Η Μπιγιόνσε είναι αναμφίβολα μια queen της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, αλλά όχι μόνο. Με τον Jay-Z είναι το μεγαλύτερο power couple παγκοσμίως. Είναι μια βασίλισσα της ποπ κουλτούρας και αποτελεί ένα τοτέμ στην αμερικανική βιομηχανία, τέτοιο που ακόμα κι όταν συμμετείχε στο Lion King, δεν συναντήθηκε ποτέ με τους άλλους ηθοποιούς στο voice over, αλλά ήταν μόνη της. Έχει χτίσει τον μύθο της και δεν δίνει πολλά στο κοινό.

Είναι τέτοια η δυναμική της που ακόμα και σε χρόνια που δεν έχει κάνει τίποτα μουσικά, αποτελεί συχνό αντικείμενο συζήτησης και σημείο αναφοράς για όλες τις σταρ. Όταν η Adele βραβεύεται, τη Μπιγιόνσε αναφέρει. Η Τέιλορ Σουίφτ, που είναι αυτή η μεγαλύτερη ποπστάρ, επίσης.

Όλο το παραπάνω λοιπόν, η πλήρης υπόκλιση στην Μπιγιόνσε και στον Jay-Z, θα έκανε έναν λογικό άνθρωπο να σκεφτεί ότι ο ρατσισμός που υπάρχει στη βιομηχανία του θεάματος, ηττήθηκε από αυτούς τους δύο.

Δεν ηττήθηκε εύκολα προφανώς, έπρεπε και οι δυο να κάνουν το κάτι πολύ παραπάνω για να φτάσουν σε αυτό το σημείο σήμερα που έχουν ετήσια έσοδα πάνω από 100 εκατομμύρια, αλλά εν πάση περιπτώσει, πια, δεν αντιμετωπίζουν ρατσισμό. Ίσα ίσα που αντιμετωπίζουν σεβασμό πολύ μεγαλύτερο κι από αυτόν που επιβάλλει η εκάστοτε περίσταση, συχνά εις βάρος άλλων που σε εκείνη την περίσταση αξίζουν περισσότερο praise.

56 Grammy έχουν μαζί Jay-Z και Μπιγιόνσε

Για τον Jay-Z όμως αυτή η λογική σκέψη δεν υπάρχει. Για τον Jay-Z, αυτός και η Μπιγιόνσε αντιμετωπίζονται με ρατσισμό και το βασικό του επιχείρημα σε αυτό είναι ότι η Μπιγιόνσε δεν έχει πάρει ποτέ Grammy για το Καλύτερο Άλμπουμ της Χρονιάς. Έχει πάρει 32 Grammy σε άλλες κατηγορίες, αλλά επειδή δεν έχει πάρει αυτό το 1, είναι θύμα ρατσισμού των μελών της μουσικής βιομηχανίας που ψηφίζουν για τους νικητές. Ότι οριακά πήγαν να της δώσουν Grammy σε χρονιά που δεν είχε βγάλει καν single δεν αποτελεί δείγμα για τον Jay-Z.

Ανέβηκε στη σκηνή των Grammy για να πει στους παρίσταντες ότι του φαίνεται παράδοξο που η καλλιτέχνιδα με τα περισσότερα κερδισμένα Grammy ever, δεν έχει πάρει ποτέ αυτό το 1 που, προφανώς, στο μυαλό του είναι μεγαλύτερο απ’ όλα.

Να το δούμε κι εδώ λογικά, αντίθετα με τον Jay-Z. Είναι όντως παράδοξο να συμβαίνει, ειδικά σε μια γυναίκα όπως η Μπιγιόνσε που όλοι της κάνουν τεμενάδες. Αλλά δεν είναι και πλήρως αδύνατο. Μπορεί να συμβεί. Ειδικά όταν υπάρχει ανταγωνισμός.

Για παράδειγμα, το 2016 που κυκλοφόρησε το Lemonade της Μπιγιόνσε, είχε βγει το 25 της Adele. Ήταν το Lemonade άλμπουμ για να βγει καλύτερο της χρονιάς για το 2017; Όχι. Ήταν μια συνολικά φανταστική παραγωγή, αλλά όχι από μουσικής άποψης.

Το 2022 κυκλοφόρησε το τελευταίο της άλμπουμ, το Rennaisance. Στα περσινά βραβεία όμως, είχε αντιπάλους τον Χάρι Στάιλς, την Adele, τη Μέρι Τζ. Μπλάιζ και τον Κέντρικ Λαμάρ σε μια χρονιά που η old school rap είχε γίνει πάλι κορυφαία. Κέρδισε ο Στάιλς. Είχε η Μπιγιόνσε καλύτερο άλμπουμ από κανέναν εξ αυτών; Όχι.

Άρα, είναι πιθανό το άτομο με τα περισσότερα Grammy – το ξαναγράφω αυτό – να μην έχει πάρει ποτέ αυτό το 1. Με αυτά τα στοιχεία απορρέει κάπου ο ρατσισμός που αναφέρει ο Jay-Z; Κι ο ίδιος ο Jay-Z έχει πάρει τα τελευταία 30 χρόνια 24 Grammy. Δεν έχουν αξία αυτά; Τι να πει δηλαδή κι η Μάιλι Σάιρους που μετά από 17 χρόνια στη μουσική, εκτός Χάνα Μοντάνα, πήρε μόλις προχθές το πρώτο της Grammy..;

Πολύ άσχημη συμπεριφορά από τον Jay-Z για δύο λόγους

Σίγουρα, ο Jay-Z έχει το δικαίωμα να θεωρεί πως τα άλμπουμ της γυναίκας του είναι καλύτερα όλων, επειδή κι ο ίδιος βάζει συχνά το χεράκι του. Λογικό. Αλλά θα πρέπει να αποδεχτεί πως υπάρχουν και καλύτερα άλμπουμ, καλύτεροι καλλιτέχνες σε μια χρονιά, που έχουν και περισσότερες πωλήσεις. Όπως πολύ άσχημο ως εικόνα ήταν που αυτός ανέβηκε στη σκηνή για να διεκδικήσει για τη Μπιγιόνσε και της αφαίρεσε το δικαίωμα να μιλήσει για τον εαυτό της. Δεν το έκανε μόνος προφανώς. Αλίμονο αν μπορεί κάποιος να φιμώσει τη Μπιγιόνσε, κι ας είναι ο Jay-Z.

Το έκανε με τις ευλογίες της και αυτό ήταν ακόμα πιο άσχημ. Τον άκουγε και τον χειροκροτούσε και φαινόταν πως η queen B έβαλε τον άντρα της να μιλήσει για εκείνη αντί να το κάνει η ίδια. Υποβίβασε τον ίδιο της τον εαυτό και τη δύναμή της. Και παράλληλα, χειροκροτούσε καθώς ο Jay-Z έλεγε σε κάποιους υποψήφιους με μεγάλη ασέβεια ότι «κάποιοι από εσάς δεν βρίσκεστε καν δίκαια στις κατηγορίες σας υποψήφιοι».

Αντί να ζητάει ο κόσμος στο Χόλιγουντ να βγουν Μπιγιόνσε και Jay-Z να πουν συγγνώμη που προσέβαλαν κάποιους συναδέλφους τους, που στο κάτω κάτω δεν τους έφταιγαν σε τίποτα, διαβάζουμε κείμενα κατανόησης ως και αποθέωσης για τους δύο. Πώς να νιώθει άραγε η Τέιλορ Σουίφτ, που στήριξε την περιοδεία της Μπιγιόνσε, ακούγοντας τον Jay-Z να λέει έμμεσα πως η Σουίφτ δεν άξιζε να πάρει το φετινό Best Album of the Year;

* Εικονογράφηση: Πέγκυ Δαδάκη