πολιτείας. Ανάμεσα σ’ αυτά που υποσχέθηκε ήταν να πολεμήσει, ώστε να ισχύσει η απαγόρευση των αμβλώσεων χωρίς εξαιρέσεις. Οι αριθμοί δεν φαίνεται να του προκαλούν το παραμικρό πρόβλημα.

** Με πληροφορίες από Vanity Fair.