Δύο κόμματα στο μπλοκ της αντιπολίτευσης της Τουρκίας ανέφεραν ότι θα στηρίξουν τις συνομιλίες με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) για να λάβουν τη στήριξή του στον κοινό υποψήφιο της συμμαχίας της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου, παρά τις ανησυχίες ότι αυτό θα αποτρέψει ψηφοφόρους των εθνικιστικών κομμάτων.

Η συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, από πολύ διαφορετικά υπόβαθρα, όρισε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ως κοινό υποψήφιο αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, μια νίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών, η οποία απαιτεί πάνω από το 50% των ψήφων, είναι απίθανη χωρίς την υποστήριξη του HDP, το οποίο θεωρείται ευρέως ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές, που ενδέχεται να τερματίσουν την 20ετή εξουσία του Ερντογάν.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης είπε στο Reuters χθες Τρίτη ότι η υποστήριξη του HDP μπορεί να αποτρέψει τους ψηφοφόρους από το εθνικιστικό Κόμμα IYI και το ισλαμιστικό κόμμα Σααντέτ (Κόμμα της Ευτυχίας).

Ωστόσο, ο Μπιρόλ Αϊντίν, ένας εκπρόσωπος του Κόμματος Ευτυχίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk ότι ο Κιλιτσντάρογλου πρέπει να συνομιλήσει με το HDP.