Βρισκόμαστε σε μια εποχή του σινεμά, στην οποία τα καστ που αποτελούνται από λίγα μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας, είναι πλέον λιγότερα από τα καστ που κάθε ηθοποιός κουβαλάει μια τεράστια ιστορία. Το Nightmare Alley είναι μια ακόμα ταινία στην οποία συγκεντρώνονται πολλά δυνατά ονόματα.

Μπράντλεϊ Κούπερ, Κέιτ Μπλάνσετ, Ρούνι Μάρα, Γουίλεμ Νταφόε, Τόνι Κολέτ, Μάικλ Σάνον, Ρίτσαρντ Τζένκινς, Ρον Πέρλμαν και Χολτ ΜακΚάλανι είναι ένας συνδυασμός που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Κι όλοι αυτοί ενώνονται υπό τις οδηγίες του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, ενός εραστή του horror cinema, ο οποίος πλέον έχει τη στάμπα του Όσκαρ για το Shape of Water και αποτελεί μια ελκυστική συνεργασία για ηθοποιούς που τα έχουν ζήσει όλα στην καριέρα τους, όπως η Μπλάνσετ και ο Κούπερ ή οι υπόλοιποι του καστ.

Το Nightmare Alley είναι μια αναβίωση της ταινίας του 1947, που βασίζεται στο βιβλίο του Γουίλιαμ Γκρέσαμ, με τον ντελ Τόρο να έχει αναφέρει σε παλιότερη συνέντευξή του πως θα ακολουθήσει πιο πιστά το βιβλίο σε σχέση με τους προκατόχους του στο τότε.

Το Nightmare Alley δεν μοιάζει σε τίποτα με τα horror films του ντελ Τόρο

Η ταινία χαρακτηρίζεται ως ένα noir thriller, με τον ντελ Τόρο να εξηγεί στο Vanity Fair ότι δεν πρόκειται για ένα κλασικό horror ή ένα fantasy απ΄αυτά που έχει συνηθίσει το κοινό.

«Ελπίζω ο τίτλος να μη δημιουργήσει προσδοκίες στο κοινό. Το έχω πάθει στο παρελθόν με το Crimson Peak, που όλοι περίμεναν ένα horror, αλλά εγώ είχα κάνει ένα gothic romance. Ήταν δύσκολο να αλλάξω την άποψη τους. Το Nightmare Alley δεν έχει υπερφυσικό στοιχείο.

Βασίζεται απολύτως σε έναν αληθινό κόσμο. Δεν υπάρχει τίποτα το φανταστικό. Είναι πολύ διαφορετικό από όσα έχω συνηθίσει το κοινό να κάνω, αλλά κατανοώ πως ο τίτλος και το όνομα μου δημιουργούν μια τέτοια εντύπωση».

Κι από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν χθες, φαίνεται πως οι μανιέρες του ντελ Τόρο δεν θα είναι τόσο έντονες σε αυτή την περίπτωση.

Στο Nightmare Alley ο Μπράντλεϊ Κούπερ υποδύεται τον Στάντον Καρλάιλ, έναν πρώην εργαζόμενο σε τσίρκο, ο οποίος βρίσκει τη μεγάλη ευκαιρία και γίνεται περφόρμερ σε ένα κλαμπ, όπου χρησιμοποιεί κάποια από τα τρικς που έμαθε στο τσίρκο για να παρουσιάζεται ως mind-reader. Στοχεύει προφανώς στους πλούσιους. Κάποια στιγμή όμως το μυστικό του το μαθαίνει η ψυχίατρος Λίλιθ Ρίτερ (Μπλάνσετ), η οποία θέλει αρχικά να τον ξεσκεπάσει. Τελικά όμως αποφασίζει να συνεργαστεί μαζί του και να γίνουν ένα δίδυμο Μπόνι και Κλάιντ.

«Με την προσέγγιση μου στο Nightmare Alley δεν ήθελα να κάνω κανένα από τα κλισέ του είδους. Δε θέλω να κάνω ένα έκθεμα, δε θέλω να κάνω βενετσιάνικες κουρτίνες και ντετέκτιβ να τριγυρνού στους δρόμους με φεντόρες. Ήθελα να αποτυπώσω το σύμπαν του μυθιστορήματος που είναι μεν σκοτεινό, αλλά και μαγικό. Έχει μια σαγήνη μυστικισμού και μαγείας. Με γοήτευσε πολύ αυτή η πιθανότητα» εξηγεί ο ντελ Τόρο.

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Δεκεμβρίου και αποτελεί μια από τις ταινίες που θέλουν να βρεθούν στις μεγάλες απονομές.

* Φωτογραφίες: Searchlight/Kerry Hayes