Βέτο αναμένεται να θέσει ο Βίκτορ Όρμπαν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία στην αυριανή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα ζητά να αποδεσμευτούν και τα 20 δισ. ευρώ από την Ε.Ε., που είχαν «παγώσει» λόγω συνεχόμενων παραβιάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας σε σχέση με το κράτος δικαίου.

Εδώ και καιρό, ο Ούγγρος πρωθυπουργός πιέζει ευθέως την Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλώντας ανοικτά ότι θα αποτρέψει οποιεσδήποτε προσπάθειες για μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση με τη Ουκρανία. Παράλληλα, αξιώνει την εκταμίευση όλων των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς τη χώρα του, περίπου 20 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν παγώσει λόγω της σαφούς παραβίασης των κανόνων του κράτους Δικαίου στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να ξεμπλοκάρει 10 δισ. ευρώ προς την Ουγγαρία, ως μια κίνηση κατευνασμού του Όρμπαν, πράγμα που όμως, έχει προκαλέσει την οργή των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και μιας μεγάλης μερίδας κρατών – μελών της ΕΕ, που ζητούν την πλήρη απομόνωση του κ. Όρμπαν.

Όλα θα φανούν στην αυριανή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την στάση του Όρμπαν αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως αιχμηρή.

Photo credits: Shutterstock