Ήταν μια από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις διασήμων που κατηγορήθηκαν για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Μετά τον Χάρβι Γουάινστιν, ο Κέβιν Σπέισι ήταν το πρόσωπο που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις και το Χόλιγουντ τον διέγραψε από τα κιτάπια του. Κάποια στιγμή, περίπου δύο χρόνια μετά τις αρχικές εις βάρος του καταγγελίες που έγιναν το 2017, είχε κυκλοφορήσει ένα βίντεο όπου έλεγε ότι έχει κατηγορηθεί αδίκως και πως θα επιστρέψει.

Αυτή η επιστροφή φαίνεται να επιβεβαιώθηκε πριν λίγη ώρα, καθώς ο Κέβιν Σπέισι άκουσε την έδρα του δικαστηρίου όπου διεξαγόταν εδώ και μερικές εβδομάδες η δίκη του, να τον αθώωνει για 9 κατηγορίες που είχαν κάνει εις βάρος του 4 άντρες, δηλαδή οι ενάγοντες στη συγκεκριμένη δίκη.

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας, ο 64χρονος Σπέισι έβαλε τα κλάμματα στην αίθουσα δικαστηρίου στο Southwark, όπου διεξαγόταν η δίκη.

Φορώντας ένα μαύρο κοστούμι με ροζ πουκάμισο και ένα μαντήλι χρώματος βουργουνδί, ο Κέβιν Σπέισι κοίταξε τους δικηγόρους του με δάκρυα στα μάτια και ικανοποίηση και τους αγκάλισε σφιχτά, έχοντας απαλλαγεί από τις 9 κατηγορίες που κάλυπταν ένα χρονικό διάστημα 9 ετών από το 2004 ως το 2013.

«Οι κατηγορίες αυτές είναι παράνοια, απόλυτες μ@λ@κίες, μια πισώπλατη μαχαιριά», είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή ο ηθοποιός, τονίζοντας πως οι κατήγοροι του διεκδικούν χρήματα και τίποτα περισσότερο.

Η ετυμηγορία της έδρας ήταν πως πως δεν προέκυπτε από πουθενά ότι ο Κέβιν Σπέισι ήταν ένας σεξουαλικός θηρευτής και κακοποιητής που εκμεταλλεύτηκε τη φήμη του και την εξουσία του και έκανε σεξ με τους 3 από τους 4 ενάγοντες, την ώρα που κοιμόντουσαν.

Η κατάθεση που έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Κέβιν Σπέισι

Με την απόφαση στήριξαν τον ισχυρισμό του Σπέισι πως είχε προβεί σε κοινή συναινέσει σεξουαλικές επαφές με έναν οδηγό, έναν νέο ηθοποιό και πως είχε κάνει απλά ένα αδέξιο φλερτ σε έναν άντρα σε ένα πάρτυ στο Cotswolds, ενώ απορρίφθηκε ο ισχυρισμός της απέναντι πλευράς πως είχε πιάσει τον καβάλο ενός άντρα «σαν μια κόμπρα» σε ένα θέατρο στο West End.

Για να υποστηρίξει τα λεγόμενα του, ο Κέβιν Σπέισι αναφέρθηκε στις σχέσεις του με διάσημα πρόσωπα της βιομηχανίας, όπως τον Τζακ Λέμον, τον Βαλ Κίλμερ, τον Ρίτσαρντ Χάρις και την Τζόαν Κόλινς.

Την μεγαλύτερη επίδραση όμως στην απόφαση είχε η κατάθεση του Έλτον Τζον και του συζύγου του, του Ντέιβιντ Φέρνις, οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό του Κέβιν Σπέισι και μίλησαν για το πόσο γενναιόδωρος άνθρωπος είναι.

Ο 64χρονος ηθοποιός έχει μπροστά του κι άλλον δικαστικό αγώνα, αφού οι εις βάρος του κατηγορίες ήταν συνολικά 13, όμως οι 4 είχαν απορριφθεί από το δικαστήριο εξαιτίας μιας νομικής λεπτομέρειας, με τις δύο από αυτές να καταλήγουν σε αστικό και όχι ποινικό δικαστήριο.

Στην λιτή του δήλωση μετά το τέλος της δίκης, ο Κέβιν Σπέισι ανέφερε ότι «έχω πολλά να επεξεργαστώ αυτή τη στιγμή, απ’ όλα όσα έγιναν σήμερα. Είμαι τρομερά ευγνώμων στην έδρα που εξέτασαν ενδελεχώς όλες τις αποδείξεις και τα γεγονότα πριν πάρουν την απόφασή τους. Νιώθω ταπεινός από το αποτέλεσμα σήμερα».

* Με πληροφορίες από Guardian