Η Τουρκία δανείστηκε 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια στην πρώτη της έκδοση κρατικών ομολόγων μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου μήνα. Σύμφωνα με το Bloomberg η Τουρκία πούλησε ομόλογα σε δολάρια με ημερομηνία λήξης στις 14 Μαρτίου 2029 και με απόδοση 9,5%.

Μετά τον σεισμό η χώρα δέχεται έντονες οικονομικές πιέσεις ενώ ταυτόχρονα είναι αντιμέτωπη με την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό ενόψει και των εκλογών του Μαΐου.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας δήλωσε την Τετάρτη ότι ανέθεσε στις Deutsche Bank AG, HSBC Holdings Plc και JPMorgan Chase & Co την έκδοση. Η έξοδος της Τουρκίας στις αγορές έγινε μετά από τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος σηματοδότησε την επιτάχυνση της αύξησης των επιτοκίων η οποία και οδήγησε σε αύξηση του κόστους δανεισμού των αναδυόμενων αγορών.

Η Τουρκία έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής φέτος 5 δισ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές μέσω δύο συμφωνιών, το ήμισυ του στόχου της για 10 δισ. δολάρια για το 2023. Το 2022 συγκέντρωσε 11 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω παγκόσμιων πωλήσεων ομολόγων.