Η Τουρκία σύναψε συμφωνία με τη Λιβύη για τη μίσθωση για 99 χρόνια του λιμανιού της Χομς, μεταξύ της Τρίπολης και της Μισράτα, προκειμένου να δημιουργήσει στρατιωτική βάση.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας έρχεται ως συνέχεια τoυ τουρκολιβυκού μνημονίου του 2020, που περιλάμβανε την ίδρυση δύο τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη, ενώ συνεχίζονται οι δραστηριότητες έρευνας υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το φιλοκυβερνητικό τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο TGRT Haber η δημιουργία της στρατιωτικής βάσης, που θα παραχωρηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας αποσκοπεί στην ενίσχυση της κυριαρχίας της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη διασφάλιση των τουρκικών ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και την εγγύηση της ασφάλειας των εμπορικών πλοίων».

«Η Τουρκία, η οποία προκαλεί φόβο με τις στρατιωτικές της τεχνολογικές δυνατότητες και κάνει εντυπωσιακές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέγραψε μια συμφωνία που θα έχει έντονη απήχηση στην Ελλάδα» αναφέρει το TGRT, σημειώνοντας ότι σχεδιάζεται η εγκατάσταση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας στην εν λόγω βάση.

Η πρωτοβουλία της Τουρκίας στη Λιβύη ανακοινώθηκε στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακών και Παγκόσμιων Στρατηγικών (TÜRK-DEGS), όπου πρόεδρος είναι ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», αντιναύαρχος εν αποστρατεία και μέλος του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Topkapı της Κωνσταντινούπολης, Τζιχάτ Γιαϊτζί.

«Η Τουρκία νοίκιασε το λιμάνι της Χομς για 99 χρόνια προκειμένου να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στη Λιβύη. Στο λιμάνι που θα παραχωρηθεί στο τουρκικό Ναυτικό και τις Χερσαίες Δυνάμεις της θα δημιουργηθεί μια στρατιωτική βάση για τις τούρκικες ένοπλες δυνάμεις. Με το λιμάνι που ενοικιάστηκε, η Τουρκία θα διασφαλίσει επίσης προληπτική άμυνα για τις τουρκικές ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ταυτόχρονα θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων» αναφέρει η ανάρτηση.