Οι Τούρκοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (06/03), επέλεξαν τον 74χρονο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, που είναι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ώστε να τεθεί αντιμέτωπος με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες έχουν ορισθεί για τις 14 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η λεγόμενη «Ομάδα των Έξι» όρισε ως υποψήφιο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ύστερα από μια διαμάχη που παραλίγο να οδηγήσει στην κατάρρευση της συμμαχίας κατά την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είναι ένας ήπιος γραφειοκράτης και οικονομολόγος στην εκπαίδευση, ο οποίος ηγείται του CHP τα τελευταία 13 χρόνια. Η τουρκική αντιπολίτευση, έτσι, επιστρέφει από το χείλος του γκρεμού μετά τη διαμάχη για τον «εκλεκτό» της στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Το μπλοκ της αντιπολίτευσης, γνωστό ως «Συμμαχία του Έθνους», υπόσχεται επιστροφή στις ορθόδοξες νομισματικές πολιτικές και μια «αυτόνομη» κεντρική τράπεζα σε περίπτωση εκλογής του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Επί του παρόντος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει την εξουσία να διορίζει και να απολύει απευθείας τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας και τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής.

Οι εκλογές, που έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου, θεωρούνται κρίσιμες για τις αγορές και τους επενδυτές που έχουν απορρίψει τα ασταθή περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια. Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα από το 2018, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενίσχυσε τις αντισυμβατικές πολιτικές του, πιέζοντας για χαμηλότερο κόστος δανεισμού, ακόμα και όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη.

Τι υπόσχεται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία

Πάντως, οι κύριες υποσχέσεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου περιλαμβάνουν την εξάλειψη της διαφθοράς και την καταδίωξη των εργολάβων που έφτασαν σε επιφανή πλούτο χάρη σε κυβερνητικούς διαγωνισμούς, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν στην εξουσία. Υποσχέθηκε, επίσης, να κυνηγήσει τις ρυθμιστικές Αρχές της αγοράς, τις οποίες κατηγόρησε ότι έκαναν τα στραβά μάτια στη «χειραγώγηση της αγοράς» στο χρηματιστήριο, λέγοντας ότι οι μικροεπενδυτές στερήθηκαν τα ήδη μικρά κέρδη τους.

Η συμμαχία, αποτελούμενη από έξι κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα, πάλευε εδώ και μήνες να συμφωνήσει σε ένα όνομα. Ο σοσιαλδημοκράτης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει μια δύσκολη πρόκληση ώστε να νικήσει τον 69χρονο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος ηγέτης συγκεντρώνει πίσω υποστήριξη με κίνητρα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των Τούρκων. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν έχει νικήσει ποτέ τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε γενικές ή προεδρικές εκλογές τα τελευταία 13 χρόνια.

Για να κερδίσει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα πρέπει να εξασφαλίσει όλους τους ψηφοφόρους κατά του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP). Οι ελπίδες της αντιπολίτευσης αυξάνονται από το 2019, όταν η συμμαχία της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου νίκησε το κόμμα ΑΚ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

Είναι η πρώτη φορά που τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να τερματίσουν την 20ετή διακυβέρνηση του νυν Τούρκου Προέδρου. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε περισσότερες προεδρικές εξουσίες σε μια μετατόπιση που οι επικριτές του λένε ότι έχει πλήξει τη δημοκρατία και τη διεθνή θέση της Τουρκίας.

Η πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος IYI επέκρινε την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, την περασμένη εβδομάδα, απειλώντας να διασπάσει το μπλοκ της αντιπολίτευσης. Κάλεσε τους δημοφιλείς δημάρχους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, Μανσούρ Γιαβάς και Εκρέμ Ιμάμογλου, αντίστοιχα, να θέσουν υποψηφιότητα αντ’ αυτού.

Για να αποτρέψει την ολική κατάρρευση, η αντιπολίτευση πρότεινε τον Μανσούρ Γιαβάς και τον Εκρέμ Ιμάμογλου ως αντιπροέδρους του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και έτσι η Μεράλ Ακσενέρ επανήλθε στη συμμαχία.

Φωτογραφία κειμένου: Shutterstock