Απογοητευμένοι ντόπιοι ενός απομονωμένου παραθαλάσσιου χωριού της Κορνουάλης έχουν καταδικάσει την Κέιτ Μπλάνσετ ότι «κάνει τη ζωή τους κόλαση και διώχνει τους τουρίστες» λόγω των «ασταμάτητων γεωτρήσεων και χτυπημάτων» στην ανακαινισμένη έπαυλή της.

Το σπίτι της Κέιτ Μπλάνσετ στην Κορνουάλη

Η ηθοποιός, 54 ετών, αγόρασε ένα εξοχικό σπίτι 1,6 εκατομμυρίων λιρών κοντά στη θάλασσα στο Mawgan Porth το 2020 με τον σύζυγό της Andrew Upton, αλλά σύντομα το κατεδάφισε για να δημιουργήσει ένα «οικολογικό σπίτι» πέντε υπνοδωματίων με πισίνα.

Το ήσυχο χωριό, που βρίσκεται μόλις τέσσερα μίλια βόρεια του Newquay, έχει ονομαστεί «Hollywood-on-Sea» λόγω της δημοτικότητάς του στους ηθοποιούς της λίστας A και είναι επίσης το σπίτι του σταρ του Aquaman, Jason Momoa και του καρδιοκατακτητή των 50 Shades of Grey, Jamie Dornan.

Από τότε που ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης στο ακίνητο της κυρίας Μπλάνσετ, πολλοί ντόπιοι έχουν παραπονεθεί ότι οι «θορυβώδεις οικοδομικές εργασίες» επηρεάζουν το βιοτικό τους επίπεδο με την αύξηση της κυκλοφορίας από τεράστια φορτηγά που κυκλοφορούν στην περιοχή. Ένας είπε στη Sun: «Όταν ανοίγεις ένα παράθυρο ακούς τρύπημα. Μας κάνει τη ζωή μια μιζέρια ».

Ένας άλλος πρόσθεσε: «Ο τουρισμός είναι απαραίτητος εδώ. Αυτή η διαταραχή δεν έχει κάνει τον ιδιοκτήτη πολύ δημοφιλή». Οι ντόπιοι ήταν από καιρό καχύποπτοι με τους νέους κατοίκους του Χόλιγουντ και είχαν προηγουμένως ισχυριστεί ότι η ειδυλλιακή τους περιοχή «καταστρέφεται» από την εισροή.

Νωρίτερα φέτος, οι κάτοικοι αποκάλυψαν πόσο αβίαστα χτίζονται σπίτια εκατομμυρίων λιρών και οι ανίδεοι τουρίστες παραπονιούνται για τη μυρωδιά της κοπριάς αγελάδας – στην ύπαιθρο! Ισχυρίστηκαν ότι «το καλύτερα κρυμμένο μυστικό της Κορνουάλης» βρισκόταν στο χείλος του να κατακλυστεί από ιδιοκτήτες δεύτερων κατοικιών που γκρεμίζουν τα παραδοσιακά μπανγκαλόου της δεκαετίας του 1930 για να κατασκευάσουν «μπλοκ Lego τύπου James Bond» που κανείς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.

Η Σούζαν Σκόφιλντ, 65 ετών, που καλλιεργεί γη στην περιοχή από το 1973, λέει ότι είναι εξοργισμένη αντιμετωπίζοντας τα παράπονα από νεοαφιχθέντες που αγνοούν την αγροτική ζωή. «Δεν φαίνεται να έχουν ιδέα ότι εδώ είναι η ύπαιθρος. Είχα παράπονα όταν έβαλα αγελάδες στο χωράφι μου επειδή στους ανθρώπους δεν αρέσει η μυρωδιά ή περιμένουν να μπορούν να περπατήσουν στη γη μου όποτε θέλουν», είπε.

«Οι άνθρωποι το αντιμετωπίζουν σαν Disneyland μερικές φορές, σαν να είναι εδώ μόνο για τους τουρίστες, αλλά δεν είναι, οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται εδώ».

Η κυρία Schofield πρόσθεσε ότι τώρα αποφεύγει εντελώς την παραλία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς είναι πολύ απασχολημένη. Παρά τον ενθουσιασμό των ντόπιων που θα μπορούσαν να συναντήσουν άτομα όπως η κυρία Μπλάνσετ σε ένα σούπερ μάρκετ, πολλοί υποστήριξαν ότι πέρα ​​από την κρίση στέγασης, η εισροή ενοικιαζόμενων κατοικιών και ιδιοκτητών δεύτερων κατοικιών καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τις νεότερες γενιές να διαμονή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής, η Κορνουάλη είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο για δεύτερη κατοικία, με 6.080 εξοχικές κατοικίες που χρησιμοποιούνται από 14.230 άτομα.

Οι καταχωρίσεις των κτηματομεσιτών για τον Mawgan Porth φαίνεται να υποστηρίζουν τις ανησυχίες των ντόπιων, καθώς τα δύο κορυφαία ακίνητα – το ένα που δεν έχει καν κατασκευαστεί – πωλούνται για 2,9 εκατομμύρια λίρες και 2,25 εκατομμύρια λίρες. Και πολλοί ντόπιοι έχουν παραπονεθεί ότι είναι άδικο αυτά τα σπίτια πωλούνται μόνο ιδιωτικά και το κοινό δεν μπορεί να δει κατόψεις, κάτι που προσελκύει διάσημους αγοραστές.

Η Clare Coode, πράκτορας αγορών στο Stacks Property Search στην Κορνουάλη, είπε στους The Times ότι οι διασημότητες έχουν «εμμονή» με την ιδιωτικότητα εδώ και επιμένουν στην άμεση πρόσβαση στο νερό από το σπίτι τους.

«Ένας διάσημος αγοραστής επέμεινε στους πράκτορες να ανεβαίνουν σε κάθε λόφο για μίλια τριγύρω για να διασφαλίσουν ότι το σπίτι που ήθελε δεν θα μπορούσε να κλαπεί από τους παπαράτσι», είπε. «Απέρριψε το σπίτι στο τέλος για αυτόν τον λόγο, παρόλο που ήταν τέλειο από κάθε άποψη». Με έναν αριθμό πτήσεων καθημερινά μεταξύ του αεροδρομίου Newquay και του Heathrow και καθορισμένων περιοχών προσγείωσης για ελικόπτερα, τα διεθνή ταξίδια είναι ευκολότερα από ποτέ για τους πλούσιους και διάσημους που ταξιδεύουν στην αυλάκωση της Κορνουάλης.

Ο Andrew Adams, ένας πράκτορας αγορών που ειδικεύεται στα Somerset, Bristol and Bath, είπε στους Times: «Κάθε ένα από αυτά τα αεροδρόμια έχει δει σημαντική αύξηση στη χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών τα τελευταία χρόνια, καθώς η περιοχή έχει γίνει πιο δημοφιλής με αγοραστές υψηλής καθαρής αξίας. ‘ Η μακροχρόνια φήμη του φαγητού της Δυτικής Χώρας είναι ένας παράγοντας που προσελκύει διασημότητες, καθώς οι σεφ υψηλού προφίλ όπως ο Rick Stein, ο Nathan Outlaw και ο Jamie Oliver έχουν πολλά εστιατόρια στην περιοχή.

Οι τέλειες συνθήκες για σερφ μπορεί να ήταν ένας παράγοντας για να δελεάσουν A-listers που είναι εξοικειωμένοι με τις παραλίες της Καλιφόρνια.

Πηγή: DailyMail