Σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες υπόγειες διασώσεις που έγιναν ποτέ, περισσότεροι από 150 διασώστες συμμετείχαν στις προσπάθειες απεγκλωβισμού του σπηλαιογράφου Μαρκ Ντίκι, από ένα εκ των βαθύτερων σπηλαίων στην Τουρκία.

Βρισκόταν για περισσότερο από μία εβδομάδα στο σπήλαιο, του οποίου το χαμηλότερο, φτάνει σχεδόν το 1,3 km (0,8 μίλια) κάτω από το έδαφος. Ανασύρθηκε στις 00:37 τοπική ώρα (21:37 GMT), δεν έκρυψε ωστόσο ότι ο ίδιος πίστευε πως δεν θα επιζούσε από τη δοκιμασία μετά την επιδείνωση της κατάστασής του, μια και αντιμετώπιζε στομαχικά προβλήματα.

Μάλιστα, αντιμετώπισε και αιμοραγίες, ενώ έχρηζε νοσοκομειακής περίθαλψης με αποτέλεσμα η διεθνής κοινότητα των συναδέλφων του να βρίσκεται σε επαγρύπνηση όλο αυτό τοι διάστημα ώστε να βρεθεί σώος.

Το χρονικό του εγκλωβισμού του

Είχε το ρόλο του επικεφαλής μιας ομάδας για να χαρτογραφήσει ένα νέο πέρασμα στη σπηλιά όταν άρχισε να υποφέρει από γαστρεντερική αιμορραγία. Η κατάστασή του βελτιώθηκε ύστερα από μετάγγιση αίματος. Στη συνέχεια, τον δέσανε σε ένα φορείο και τον οδήγησαν αργά μέσα από βραχώδεις σήραγγες.

Στην διάσωση συνέδραμαν διασώστες από την Κροατία και την Ουγγαρία καθώς και αρραβωνιστικιά του, η οποία ενώ αρχικά είχε παραμείνει μαζί του για τις έρευνες.

Οι διασώστες είπαν ότι η συνδρομή για τη διάσωση του, ήταν μια «τιμητική» εμπειρία.

Ο Ντίκι, άλλωστε, ο οποίος κατάγεται από το New Jersey, λέγεται ότι είναι ένας σκληραγωγημένος σπηλαιολόγος με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας. Υπήρξε εκπαιδευτής στην Εθνική Επιτροπή Διάσωσης Σπηλαίων των ΗΠΑ για 10 χρόνια, διδάσκοντας διάφορα μαθήματα διάσωσης σε σπήλαια. Αναφέρεται επίσης ως Συντονιστής του Διεθνούς Προγράμματος Ανταλλαγών του οργανισμού στον ιστότοπό του.

Συνοδηγούσε την αποστολή στο σπήλαιο Morca από τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με την Ουγγρική Υπηρεσία Διάσωσης Σπηλαίων, η οποία επίσης βοηθούσε στην επιχείρηση.